Wist je dat meer dan de helft van de driejarigen op een tablet speelt? Waarschijnlijk gebeurt het ook bij jou thuis. Maar weet je welke apps geschikt zijn voor jonge kinderen? In onderstaand lijstje vind je 10 apps voor kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar.
10. Maan roos vis letterlegger – educatief, leren lezen
Ruim 75% van de leerlingen in groep 3 leert lezen volgens de methode ‘Veilig Leren Lezen’. Daarop sluit deze (niet gratis) app heel goed aan. De lezers zien een afbeelding en zoeken hier de juiste letters bij. Dat kan op vijf verschillende niveaus. Bij het eerste niveau gaat het alleen om de eerste letter van het woord. Vanaf niveau twee moeten alle letters van het woord gelegd worden. Na drie foute antwoorden worden de letters automatisch getoond. Deze ingreep voorkomt eventuele frustratie!
9. Sara’s kookcursus – koken
Is jouw kind graag bezig in de keuken? Het voorwerk zou het nu op de tablet of smartphone kunnen doen. Na het volgen van ‘Sara’s kookcursus’ (niet gratis) bedenk je zelf namelijk de lekkerste recepten! Topkoks worden uitgedaagd om heuse sterren te verdienen. Bijzonder aan deze app is dat het kinderen van meerdere leeftijden aanspreekt. Aangezien de uitleg Nederlands gesproken is, hoeft je kind niet te kunnen lezen. Oudere kinderen vinden het spel leuk omdat het minder kinderachtig is dan bijvoorbeeld het bekende ‘Dr. Panda’s restaurant’. Jammer aan ‘Sara’s kookcursus’ is dat de vormgeving vooral meisjes aanspreekt. Dat is een gemiste kans, dit spelletje spelen jongens ook graag.
8. Timo en het toverstokje – interactief verhaal
Online prentenboeken winnen terrein. Heel begrijpelijk, want je kunt er vaak zelf invloed op uitoefenen. Neem nu ‘Timo en het toverstokje’, dit verhaal kun je zelf tot leven brengen! Noemenswaardig is ook dat deze app voor iPad gratis is.
Het verhaal gaat over Timo, die zelf een hondje knutselt. Als het hondje valt, breekt zijn staartje af. Dan gebeuren er allerlei rare dingen. Kinderen worden echt meegetrokken in dit verhaal. Niet in de laatste plaats omdat er de nodige herkenbare zaken in zijn opgenomen. Zo speelt het verhaal zich af in een gezin en komen rituelen als eten en naar bed gaan aan bod.
7. Rompompom, ik leer letters – spelletjes, educatief, letters herkennen
Ben je bekend met de kleutermethode ‘Schatkist’? De app ‘Rompompom, ik leer letters’ sluit hier naadloos op aan. Hierdoor is dit spel heel goed afgestemd op de jonge doelgroep. Letterherkenning, daar gaat het allemaal om. Jouw kleuter kan kiezen uit drie verschillende spelletjes. Hierin zijn weer drie niveaus ingebouwd; zo worden de kleuters gestimuleerd om niet alleen letters maar ook woorden te herkennen. Deze app is niet gratis.
6. Planetenreis – educatief, natuur
Heeft jouw kind interesse in wat zich in het heelal afspeelt? Dan is de ‘Planetenreis’ (niet gratis) een prima voorloper op de veelal wat ingewikkelde sterrenkunde-apps.
Vanuit zijn eigen raket gaat je kind op ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Op de diverse steen- en gasplaneten liggen vele interessante objecten, die mee terug in de raket kunnen. Al reizende leert je kind over de eigenschappen van de verschillende planeten. Ook de afstanden in het zonnestelsel worden duidelijk gemaakt.
5. Tafeltrainer – educatief, tafels oefenen
De kans is groot dat het WC tafelblad op een zeker moment door een jonger broertje of zusje van de muur wordt afgetrokken. Dan biedt deze (niet gratis) app uitkomst! Daar komt bij dat de ‘Tafeltrainer’ een veel leukere manier van tafels oefenen is. Het komt erop neer dat je getallen, die niet bij een bepaalde tafel horen, uit een wolk sleept. Ook kun je sommen kloppend maken door de juiste eieren aan te klikken. Deze app is vooral geschikt voor kinderen uit de wat hogere groepen, die de tafels al een beetje kennen en extra willen oefenen. Goed om te weten is dat je verschillende moeilijkheidsniveaus kunt instellen.
4. Toontastic – filmpjes maken, ontwerpen, audio opnemen
Als jouw kind graag verhalen bedenkt, dan biedt ‘Toontastic’ veel uitdaging. Met deze app maakt je kind vrij eenvoudig zijn eigen tekenfilm. Hoe cool is dat! Zo leert je kind in vijf stappen hoe een verhaallijn uit te stippelen en scènes schrijven waarin interessante karakters een rol spelen. Voor de karakters val je terug op een aantal vaste ontwerpen. Maar voor het vertellen gebruikt je kind zijn eigen stem. Jammer aan deze app is dat de uitleg alleen in het Engels is. Wel is ‘Toontastic’ voor gebruikers van een iPhone en/of iPad gratis.
3. Wander weet de weg – educatief, topografie, lezen
Vanaf groep vijf staat topografie op de agenda. Hoewel de lesmethode lang zo saai niet meer is als pakweg twintig jaar geleden, leer je met ‘Wander weet de weg’ (niet gratis) veel leuker alle plaatsen in Nederland kennen.
Misschien hebben de makers zich laten inspireren door een navigatiesysteem; in de basis heeft het spel hier wel wat van weg. Zo moet je een begin- en een eindpunt kiezen. Dat kan een familiebezoek of vakantiebestemming zijn. Welke route je ook ingeeft, Wander brengt je van het een naar het ander. Leuk is ook dat je onderweg leert over van alles dat je tegenkomt.
2. Animatch – memoryspel
Geheugen trainen en concentratie verbeteren, dat zijn de welbekende voordelen die het spelen van memory met zich meebrengt. Door het spelen van ‘Animatch’ leer je ook nog dierengeluiden herkennen! Meer in het algemeen – en geheel onbewust – traint je kind zijn cognitieve vaardigheden. ‘Animatch’ (niet gratis) is een bijzonder leuk en simpel spel voor op iPad of iPhone. Het kenmerkt zich door grote knoppen, mooie animaties en gekke dierengeluiden. Het menu is kinderlijk eenvoudig van opzet. Heel geschikt dus voor jonge spelers.
1. Letterschool – educatief, leren schrijven met blokletters
Ook ‘Letterschool’ (niet gratis) sluit goed aan bij de ontwikkeling van kinderen en het Nederlandse onderwijs. Daar komt bij dat deze app er met letters van zeepbellen, snoepjes en trainrails fantastisch uitziet! Bij elke letter hanteert deze app dezelfde logische niveaus. Zo moet je eerst luisteren naar de letter die fonetisch wordt uitgesproken. Daarna mag je de letter aanraken en kijken hoe de letter geschreven wordt. Na overtrekken volgt de stap van zelf schrijven. Elke afgeronde letter wordt beloond met een gezellige portie animatie en muziek. Goed om te weten is dat ‘Letterschool’ werkt met blokletters. Deze sluiten het beste aan op de motorische vaardigheden van jonge kinderen.
[adsenseo]
1 reactie
Lueke spelletjes zeg de leukste niet maar luek fortnite is nog steeds leuker