Europa is over het algemeen genomen een ontwikkeld, rijk werelddeel. De verschillen tussen arm en rijk zijn hier echter nog best groot. Er zijn landen die te kampen hebben met weinig geld. Dit is geen enorme armoede, zoals we die kennen in de Afrikaanse landen. Maar een groot deel van de inwoners van deze landen moet wel hard werken voor een klein inkomen, waarmee slechts de basisbehoeften gekocht kunnen worden.

Dit is de top 10 lijst van de armste landen van Europa, gemeten aan de hand van het Bruto binnenlands product (BBP), oftewel de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode (meestal een jaar). Al deze landen zijn gelegen in Oost-Europa, dit in tegenstelling tot de rijkste landen van Europa.

10. Roemenië (BBP €11.067)

roemenie

Roemenië is niet een extreem arm land. De overgrote meerderheid van de bevolking heeft een inkomen van meer dan $20.000 per persoon per jaar. Ook zit er een stijgende lijn in de Roemeense economie sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008. Op het gebied van export van goederen en nationaal budget heeft het land, in een ver verleden, betere tijden gekend. Hopelijk zal dit in de toekomst ook weer beter gaan worden.

9. Bulgarije (BBP €8.348)

bulgarije

Het feit dat bijna een kwart van de bevolking in Bulgarije op of onder de armoede grens leeft, maakt dat dit land op de nummer 9 staat van deze lijst. Deze grote armoede is een gevolg van een corrupt politiek systeem en een ingewikkeld, krachtig georganiseerde aanwezigheid van criminaliteit. De primaire economische bronnen in dit land zijn energieproductie en metallurgie. Wat dit betreft heeft het land een prima mogelijkheid voor een weg naar financiële zekerheid, als het correct wordt beheerd…

8. Montenegro (BBP €7.794)

montenegro

Hoewel het land Montenegro door rijken en beroemdheden wordt gebruikt als een speeltuin, heeft het land zelf niet veel rijkdom. In Montenegro zelf is weinig oorlog geweest, maar de post Joegoslavische staat heeft geleden onder de oorlogen van buurlanden. Montenegro is voor toeristen een prachtig land om te bezoeken met pittoreske villa’s, mooie natuur en de smaak van een goed leven. Met de toenemende Russische en Engelse regeringsvorm waarbij de heerschappij in handen is van de mensen met het meeste aanzien, zal de economie (en de prijzen om het land te bezoeken) zeer waarschijnlijk in de toekomst toe gaan nemen.

7. Servië (BBP €6.525)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Van alle landen op deze lijst heeft het land Servië de meest rooskleurige toekomst voor zich liggen. Met een verleden waarbij het land te kampen had met een rommelige scheiding van Joegoslavië en een verandering van een communistische naar een kapitalistische economie heeft het dezelfde worstelingen als andere landen op deze lijst. Het voordeel van dit land is echter dat het land de interesse heeft gewekt bij grote bedrijven, zoals Coca-Cola, Nestle en US Steel. In de afgelopen jaren is er een vooruitgang geboekt in de economische output en een verlaagde werkeloosheid. Daarnaast is er een toename in de toeristenindustrie. Kortom Servië is een land dat wellicht over een paar jaar uit deze top 10 zal verdwijnen.

6. Noord Macedonië (BBP €5.495)

macedonie

Gedurende de unie met de Sovjetstaat Joegoslavië, was het gebied dat nu Macedonië is geworden, slechts goed voor 5% van het totale inkomen. Het land was op weg naar een welvarender leven, maar de economische crisis van 2008 heeft hier een stop op gezet. De werkeloosheid is in Macedonië nu 30%. Het is momenteel erg onrustig in Macedonië, de politieke leiders worden beticht van corruptie. Of het dus snel goed gaat komen met de parel van de Balkan is maar af te wachten.

5. Bosnië en Herzegovina (BBP €5.111)

bosnie-en-herzegovina

Het land Bosnië en Herzegovina had een lange weg af te leggen vanuit de slechte positie die het had na de scheiding van Joegoslavië, nu 25 jaar geleden. Met deze scheiding probeerden de mensen uit Bosnië hun economie te maken tot een vrije markt. Zij wilden het nu anders gaan doen dan in de tijden van het communistische systeem dat er heerste toen Josip Tito er aan de macht was. Dit had tot gevolg dat buitenlandse bedrijven er moeite mee hadden om toegang te krijgen tot het land. Desondanks heeft het land een overvloed aan metalen en minerale afzettingen.

4. Albanië (BBP €4.764)

albanie

Albanië heeft best veel natuurlijke bronnen, waaronder ijzer en natuurlijk gas. Toch heeft dit er niet voor gezorgd dat het een welvarend land is geworden. Dat komt doordat er hier, net als in vele andere landen op deze lijst, nog steeds veel mensen in de agricultuur werken. Positief nieuws is er gelukkig ook: het land is in gesprek met grote organisaties, zoals de World Bank. Zij willen wellicht gaan helpen om de agricultuur en economie van het land te gaan verbeteren…

3. Kosovo (BBP €3.966)

kosovo

Sinds de verklaring van onafhankelijkheid van Servië in 2008 is Kosovo aan het worstelen voor een erkenning voor het feit dat zij nu een onafhankelijk land zijn. In deze positie lijkt de kans op een investering van buitenaf klein. Dit maakt dat het land zo arm blijft…

2. Moldavië (BBP €2 899)

moldavie

Het relatief jonge land Moldavië stond lange tijd op de niet begeerde nummer één positie van deze lijst. Ondertussen een plaatsje hoger, maar echt lekker loopt het nog niet in het voormalige USSR land. Ondanks dat het beschikt over een geweldig wijngebied , is Moldavië niet een land met veel luxe. Een overgroot deel van de mensen in het land is afhankelijk van agricultuur om zichzelf te onderhouden… Dit levert weinig geld op en zorgt voor armoede.

1. Oekraïne (BBP €2.669)

oekraine

De Oekraïne heeft de laatste tijd niet zoveel geluk gehad, om het maar zacht uit te drukken. De strubbelingen rondom de kans op een E.U. Lidmaatschap, het verlies aan vertrouwen in de post Euromaiden regering en de Russische interventies zorgen ervoor dat er weinig kans is (geweest) op economische groei. Ook het feit dat Rusland de regio Crimea heeft ingenomen, draagt niet bij aan een positieve verandering. Dit was juist de top toeristenbestemming van de Oekraïne. Ook één van de belangrijkste havens, waar handel wordt gedreven (Sevastapol) werd door de Russen afgenomen van de Oekraïne. Het is te hopen dat de regering en haar mensen een positieve wending kunnen aanbrengen in deze negatieve spiraal…

data: IMF

Vergelijkbare Top 10 lijstjes