Anime is de officiële benaming geworden voor Japanse tekenfilms. In Nederland krijgen we het topje van de ijsberg te zien, want jaarlijks worden er een groot aantal series geproduceerd. Heel soms weet een anime door te breken en wordt het een icoon voor een generatie. In Japan zijn er animaties voor alle leeftijdscategorieën en in heel veel genres: van lief tot supergewelddadig, van tienerliefdes tot complexe robotavonturen. Wat zijn de tien beste anime series?
10. Dragon Ball Z (Doragon Bōru Zetto)
Zoals veel anime was Dragon Ball eerst een manga (stripboek). In de jaren tachtig werd al een anime gemaakt die vrijwel onopgemerkt bleef in het Westen. Pas met het vervolg Dragon Ball Z werd de serie een wereldwijd fenomeen. In maar liefst 291 afleveringen worden de avonturen van Son Goku gevolgd die een eindeloze reeks gevechten moet houden waarbij speciale krachten worden ingezet. De talloze transformaties van personages werden met name door jongens op de voet gevolgd en nagespeeld.
9. Space Pirate Captain Harlock (Uchū Kaizoku Kyaputen Hārokku)
Space Pirate Captain Harlock is een legendarisch anime van Leiji Matsumoto waarvan 42 afleveringen tussen 1977 en 1979 werden uitgezonden. In de serie worden de avonturen van kapitein Harlock gevolgd die met zijn ruimteschip Arcadia vecht tegen plantachtige buitenaardse wezens die de aarde hebben overgenomen. Matsumoto zou later door Daft Punk gevraagd worden om voor hun de anime Interstella 5555 te maken in de stijl van hun jeugdfavoriet Captain Harlock.
8. Magical Girl Madoka Magica (Puella Magi Madoka Magica)
Series over magische meisjes zijn een hoeksteen van anime. Meisjes met grote ogen in kleurige kleding hebben in deze series magische krachten waarmee ze kwaadaardige tegenstanders bestrijden. In 2011 werden 12 afleveringen van Puella Magi Madoka Magica uitgezonden die slim met de clichés van het genre speelden. Zo is de toon veel donkerder dan gebruikelijk en worden veel belangrijke personages in de loop van de serie gedood. Na het grote succes van Puella Magi Madoka Magica werden er drie bioscoopfilms uitgebracht die grotendeels het verhaal van de serie navertellen.
7. The Tatami Galaxy (Yojōhan Shinwa Taikei)
The Tatami Galaxy (2010) is een geanimeerde versie van de gelijknamige komische roman van Tomihiko Morimi. De serie volgt de avonturen van een aantal studenten op de universiteit van Kyoto. De hoofdpersoon leeft in elke aflevering steeds een parallel leven omdat hij een andere hobby kiest (bijvoorbeeld tennis of film). De serie van elf afleveringen is zeer avontuurlijk getekend en heeft een heel eigen gevoel voor humor. Een nieuwe mijlpaal voor anime op televisie.
6. Revolutionary Girl Utena (Shōjo Kakumei Utena)
Revolutionary Girl Utena wordt over het algemeen gezien als het meesterwerk van het magische meisjes genre. De anime werd in 1997 in 39 afleveringen uitgezonden waarna twee jaar later een bioscoopfilm volgde. Het hoofdpersonage is Utena, een jongensachtig meisje dat op de Othori Academie zit. In de vrije tijd worden hier zwaardgevechten gehouden. De winnaar van elk duel mag de zogenaamde Rozenbruid hebben. Bovendien zal de uiteindelijke winnaar van het toernooi een kracht bezitten die de wereld op zijn kop kan zetten.
[criteo]5. Mazinger Z (Majingā Zetto)
Mazinger Z (1972) is een van de belangrijkste animeseries van het mechagenre. Hierin spelen superrobots, vaak door mensen bestuurt, een hoofdrol. De jongen Kouji krijgt van zijn stervende grootvader te horen dat hij een robot heeft gebouwd die moet dienen in een strijd tegen kwade krachten. Met moeite lukt het de verwaande Kouji om met een klein vliegtuig in het hoofd van de robot te landen en vandaar uit de formidabele vechtmachine te besturen. Al snel komt hij een tweede robot tegen in de vorm van een vrouw. Samen staan zij echter tegenover een overmacht van vechtmachines die door Doctor Hell zijn gestuurd om de wereld te vernietigen.
4. Neon Genesis Evangelion (Shin Seiki Evangerion)
Neon Genesis Evangelion is de populairste mecha uit de geschiedenis van de anime. In 26 afleveringen wordt een complex verhaal verteld tegen de gebruikelijke achtergrond van een strijd tussen goed en kwaad. De emotionele verdieping van de vele personages is groter dan in eerdere series. Bovendien zit Neon Genesis Evangelion vol verwijzingen naar mythologieën en religie. De laatste twee afleveringen vormen een van de meest controversiële eindes van een televisieserie ooit. In een experimentele stijl werden veel vragen onbeantwoord gelaten wat met name in Japan tot verhitte discussies leidde. De tweede bioscoopverfilming End of Evangelion kwam teleurgestelde fans tegemoet en vertelde het einde op een meer conventionele manier.
3. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (Kōkaku Kidōtai Stand Alone Complex)
De manga Ghost in the Shell over een cyborg politieagente was zeer populair in Japan. De onvermijdelijke film uit 1995 is een animeklassieker dus een serie leek geen slechte investering. Stand Alone Complex vertelt een eigen verhaal over een antiterrorisme-eenheid in het jaar 2030. Dit is een wereld van hackers die in computers inbreken en cyborgs overnemen om corruptie in bedrijven en overheden aan de kaak te stellen. Net als in de film is de serie een indrukwekkend mengsel van actie en filosofische bespiegelingen over de vraag wat een mens is in een technologische wereld. De eerste Stand Alone Complex reeks was een groot succes en in 2004 werd de opvolger 2nd Gig gepresenteerd.
2. Cowboy Bebop (Kaubôi bibappu)
Cowboy Bepop wist na een moeizaam begin de wereld te veroveren en werd zelfs in Nederland in de Japans gesproken versie uitgezonden door TMF. In 2071 heeft de mens het zonnestelsel gekoloniseerd en de aarde vanwege een catastrofe verlaten. In de nieuw gevormde maatschappijen heerst veel criminaliteit wat het voor premiejagers lucratief maakt om criminelen te vangen. Deze premiejagers worden Cowboys genoemd. Hoofdpersoon van de serie is Spike Spiegel die met zijn team, waaronder de superintelligente hond Ein, op het schip Bepop klussen klaart. In flashbacks wordt duidelijk dat Spiegel zelf een verleden in de criminele onderwereld heeft en daar nog lang niet van af is. De wereld van Cowboy Bepop heeft een unieke stijl die weinig lijkt op de traditionele Japanse anime en de serie, ondanks het aanzienlijke geweld, toegankelijker maakte voor een internationaal publiek.
1. Serial Experiments Lain (Shiriaru Ekusuperimentsu Rein)
Met zijn mix van cyberpunk en horror is Serial Experiments Lain (1998) een prachtig verhaal over een tienermeisje dat zich geïsoleerd voelt in haar eigen gezin. Net als haar schoolvriendinnen krijgt zij op een dag een email van een klasgenote die zelfmoord heeft gepleegd. Alleen Lain hoort ook haar stem die zegt dat ze alleen haar lichaam heeft verlaten en in de virtuele wereld verder leeft. Lain besluit om in de online wereld op zoek te gaan naar antwoorden waarbij ze wordt geholpen door een mysterieuze groep hackers. Langzaam begint Lain te twijfelen over haar eigen identiteit. De dertien afleveringen van Serial Experiments Lain bewijzen dat anime net als film en literatuur serieuze onderwerpen kan aansnijden. Nog steeds is het onovertroffen in de manier waarop het probeert te begrijpen wat de digitale wereld kan veranderen aan de mens. Een duister meesterwerk.
[adsenseo]
33 reacties
Waar is pokémon?!?!
WTF pokemon !!!!?!?!?!?!?.?!?!?!!!!¿¿¿¿¡¡¡¡¡
Ja waar is pokemon
uhm DEATH NOTE ?!
Helemaal mee eens
echt he pokemon
pokemon moet er echt bij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
die was gewoon echt de beste
DragonBall moet #1!
stfu
Waar is bleach ??
The Melancholy of Haruhi Suzumiya
ONE PIECE!!
Waar is CLANNAD? of Bleach? of fullmetal alchemist. er mist echt zoveel in dit lijstje D:
niet eens deathnote
edgy fck
WAAR IS TOKYO GHOUL?!?!?!
PRECIES
Uhm…
Naruto? One Piece? Bleach? No Game No Life? Attack On Titan? Tokyo Ghoul?
WAAR ZIJN DIE?
WAAR IS LOVE LIVE 🙁
Cowboybepop is super! En te gekke intro!
Lol deze lijst is duidelijk gemaakt door iemand die niet zo veel anime kijkt
finally someone who understands..
violet evergarden is obviouly the best
Zegt diegene wiens z’n naam broly is, waarschijnlijk kijk je alleen shitty shonen anime
Death note?
Attack on titan?
waar is pokemon het is zo super belangrijk
slechtste lijst ever
ja man
pokemon ???????????????????????????????/
Ik snap dat pokemon er niet op staat, de progression is niet heel hoog en na 200 afleveringen kijken wordt je er echt moe van, ook is pokemon echt een kinder anime en kinder anime’s zijn voorspelbaar, pokemon is geen uitzondering.
Ehhmmmm……. EN WAAR IS MY HERO ACADEMIA DAN. wat voor lijst is dit?!!!!
wat een dogshit lijst holy shit
One punch man?
Ja, Pokémon is zo leuk, beroemt!