Het is weer bijna zover, 1 April de dag waarop mensen elkaar massaal voor de gek houden. Koekjes worden gevuld met tandpasta, taalinstellingen worden veranderd op computers, muntjes worden vast geplakt aan de grond, ga zo maar door.
Maar wat zijn nou de beste 1 april grappen die wereldwijd veel mensen voor de gek hebben gehouden? Wij zetten ze in deze top 10 lijst de beroemdste en beste gelukte 1 April grappen voor je op een rijtje.
Vliegende Pinguïns (2008, Verenigd Koninkrijk)
De BBC zond in 2008 een documentaire uit over een nieuw ontdekte kolonie van vliegende pinguïns op Antarctica. Het feit dat dit op het betrouwbare BBC werd uitgezonden en de voor die tijd realistische computeranimaties overtuigden veel kijkers van het bestaan van deze bijzondere vogels.
Spaghetti groeit aan bomen (1957, Verenigd Koninkrijk)
In 9157 zond de BBC zond een reportage uit waarin te zien was hoe Zwitserse boeren spaghetti van bomen plukten. Vele kijkers geloofden het verhaal en vroegen zich af waar ze zelf spaghetti-bomen konden kweken. In 1960 stond er op de Floriade in Nederland ook op 1 april nog een spaghetti boom.
De kleurentelevisie-truc (1962, Zweden)
Zweedse televisiepresentator Kjell Stensson vertelde kijkers in 1962 dat ze hun zwart-wit televisies in kleuren-tv’s konden veranderen door een nylonkous over het scherm te spannen. Vele kijkers probeerden het. Zonder succes.
Linkshandige hamburger (1998, Verenigde Staten)
Burger King adverteerde in 1998 met een ‘Left-Handed Whopper‘, oftewel een hamburger voor linkshandige klanten. Het broodje en de ingrediënten zouden speciaal gespiegeld zijn om het gemakkelijker te maken voor linkshandigen om te eten.
Een ijsberg in Sydney (1978, Australië)
Een zakenman sleepte in 1978 een enorme ijsberg naar de haven van Sydney om de aandacht te vestigen op zijn bedrijf, dat ijsblokjes verkocht. Het ijs smolt snel en onthulde een wit doek met de tekst “April Fool” erop.
Vulkaanuitbarsting (1974, Verenigde Staten)
De inwoners van een klein dorpje in Alaska werden in 1974 wakker met een verontrustend schouwspel. Zwarte rookwolken stegen op uit de krater van Mount Edgecumbe, de lang slapende vulkaan in hun nabijheid. Mensen stroomden uit hun huizen de straten op om vol angst naar de vulkaan te kijken, bang dat deze opnieuw actief was geworden en misschien snel zou uitbarsten. Wat bleek, niet de natuur, maar een mens was verantwoordelijk voor de rook. Een lokale grappenmaker genaamd Porky Bickar had honderden oude banden naar de krater van de vulkaan gevlogen en ze vervolgens in brand gestoken, enkel en alleen om de stadsbewoners met succes te laten geloven dat de vulkaan weer tot leven kwam.
San Serriffe, een eiland in de vorm van een puntkomma
De Guardian publiceerde een bijlage van maar liefst zeven pagina’s over San Serriffe, een kleine republiek die zou bestaan uit verschillende puntkomma-vormige eilanden in de Indische Oceaan. Een reeks artikelen beschreef liefdevol de geografie en cultuur van deze onbekende natie. De twee belangrijkste eilanden waren “Upper Caisse” en “Lower Caisse”. De hoofdstad was Bodoni en de leider was Generaal Pica.
De telefoons van de Guardian rinkelden de hele dag door, omdat lezers meer informatie zochten over de idyllische vakantiebestemming. Slechts enkelen merkten op dat alles op het eiland vernoemd was naar drukkerijtermen.
Minder zwaartekracht door unieke planetaire uitlijning (1976)
Tijdens een vroege interview op BBC Radio 2 kondigde de Britse astronoom Patrick Moore aan dat er om 9:47 uur die dag een uniek astronomisch evenement zou plaatsvinden. Pluto zou achter Jupiter langs gaan, en deze planetaire uitlijning zou tijdelijk de zwaartekracht van de aarde verminderen en tegenwerken.
Moore vertelde zijn luisteraars dat als ze op het exacte moment van de uitlijning in de lucht sprongen, ze een vreemd zwevend gevoel zouden ervaren. Toen het 9:47 uur werd, ontving het radiostation honderden telefoontjes van luisteraars die beweerden het gevoel te hebben gevoeld. Een vrouw meldde dat zij en haar vrienden uit hun stoelen waren opgestegen en door de kamer hadden gezweefd.
Sidd Finch, de beste Baseball speler ooit (1985)
In het aprilnummer van 1985 onthulde Sports Illustrated dat de New York Mets een beginnende pitcher genaamd Sidd Finch hadden aangetrokken. Hij kon een bal met 168 mph (270 km/u) kon gooien – 65 mph (105 km/u) sneller dan het vorige record.
Verrassend genoeg had Sidd Finch nog nooit eerder honkbal gespeeld, maar hij had de “kunst van het werpen” onder de knie gekregen in een Tibetaans klooster.
In werkelijkheid bestond deze geweldige speler echter alleen in de verbeelding van auteur George Plimpton, die een aanwijzing had achtergelaten in de ondertitel van het artikel: “He’s a pitcher, part yogi and part recluse. Impressively liberated from our opulent life-style, Sidd’s deciding about yoga —and his future in baseball.” De eerste letter van elk van deze woorden vormde samen “H-a-p-p-y A-p-r-i-l F-o-o-l-s D-a-y — A-h F-i-b”.
Beelden van Paaseiland spoelen aan (1962)
We sluiten af met de beste Nederlandse 1 april grap ooit. Beeldhouder Edo Tetterode bedacht in 1962 in samenwerking met de burgemeester, de KRO en een strandtenteigenaar werd het bericht de wereld ingebracht dat er een beeld van Paaseiland op het strand van Zandvoort was aangespoeld. Een paar honderd mensen gingen naar het strand op zoek naar het ‘geheimzinnige beeld’. Maar al snel zagen ze dat het beeld was getooid met een lauwerkrans, waarop in grote letters 1 april was vermeld.