China, een groot en belangrijk land, dat zich in razend tempo ontwikkelt. China is het land dat de meeste vernieuwing op het gebied van technologie realiseert. Dat is hoe we het huidige China zien. Maar kijk je naar het traditionele China, dan zie je de Chinese draak, de dierenriem, Yin en Yang. Maar waar komen deze typische Chinese symbolen vandaan? Uit Chinese Mythen. Van generatie op generatie zijn deze verhalen doorvertelt, waarin helden, goden en vreemde wezens centraal staan. Of de mythe voortkomt uit iets dat echt in China gebeurt is, weet je niet, feit is wel dat ze je een boodschap vertellen.
1. De draak
Het moge duidelijk zijn dat de Chinese draak een held is. Het is een krachtig goddelijk schepsel, een van de vier hemelse dieren, baas over het water. Het is een teken van geluk en de stichter van de keizerlijke familie. Er wordt beweerd dat de legendarische Yy keizer (stichter van de Xia-dynastie) in een (Keizers)draak veranderde toen hij stierf en naar de hemel vloog.
2. Chang’e en Hou Yi
Hou Yi heeft een drankje om onsterfelijk te worden. Er kan maar een iemand van drinken. Hij wil niet van zijn geliefde vrouw Chang’e worden gescheiden, dus geeft hij het drankje aan haar om er over te waken. Op een dag is Hou Yi niet thuis. Zijn student Feng Meng probeert het drankje van Chang’e te stelen. Omdat Chang’e weet dat ze het drankje niet kan beschermen, drinkt ze het zelf op. Het zorgt ervoor dat ze naar de maan vliegt. En daar is ze nu nog steeds, kijkend naar de wereld. Als de maan zijn helderste licht geeft, gedurende het Chinese Maan Festival, kun je proberen Chang’e op de maan te vinden.
3. Maan konijn
In heel Azië worden verhalen vertelt over het maan konijn. Hij werd een metgezel van Chang’e (zie de nummer 2 van deze lijst). Je ziet hem op afbeeldingen naast Chang’e op de maan. Hij wordt geassocieerd met de medici: afgebeeld met een mortier en een stamper. Hij maakt constant het levenselixer voor Chang’e.
Het konijn was samen met een aap, otter en jakhals opweg op de dag van volle maan. Ze geloofden dat als ze een grote deugd deden, ze daarvoor groots beloond werden. Toen een oude man hen om eten smeekte, plukte de aap fruit uit de bomen, ving de otter vis uit het water en de jakhals doodde een hagedis als voedsel. Het konijn, dat alleen maar gras kon halen, besloot zichzelf als voedsel aan te bieden. Hij smeet zichzelf in een vuur dat de man had gemaakt. Maar hij verbrandde niet. De oude man was ontroerd door de deugd van het konijn en tekende een gelijkenis van het konijn op de maan, zodat iedereen Jade Rabbit voor altijd kan blijven zien.
4. Tempelleeuwen
Je ziet deze stenen of bronzen tempelleeuwen voor Chinese huizen, paleizen en tempels. Daar zijn ze geplaatst om bescherming te bieden. Vaak staan ze er als paar, waarbij het mannetje een bal vasthoudt, die de wereld symboliseert en het vrouwtje een leeuwenwelpje beschermt. Het mannetje staat symbool voor voorspoed en macht, het vrouwtje voor zorgzaamheid.
5. Pangu en de schepping van de wereld
Volgens de Chinese mythologie ontstond de big bang toen de god Pangu het ei brak waarin hij lag te slapen. Het ei bevatte Yin en Yang, die van elkaar werden gescheiden. De lichtere Yang creëerde de hemel. De donkere Yin vormde de aarde. Pangu zorgde er met zijn handen en voeten voor dat zowel hemel als aarde op zijn plek bleef (en nog steeds blijft).
6. Nian: Hoe het Chinese Nieuwjaarsfeest is ontstaan
Dit verhaal vertelt waarom het Chinese Nieuwjaar met zoveel geluid wordt gevierd. Er was eens een lelijk, eng monster, dat Nian heette. Hij woonde hoog in de bergen, maar kwam geregeld naar een dorp beneden om op mensen te jagen. Op de dagen dat Nian kwam, sloten de dorpelingen zich op in hun huizen, zo bang waren ze. Een wijze man uit het dorp bedacht dat het beter was om bij elkaar te blijven en samen het monster te verjagen. En dat deden ze, met het geluid van trommen en vuurwerk. Nian schrok en werd bang. Hij begon als een gek rond te rennen tot het compleet uitgeput raakte, waardoor de dorpelingen hem konden doden. En zo begon de viering van het Nieuwjaarsfeest. ‘Nian’, betekent in het Chinees ‘jaar’.
7. Hoe de Chinese dierenriem is ontstaan
Dit is een populaire versie van hoe de dieren werden toegekend aan de Chinese dierenriem (horoscoop). De Jade Keizer kondigde een wedstrijd naar het paleis aan om te strijden voor de twaalf plaatsen in de Chinese dierenriem. De rat moest in de ochtend zijn buurman de kat wakker maken, maar hij vergat dit. De rat vergezelde de andere dieren naar het paleis, dat deed hij bovenop de os, die voorop rende. Hij sprong van de os af toen ze bij het paleis aankwamen, zodat hij het eerste dier van de dierenriem werd, gevolgd door de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en het varken. De kat, kwam veel te laat aan en mocht hierdoor niet in de dierenriem. Dit is de reden waarom de kat zo’n hekel heeft de rat en hem altijd probeert te doden.
8. Sun Wukong: de apenkoning
De meest bekende aap van China is Sun Wukong. Hij is een van de hoofdfiguren in een Chinese klassieker, in ‘De reis naar het westen’. Aan het begin van dit verhaal is Sun Wukong een gemene aap, van plan om de wereld te veroveren. Het kost Boeddha veel moeite om de aap te temmen. Maar het lukt: Sun Wukon wordt een trouwe metgezel van monnik Xuanzang. Hij reist samen met hem van China naar India en weer terug, waarna hij net als Xuanzang de status krijgt van Boeddha.
9. De weefster en de koeherder: Chinese Valentijnsdag
Een verdrietig verhaal is dat van de weefster Zhinü en van koeherder Niulang. De twee worden verliefd, trouwen en krijgen kinderen, maar als moeder van Zhinü (die godin is) hierachter komt, verplaatst ze hen naar twee kanten van de Melkweg. Een keer per jaar zorgen eksters ervoor dat er een brug wordt gevormd tussen de twee geliefden. Deze dag is de Chinese Valentijnsdag. Hoewel eksters in de westerse wereld niet als vriendelijk worden gezien, staan ze in China symbool voor liefde en geluk.
10. De legende van de witte slang
Dit verhaal speelt zich af in de prachtige stad Hangzhou, die bekendstaat om zijn rivier. Hierin woont een witte slang. Ze heeft magische poeder in haar bezit, waarmee ze zichzelf in een mens kan veranderen. Als ze verliefd wordt op de scholier Xu Xuan, moet ze vele obstakels overleven, voordat de goden ermee instemmen dat ze voor altijd (als mensen) samen mogen leven.
2 reacties
Het verhaal van de weefster klopt niet:
Het gaat als volgt:
Er woont een arme jongen(Niulang) samen met zijn broer, zijn broer heeft geen tijd dus geeft hem een koe als gezelschap. Elke dag werkt Niulang hard en Zhïnu, die in de hemel woont, kijkt elke dag naar Niulang en word verliefd, ze ging naar aarde en trouwde. Ze kregen twee kinderen, op een dag kwam de godin erachter en hield ze Zhïnu gevangen. De kinderen huilden als een gek en opeens praatte de koe: Niulang, dood mij en maak vleugels van mijn huid. Met verdriet dood Niulang de koe en maakte vleugels. Hij nam de kinderen mee en ging op zoek naar Zhïnu. De godin tekende een streek op haar voorhoofd en werd een zilveren rivier gemaakt om ze te scheiden, elk jaar, op 8 augustus mogen ze elkaar zien.
De rat was de kat niet vergeten wakker te maken, hij had gelogen dat het feest een dag later zou zijn zodat de kat te laat zou komen en niet de dierenriem in mocht.