De voormalig Mister Universe Arnold Schwarzenegger groeide in de jaren tachtig uit tot een van de grootste filmsterren. Als spierbundel was hij geknipt voor rollen als actieheld. Een film met Schwarzenegger is bovendien niet compleet zonder een van zijn karakteristieke oneliners. De tien beste films van The Governator.

10. Commando (1985)

Commando-1985

De vroege carrière van Schwarzenegger viel samen met de opkomst van de gewelddadige actiefilm die het erg goed deed in de videotheek. De dochter (een jonge Alyssa Milano) van een voormalig commando wordt ontvoerd. Dat geeft Schwarzenegger als vader een mooi excuus om veel wapens te verzamelen en de ontvoerders een lesje te leren. De poster van Schwarzenegger met zwart gestreept gezicht en opgepompte armen werd wereldberoemd, net als zijn oneliner “better let off some steam” wanneer hij een slechterik met een stoompijp heeft gespietst.

9. Twins (1988)

Twins-1988

Op het toppunt van zijn roem als actieheld kwam men in Hollywood op het idee om Schwarzenegger te laten spelen in tegendraadse rollen. Twins is de eerste en ook leukste van deze komedies. Geen groter contrast is denkbaar dan dat tussen Schwarzenegger en Danny DeVito als tweeling die na hun geboorte bij verschillende gezinnen zijn opgegroeid. Naast hun lichamelijke verschillen zorgen hun afwijkende karakters voor genoeg hilariteit.

8. Eraser (1996)

eraser

Met Eraser keert Schwarzenegger terug naar keiharde actie zonder ironie. Als eraser is Schwarzenegger verantwoordelijk voor het uitvoeren van valse moorden zodat getuigen kunnen onderduiken in een beschermingsprogramma. Lee, een nieuwe getuige, weigert in eerste instantie mee te werken. Vanzelfsprekend moet zij uit de weg worden geruimd, een uitstekende klus voor Schwarzenegger. Het wordt een spannende kat en muis film wanneer blijkt dat iemand binnen de overheidsinstantie informatie lekt en Lee wil laten vermoorden.

7. Conan the Barbarian (1982)

Conan-the-Barbarian-1982

De eerste hoofdrol van Schwarzenegger was slim gekozen omdat hij als Conan vrij weinig dialogen moest uitspreken. Als barbaar kan Schwarzenegger bijna de hele film in ontbloot bovenlijf zijn spieren tonen. Een ander voordeel was dat Schwarzenegger zelf zijn stunts deed en aardig met zwaarden overweg kon. Ook hier moet de hoofdpersoon wraak nemen, dit keer na de moord van zijn ouders. Hierbij komt veel geweld en magie kijken. Conan the Barbarian werd een cultklassieker en tegenwoordig is het duidelijk een voorloper van Games of Thrones.

6. Last Action Hero (1993)

Last-Action-Hero-1993

Na de tweede Terminator-film was Schwarzenegger op de top van zijn roem. Hierna volgde niet alleen een satire van het genre waarmee hij zo succesvol was geworden maar weet hij ook de draak te steken met zijn eigen imago. In Last Action Hero van John McTiernan wordt een jongetje dankzij een magisch kaartje het bioscoopdoek ingezogen wanneer hij een film van zijn idool Jack Slater kijkt. Slater gespeeld door Schwarzenegger is de typische actieheld en de jongen probeert hem uit te leggen dat hij in een fantasiewereld leeft. Wanneer de slechterik een ingang weet te vinden naar de echte wereld wordt het pas echt ingewikkeld. Een originele film met onverwacht veel zelfspot.

5. Total Recall (1990)

Total-Recall-1990

Paul Verhoeven had helemaal zijn draai gevonden in Hollywood en kreeg de kans om met de grootste sterren te werken. De tegenspeelster van Schwarzenegger in deze onnavolgbare sciencefictionfilm is bijvoorbeeld Sharon Stone. Zij wordt halverwege de film door Schwarzenegger uit de weg geruimd met een van zijn klassieke oneliners: “Consider this a divorce.” In de titelrol van Douglas Quaid komt Schwarzenegger er achter dat zijn geheugen is vervangen. De sleutel tot zijn echte identiteit moet op Mars zijn te vinden. In de Marskolonie wordt hij door verschillende partijen gemanipuleerd wat leidt tot bizarre avonturen.

4. The Terminator (1984)

The-Terminator-1984

De doorbraak van Schwarzenegger was ook de eerste grote film van James Cameron. In de titelrol moet Schwarzenegger een cyborg spelen die uit de toekomst wordt gezonden om de moeder van een toekomstig verzetsstrijder in een oorlog van mens tegen machine te vermoorden. De rol van gevoelloze moordmachine gaat Schwarzenegger goed af. Als slechterik steelt Schwarzenegger de show wanneer hij telkens weer opstaat nadat hij dodelijk lijkt te zijn getroffen. De verwachtingen voor de film waren laag ingeschat maar het bleek een enorm succes. Cameron en Schwarzenegger zouden nog twee keer succesvol met elkaar samenwerken.

3. Predator (1987)

Predator-1987

De eerste samenwerking tussen Schwarzenegger en John McTiernan is een geweldige actiefilm met sciencefiction elementen. Dutch, gespeeld door Schwarzenegger, leidt een eliteteam van commando’s die in de Zuid-Amerikaanse jungle gijzelaars moeten bevrijden. Die actie slaagt en geeft Schwarzenegger direct de kans om een van zijn oneliners af te vuren wanneer hij een guerrilla met de worp van zijn mes aan muur vast pint (“stick around!”) Maar in de jungle bevindt zich een mysterieus wezen. Het buitenaardse wezen dat zichzelf perfect camoufleert begint een voor een de commando’s te vermoorden. Het wezen lijkt te sterk maar zoals Schwarzenegger in een klassiek geworden uitspraak stelt: “If it bleeds we can kill it.”

2. True Lies (1994)

True-Lies-1994

Na het wereldwijde succes van Terminator 2 mocht James Cameron elke film maken waar hij maar zin in had. Hij koos opnieuw voor een samenwerking met Schwarzenegger in wat op dat moment de duurste film aller tijden was. Dat budget was goed besteed want de film verdiende het veelvoud terug. In True Lies speelt Schwarzenegger Harry Tasker een wat sullige computerverkoper. Tenminste dat is wat zijn familie denkt. Eigenlijk is Tasker een undercoveragent in de strijd tegen het terrorisme. Als zijn gezin in gevaar komt valt ook zijn dubbelrol weg. Het resultaat is een film die op knappe wijze humor combineert met innovatieve stunts.

1. Terminator 2: Judgement Day (1991)

Terminator-2-Judgement-Day

Het ijzersterke vervolg op The Terminator is een spektakelstuk met revolutionaire special effects. Nog steeds proberen de machines Sarah Conner en haar zoon John, die inmiddels tiener is, te vermoorden. Een nieuw model Terminator wordt naar de huidige tijd gestuurd, net als een door de verzetsstrijders geherprogrammeerd origineel model dat weer gespeeld wordt door Schwarzenegger. De Terminators gaan elkaar furieus te lijf en ondertussen tracht John Conner zijn Terminator menselijk gedrag te leren, vaak met hilarisch resultaat. Schwarzeneggers meest complete film. “Hasta la vista…baby!