Top 10 Bekendste Bruggen in Nederland

Bruggen, ze bestaan al eeuwenlang. De eersten werden gemaakt van houten stammen en planken. Ze overspanden kleine beekjes. Tegenwoordig bestaan bruggen meestal uit beton, metselwerk en/of metaal. Ze overbruggen rivieren, kanalen, dalen, kloven, wegen of spoorwegen. Dit is een lijst met de beroemdste bruggen van Nederland.

10. Pythonbrug


Guilhem Vellut/flickr

Deze brug staat met name bekend om haar opvallende vorm. De brug lijkt op een voortbewegende python en is felrood gekleurd. De Pythonbrug bevindt zich in Amsterdam over het Spoorwegbassin. De brug verbindt het schiereiland Sporenbrug met het Borneo-eiland. Het ontwerp van de brug komt van Adriaan Geuze en het is opgeleverd in het jaar 2001. De Pythonbrug bestaat uit staal, houten plankiers en beton ter ondersteuning. De brug is slechts bestemd voor voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand.

9. Moerdijkbruggen


https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Er zijn drie Moerdijkbruggen. Ze verbinden de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant met elkaar. De drie bruggen zijn aangelegd over het Hollands Diep tussen het Eiland van Dordrecht en een plek iets ten noorden van Moerdijk. De eerste brug is gebouwd eind 19e eeuw. Dit is een spoorbrug. De tweede brug is in de jaren 30 aangelegd. Deze is bestemd voor autoverkeer. Beide bruggen zijn halverwege de 20e eeuw verbreed. In 2005 kwam er nog een derde Moerdijkbrug bij. Deze is bestemd voor de hogesnelheidslijn (trein). De Moerdijkbruggen zijn belangrijk voor ons land door de verbinding die zij maken tussen West- en Zuid-Nederland (en ook met het zuidelijker gelegen België en Frankrijk)

8. John Frostbrug


Markvanderhorst/wikicommons

Tussen Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid bevindt zich over de Neder-Rijn de John Frostbrug. De brug is vernoemd naar John Dutton Frost, een luitenant-kolonel. Deze luitenant-kolonel van de Britse luchtlandingsbrigade bereikte, tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om Arnhem, de brug, maar kon deze niet geheel veroveren. De John Frostbrug stamt uit het jaar 1932. Het is een stalen boogbrug, bestemd voor autoverkeer.

7. Martinus Nijhoffbrug


Michielverbeek /wikicommons

De Martinus Nijhoffbrug bevindt zich over de rivier de Waal bij Zaltbommel. Op deze kabel- of tuibrug is de snelweg A2 gevestigd. Ook beschikt de brug over een rijbaan voor langzaam verkeer (waaronder ook voetgangers). De Martinus Nijhoffbrug is vernoemd naar de gelijknamige dichter. Hij schreef een bekend gedicht over de brug. De brug is gebouwd tussen 1992 en 1996 en bestaat uit beton.

6. Zeelandbrug

De langste brug van Nederland is de Zeelandbrug. Deze brug heeft een lengte van maar liefst 5.022 meter. Het is een verkeersbrug, die zich bevindt over de Oosterschelde. De Zeelandse eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland worden door deze brug met elkaar verbonden. Op de brug bevindt zich de provinciale weg N256. De Zeelandbrug is gebouwd tussen 1963 en 1965. Het is in 2015 benoemd tot rijksmonument.

5. Sint Servaasbrug


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De oudste brug van Nederland is de Sint Servaasbrug. Deze stenen boogbrug bevindt zich in Maastricht over de rivier de Maas. De brug stamt uit het einde van de 13e eeuw en is gebouwd in opdracht van het kapittel van Sint-Servaas. Oorspronkelijk kreeg de brug negen stenen bogen, maar halverwege de 17e eeuw is één van de bogen dichtgemetseld en onderdeel geworden van de kademuur. Nu heeft de brug dus nog acht bogen. De Sint Servaasbrug is in de loop der eeuwen een aantal keren gerestaureerd en verkeerd daarom nu nog in goede staat.

4. Waalbrug


Marc Ryckaert /wikicommons

Het centrum van Nijmegen wordt verbonden met Lent door de Waalbrug. Uiteraard is deze brug gevestigd over de Waal. De brug is in gebruik genomen in het jaar 1936, heeft een lengte van 604 meter en een hoogte van 65 meter. Het is een boogbrug, die de titel draagt van rijksmonument.

3. Van Brienenoordbrug


Milliped/wikicommons

De Van Brienenoordbrug bevindt zich aan de oostkant van Rotterdam. De brug is met name bekend uit het nieuws. Op de op de brug gevestigde rijksweg A16 komen namelijk vaak files voor. Het drukke verkeersknooppunt bestaat uit twee bruggen, die beschikken over zes rijstroken per rijrichting en een tweerichtingsfietspad. De lengte van de Van Brienenoordbrug is 1320 meter en de hoogte is 24 meter. Het is een boogbrug, waarvan de eerste werd geopend in 1965 en de tweede in 1990. De brug is vernoemd naar het onderliggende Eiland van Brienenoord.

2. Magere brug


S Sepp/wikicommons

In het centrum van Amsterdam bevinden zich vele grachten met bruggen. De bekendste onder deze bruggen is de Magere brug. Deze brug is gevestigd over de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat, tussen de Prinsengracht en de Keizersgracht. De brug is gebouwd in het jaar 1934 en gemaakt van wit geschilderd hout. Het is een ophaalbrug. Tot 1994 werd de Magere brug geopend en gesloten door twee brugwachters, die trokken aan de haalketting. Daarna is de brug uit veiligheidsoverwegingen gemechaniseerd en geautomatiseerd. Tot 2003 reden er auto’s over de brug. Nu passeren er alleen nog fietsers en voetgangers de brug. Een paar keer per dag wordt de brug geopend voor grotere schepen (rondvaartboten kunnen eronderdoor). De Magere Brug is een Rijksmonument, waarbij jaarlijks een concert plaatsvindt op Bevrijdingsdag. Ook is de brug het decor van een aantal films, waaronder de James Bondfilm ‘Diamonds Are Forever’.

1. Erasmusbrug


fychu/flickr

De Erasmusbrug bevindt zich in het centrum van Rotterdam, in de haven, over de Nieuwe Maas. Op de brug bevindt zich een weg. De Erasmusbrug is vernoemd naar de gelijknamige Nederlandse priester en humanist. Ben van Berkel heeft de brug ontworpen in 1996. Het is een tuibrug. Dit type brug is opgehangen aan dikke kabels (tuien genaamd). Deze zijn bevestigd aan pylonen, die de brug omhoog houden door middel van trekkracht. De Erasmusbrug is 284 meter lang. Hij heeft één geknikte asymmetrische pylon van 139 meter hoog. Naast de Erasmusbrug bevindt zich ook de Willemsbrug over de Nieuwe Maas in de haven van Rotterdam.

    1. Thomas oktober 6, 2017
    2. Peter januari 8, 2019
    3. Anoniem januari 20, 2019
    4. Onbekende mens juli 18, 2021

    Jouw Reactie?