Voordat we beginnen met de lijst, is het eerst van belang om aan te geven wat een cryptide is. Een cryptide is een dier waarvan het bestaan slechts wordt verondersteld, maar waarvoor keihard bewijs ontbreekt. Ze worden soms verward met fabeldieren. Een belangrijk verschil tussen cryptides en fabeldieren, is dat van fabeldieren vaststaat dat ze niet bestaan en dat van cryptides het bestaan onduidelijk is. Kort door de bocht: fabeldieren bestaan niet, cryptides misschien. Hieronder benoemen we 10 bekende cryptides.

10. Gremlin

gremlin
U.S. National Archives and Records Administration

Gremlins zijn kleine wezentjes die in verband worden gebracht met het saboteren van oorlogsvliegtuigen. Ze worden soms qua uiterlijk, maar ook qua innerlijk vergeleken met kabouters, trolletjes, gnomen en andere kleine wezentjes. Echter zijn de meningen over het uiterlijk van de Gremlins verdeeld, waardoor hun uiterlijk in de verschillende verhalen varieert.

Gremlins werden voor het eerst benoemd in de Tweede Wereldoorlog door piloten van de RAF. Zij gaven aan dat de kleine wezentjes rommelden aan hun vliegtuigen en daardoor zorgden voor technische mankementen. Het bleef niet alleen bij verhalen, genoeg piloten beweerden dat zij vlak voor een ongeluk vreemde wezens aan hun machines zagen rommelen. Critici beweerden echter dat dit hallucinaties waren, veroorzaakt door de stress en de grote hoogte.

gremlins 2

Het eerste gepubliceerde rapport over gremlins werd in 1942 in het Royal Air Force Journal gepubliceerd. Echter werd er tijdens de slag om Engeland in 1940 ook al over Gremlins gesproken en sommige bronnen benoemen zelfs de Eerste Wereldoorlog als startpunt van de verhalen over Gremlins.

Roald Dahl heeft een boek geschreven over Gremlins: ‘The Gremlins’. Hij was geïnspireerd door de verhalen van de RAF-piloten, maar zat zelf ook bij de RAF. Naast dit boek zijn er uiteraard ook verschillende griezelfilms over Gremlins gemaakt

9. Jersey Devil

Jersey Devil

De Jersey Devil (soms ook de Leeds Devil) is een schaapachtig wezen met hoeven en vleugels. Volgens de verhalen bevindt hij zich in de Pine Barrens in de staat New Jersey. Dit gebied is een moeilijk toegankelijk gebied waar zich bovendien slangen bevinden die je met een beet kunnen doden. Dit draagt natuurlijk ook bij aan het mysterie van de Jersey Devil.

Jersey Devil cryptide

De geboorte van de Jersey Devil is een legende en speelde zich af in de 19e eeuw. Mevrouw Leeds was in verwachting van haar 13e kind. Tijdens de bevalling riep ze: ‘ik ben kinderen krijgen beu, laat deze de duivel maar nemen’. Het kind veranderde in de Jersey Devil en vloog via de schoorsteen naar buiten. In 1840 wordt de eerste keer melding gemaakt van de Jersey Devil, die veel vee in de omgeving opeet. Ook in 1841, 1859 en 1909 werd er melding gemaakt van het zien van een Jersey Devil. Tegenwoordig doen nog steeds verhalen de ronde en duiken er zo nu en dan foto’s op van de Jersey Devil (een hoax of niet?). De broer van Napoleon Bonaparte, Jozef Bonaparte heeft een tijd in New Jersey gewoond en zou volgens de verhalen de Jersey Devil tijdens een jachtsessie gezien hebben. Men heeft geprobeerd op het wezen te jagen, wat mislukte. De Jersey Devil zou ook een hybride vogel kunnen zijn of een mogelijk uitgestorven vogel. Het ijshockeyteam van New Jersey draagt de naam: ‘New Jersey Devils’.

8. Mothman

mothman

Nog een wezen met vleugels uit de Verenigde Staten. De Mothman werd voor het eerst gezien in West Virginia. Van november 1966 tot en met december 1967 werd er een wezen van ongeveer 3 meter met rode ogen en veren waargenomen. Het eerste ooggetuigenverslag was op 15 november 1966. Twee mensen reden rond middernacht langs een TnT-fabriek en zagen toen de Mothman staan. Ze werden achtervolgd door het wezen en zelfs met snelheden van 150 kilometer per uur bleef de Mothman hun auto aanvallen. Toen ze een eindje verder waren gereden waren ze eindelijk van het wezen verlost.

Niet alleen deze twee mensen kregen met de Mothman te maken, ook andere mensen in de regio ondergingen een soort zelfde lot. Er vonden vreemde gebeurtenissen plaats in de buurt van Point Pleasant, er waren namelijk UFO-waarnemingen, maar het meest opmerkelijke waren wel de bezoekjes van de zogenaamde ‘Men in Black’ (Die met meer mysteries in verband worden gebracht, zoals bijvoorbeeld UFO-waarnemingen en dergelijke).

mothman 2
Jack R Perry Photography / Shutterstock.com

De Men in Black belde bij mensen thuis aan, waarvan zij vermoedden dat zij de Mothman hebben gezien. Zij gaven aan dat zij niks naar buiten mochten brengen over hun waarnemingen. Deze vreemde mannen vertrokken tegelijkertijd met de Mothman uit Point Pleasant, na het instorten van de Silver Bridge in 1967, waarbij 46 doden vielen.

Ooggetuigen gaven aan dat zij rode lichten boven de brug zagen en sommigen beweerden zelfs de Mothman op dat moment gezien te hebben. De Mothman wordt daarom ook in verband gebracht met rampen en wordt alleen gezien wanneer er een ramp staat te gebeuren. Ook tegenwoordig wordt er weleens een waarneming gedaan van de Mothman, zoals bijvoorbeeld in 2016.

Hoewel het verhaal best wel luguber is, is er tegenwoordig wel een museum ter ere van de Mothman en is er een standbeeld, daarnaast zijn er boeken over de Mothman geschreven en is er een film over de Mothman gemaakt. Tot slot is er zelfs een festival ter ere van de Mothman en een heuse (web)shop.

7. Chupacabra

Chupacabra

De Chupacabra is een cryptide uit Midden-Amerika en Californië (VS). Zijn naam betekent letterlijk ‘geitenzuiger’. Hij doet zijn naam ook eer aan, omdat hij zich voedt met het bloed van geiten en schapen en zelf soms honden.

Net zoals bij veel andere cryptides, is er onduidelijkheid over het uiterlijk en de vorm van de Chupacabra. Sommigen beweren dat het een reptiel is, anderen beweren dat het een amfibie is en weer anderen spreken zelfs over een buitenaards wezen. Daarnaast is er onduidelijkheid over hoe het wezen zich voortbeweegt, sommigen zeggen lopen of kruipen anderen zeggen vliegen. Ten slotte is er onduidelijkheid over de komaf, sommigen zeggen dat de Chupacabra een mislukt experiment is van NASA of een mysterie van Area 51, maar de legendes zeggen dat het wezen oorspronkelijk uit Puerto Rico komt.

Chupacabra echt of neit
Paolo Trovo / Shutterstock.com

Soms wordt er een melding gedaan van een waarneming van een Chupacabra. In 2007 vond een Texaanse boerin een wezen, waarvan zij dacht dat het een Chupacabra was. De foto die gepubliceerd werd ging de hele wereld over. Aanvankelijk werd gedacht dat het over een coyote met schurft ging, maar later werd gedacht dat het over een coyote zonder vacht ging, vanwege een missend gen. Toch wordt schurft ook nog steeds als reden genoemd. De Chupacabra wordt getoond in verschillende series, games en in een aflevering van het tv-programma ‘Phineas and Ferb’.

6. Lovelandkikker

Lovelandkikker
Tim Bertelink/wikipedia/CC BY-SA 4.0

De Lovelandkikker wordt ook wel Lovelandhagedis genoemd. Deze kikker zou volgens de verhalen in Loveland (Ohio) leven en zou bijna net zo groot als een kind zijn. Er zijn verschillende waarnemingen van de Lovelandkikker gedaan, ook in de laatste jaren, maar de waarnemingen die het bekendste zijn, zijn die van 1955 en 1972.

In 1955 was de eerste waarneming van de Lovelandkikker. Er zijn drie verschillende versies van deze waarneming gegeven, maar een aantal zaken stond wel vast. Een zakenman reed in de nacht (waarschijnlijk rond half 4) in zijn auto over de weg langs een rivier. Hij reed langs een brug en zag drie wezens staan van ongeveer 1 meter tot 1,20 meter lang. Deze wezens stonden rechtop en hadden geen haar. Tussen hun vingers en tenen bevonden zich zwemvliezen en hun hoofden zagen eruit als een kikkerkop. De man stapte uit zijn auto en bewonderde de drie wezens die met elkaar communiceerden. Een van de drie wezens hield een staf boven zijn hoofd waaruit een lading vonken schoot. De zakenman schrok en ging snel weg.

Dit verhaal lijkt moeilijk te geloven, maar de waarneming in 1972 was geloofwaardiger. Om 1 uur ’s nachts reed een politieagent langzaam het plaatsje Loveland binnen. Hij reed langzaam omdat het glad op de weg was. Hij schrok toen iets de weg overstak. Hij zette zijn auto stil, maar hield zijn verlichting aan. Op die manier kon hij een goede beschrijving geven van datgene wat hij gezien had. Het wezen was tussen 90 cm en 1,20 meter lang en hij had een leerachtige huid zoals die van een hagedis of kikker. Eerst zou het wezen gehurkt hebben gezeten, maar ging daarna rechtop staan zoals een mens, terwijl het naar de agent keek. Het wezen klom over de vangrail en ging terug in de rivier. Ondanks deze twee waarnemingen, zijn er ook critici. Zij geven bijvoorbeeld aan dat het een verhaal, een mythe is die jarenlang doorverteld is en wordt, om op die manier sensatie te verspreiden.

5. Wendigo

Wendigo

De Wendigo (ook wel Windigo) is een wezen uit Noord-Amerika en Canada. De Wendigo wordt voor het eerst door Algonquin-indianen beschreven en in 1636 wordt het verhaal doorgegeven aan de Europese kolonisten. Ook de Ojibwa-indianen hebben de Wendigo meerdere malen beschreven. Het verhaal beschrijft dat mensen in een Wendigo konden veranderen na het plegen van kannibalisme. De indianen leefden in bittere kou met veel sneeuw en ijs en daarnaast soms zeer weinig voedsel. Om te overleven pleegden sommige indianen kannibalisme. Kannibalisme was echter een groot taboe onder Algonquin-indianen, zij gaven aan dat het beter was om zelfmoord te plegen of te sterven van de honger, dan kannibalisme te plegen.

Net zoals de verschillende cryptides die we in deze lijst benoemen is er ook onduidelijkheid over het uiterlijk van de Wendigo. Volgens sommigen ziet de Wendigo eruit als mensen die uit het graf zijn opgestaan, maar niet dood zijn gegaan (in tegenstelling tot zombies), maar de Wendigo wordt vaker afgebeeld als half mens, half hert met een gewei. Wendigo’s zijn wezens die razendsnel zijn en altijd honger hebben. Na ieder slachtoffer dat ze opgegeten hebben worden ze groter en daarom zijn ze ook vaak veel groter dan mensen. Ze zijn constant op zoek naar eten en wanneer ze geen slachtoffer kunnen vinden, eten ze delen van zichzelf op. Een Wendigo kan alleen met vuur gedood worden. In de late 19e eeuw tot en met 1920 werd er melding gedaan van een Wendigo. Iedere keer dat er gerapporteerd werd, volgde er een onverwachte dood en uiteindelijk was het na 1920 niet meer gezien. De Wendigo wordt getoond in verschillende boeken, spellen en films.

4. Kappa

Kappa japanse kikker folkore

De Kappa (ook wel Gataro of Kawako) is een mensgevormde schildpad die de mensen in Japan de stuipen op het lijf jaagt. Ze houden zich op in vijvers en rivieren en hebben zwemvliezen tussen hun handen en voeten en kunnen dus zeer goed zwemmen. Het bekendste kenmerk van een kappa is een holte gevuld met water op hun hoofd. Een kappa krijgt zijn kracht voor het grootste gedeelte van het vocht uit deze holte. Een kappa kan door deze holte tijdelijk op het land leven.

Kappa vallen graag mensen lastig. Dit zijn bijvoorbeeld onschuldige zaken, zoals hardop scheten laten, maar ook ergere dingen zoals voedsel stelen of zelfs kinderen ontvoeren. Kinderen die zich te dicht bij het water begeven worden door Kappa opgegeten, maar ook volwassenen vallen soms ten prooi aan een Kappa.

pas op kappa
Sehremis/wikipedia

Het verhaal over Kappa wordt vooral door ouders aan hun kinderen verteld, zodat hun kinderen niet zonder het toezicht van hun ouders bij het water gaan spelen. Ook worden er zelfs bij het water waarschuwingsborden geplaatst om mensen voor de Kappa te waarschuwen.

Ondanks dat kunnen Kappa ook goedaardig zijn. Kappa kunnen in bedwang gehouden worden met komkommers. Dit vinden ze lekkerder dan mensenvlees. Door komkommers te geven, kan men een Kappa zelfs klusjes laten opknappen. Ook een leuk weetje, de sushi rol met komkommer aan de buitenkant heet een ‘kappamaki’.

Een andere zwakke plek is hun holte gevuld met water op het hoofd. Wanneer je buigt voor een Kappa, zal deze ook terugbuigen en loopt het vocht uit hun holte en zal de Kappa verdrogen en raakt deze verlamd of zal deze sterven. In Japan neemt men dit soort verhalen serieus. Een paar jaar geleden werden er een arm en voet opgegraven, waarvan men beweerde dat deze afkomstig zijn van een Kappa

3. Yeti

yeti voet

De Yeti (ook wel de verschrikkelijke sneeuwman) is een reusachtige primaat in de Himalaya. Het wezen wordt vaak vergeleken met de nummer 2 van deze lijst, Bigfoot. De Yeti wordt door de wetenschap als een mythe beschouwd, maar de lokale bevolking is overtuigd van zijn bestaan. Volgens de expeditie waar de documentaire Yeti: hunt for the wildman uit voort is gekomen, zijn er sterke aanwijzingen dat er iets rondloopt dat de wetenschap nog niet beschreven heeft.

In 1951 vond een Britse ontdekkingsreiziger, Eric Shipton, bij een zoektocht naar een andere alternatieve route naar de top van de Mount Everest voetsporen van een wezen dat mensachtig leek te zijn. Hij nam er foto’s van en het woord yeti (Wildeman) was geboren. Daniel Taylor zocht al van kinds af aan naar Yeti’s. Vanaf 1954 werden er talloze expedities opgezet om een Yeti te vinden. Hij vond een pootafdruk waarvan hij overtuigd was dat deze van een Yeti was.

yeti 2

Een professor uit Oxford begon zich vervolgens te mengen in de zoektocht naar de Yeti. Hij kreeg allerlei haren, nagels en andere zaken toegestuurd. Hij voert DNA-analyses uit en twee zaken blijken beerachtig te zijn, maar niet aan een bekende beersoort gelinkt te kunnen worden. Dit zou op een nog onbekende beersoort kunnen duiden (of toch de Yeti?).

De gebieden waarin men onderzoekt zijn een stuk groter en een stuk moeilijker begaanbaar dan dat wij in Nederland gewend zijn. Toch blijken de meeste haren en voetsporen van beren of andere bekende dieren afkomstig te zijn. Er zijn veel video’s en foto’s in omloop waarop een Yeti getoond wordt. De een is geloofwaardiger dan de andere. Er zijn ontzettend veel ontdekkingen gedaan, zo ook vorig jaar door het Indiase leger. Zij stuitten namelijk op een enorm grote voetafdruk/pootafdruk. Hoe dan ook, het mysterie houdt de mensen in de verschillende landen flink bezig.

2. Bigfoot

bigfoot

Bigfoot lijkt erg op Yeti en komt voor in de Verenigde Staten en Canada. Het is een primaat en iets langer dan een mens en heeft een dikke vacht. Hij werd eerst Sasquatch (wildeman) genoemd, maar kreeg later de naam Bigfoot (vanwege zijn grote pootafdrukken) Als hij bestaat, dan zal hij waarschijnlijk afstammen van de Gigantopithecus, die waarschijnlijk 13.000 jaar geleden uitgestorven zou zijn.

bigfoot2

De eerste vermeldingen stammen uit 1920. Er zijn ontzettend veel beelden gepubliceerd van de Bigfoot, maar bij de meeste beelden gaat het om een hoax/grap. Een filmopname uit 1967 door Roger Patterson en Bob Gimlin wordt als meest geloofwaardig gezien. Toch worden er wel vaker Bigfoots gevonden. In 1976 leverde Peter Byrne haarmonsters in bij de FBI. Hij kon de haren niet plaatsen. Zou er dan eindelijk bewijs zijn van Bigfoot? In 1977 volgde de uitslag: de haren zijn afkomstig van een hertachtige.

1. Monster van Loch Ness

lcoh ness monster

De bekendste cryptide is voor ons het Monster van Loch Ness (ook wel Nessie).

Het Monster van Loch Ness zou zich bevinden in het meer van Ness (Loch Ness) in Schotland. Het uiterlijk van het wezen is stof voor discussie. Sommigen beweren dat het dier 3 tot 5 meter lang is, anderen geven aan dat het dier 12 tot 15 meter lang is. Sommigen geven aan dat het dier geen bulten heeft, anderen geven aan dat het dier 1, 2 of 3 bulten op zijn rug heeft. Het Monster van Loch Ness zou een Plesiosaurus zijn, maar ook dat is niet helemaal zeker. Al vanaf de 6e eeuw zouden er waarnemingen gedaan zijn van het Monster van Loch Ness. Sinds dat moment zijn er duizenden waarnemingen gemeld, allen zonder daadwerkelijk overtuigend bewijs.

In het jaar 564 werd het monster voor het eerst door een priester waargenomen in Sint-Columba. Hij was op weg om mensen tot het christendom te bekeren toen hij langs de rivier de Ness liep. Daar kwam hij een groepje mensen tegen, ze hielden een begrafenis. Een man zou namelijk gedood zijn door een groot waterbeest. Precies op dat moment dook er een beest uit de rivier op, maar de priester wist hem weg te jagen. De omstanders bekeerden zich daarna direct tot het christendom.

In de jaren daarna zijn er, zoals gezegd, enorm veel waarnemingen gedaan. Ook zijn er expedities georganiseerd om het Monster van Loch Ness te vinden. In 1934 was de eerste expeditie. In 1962 werd het Loch Ness Phenomena Investigation Bureau (LNPIB) opgericht, dat zich richt tot het vinden van het Monster van Loch Ness. In 1987 zocht men met twintig boten vijf dagen lang naar het Monster. Ze hebben drie bewegende objecten op een diepte van 150 tot en met 180 meter gevonden. Zou dit een bewijs kunnen zijn? Echter moest men de expeditie staken vanwege geldgebrek. Ook in 2000 vond er een expeditie plaats, ditmaal met sonarapparatuur. Men kwam met behulp van deze apparatuur een object tegen van 3 tot 5 meter lang die de vorm had van Nessie, een extra controle leverde niks op: het object was verdwenen.

loch ness dokters foto

In 1934 werd de beroemde doktersfoto gepubliceerd. Veel mensen geloofden in eerste instantie dat Nessie was ontdekt, maar algauw ontstond er achterdochtigheid, de foto was nep. Naast deze foto waren er nog meer foto’s en video’s van het Monster, die achteraf nep bleken te zijn. Het Monster werd weleens verward met een olifant van een circus die in het water aan het badderen was of met andere dieren zoals een enorme aal. Tot slot zorgen levenloze voorwerpen, optische effecten en seismologische activiteit voor optisch bedrog. Hoe dan ook, het mysterie zorgt voor veel toeristen, die weer zorgen voor geld in het laatje!

Of je nou gelooft in cryptides of niet, mysterieus en interessant zijn ze wel! Wij geloven in Nederland meestal niet in mythes en gaan af op de wetenschap, maar ook de wetenschap heeft nog geen bewijs geleverd dat deze cryptides niet bestaan. Toch is het ene verhaal geloofwaardiger dan het andere. Het is aan jou welk verhaal jij wel gelooft en welke niet. Misschien is het ook wel beter om het mysterie een mysterie te laten, zodat de spanning blijft bestaan.

Dit artikel is geschreven door Ties Grotenhuis, student Rechten.

Wij zoeken nog schrijvers! Ben jij kenner over een leuk onderwerp? Mag van alles zijn, boeken, games, films, geschiedenis, klimaat, etc, onze subtitel is niet voor niets ‘lijstjes over van alles’. Interesse? Je artikel wordt gelezen door duizenden lezers, ideaal om als tekstschrijver een portfolio op te bouwen. We kunnen mogelijk een kleine vergoeding bieden. Neem hier contact met ons op.

Vergelijkbare lijstjes