Bij het begrip ‘freak show’ denk je vast aan een nieuw programma van BNN! Welk beeld het bij jou ook oproept, ‘freak shows’ bestaan al sinds de zestiende eeuw. Toen was het een soort ontmoetingsplaats van mensen met een bijzondere, lichamelijke afwijking.

10. Ella Harper – Het Kamelenmeisje

In 1873 zag Ella Harper het levenslicht in Tennessee. Meteen na haar geboorte werd een zeldzame afwijking aan haar knieën geconstateerd. Deze waren als het ware naar achteren gedraaid! Je kunt je voorstellen dat Ella Harper zich vooral op handen en voeten voortbewoog. Deze houding leverde haar de bijnaam ‘the camel girl’ op. Het duurde niet lang of Ella maakte haar debuut in het W.H. Harris’s Nickel Plate Circus. Hier werd het kameelmeisje onthaald als een heuse ster! Met haar optredens verdiende ze gemiddeld 200 dollar per week. Het verhaal gaat dat ze heel spaarzaam was. Zo heeft ze zich een goed leven kunnen veroorloven. Overigens is er nagenoeg niets bekend over haar leven na het circus.

9. Stephan Bibrowsky – Lionel The Lion Faced Boy

https://www.youtube.com/watch?v=PHBCMvbwnAA

De roots van Lionel – geboren als Stephan Bibrowsky – liggen in Polen. Op vierjarige leeftijd werd hij geadopteerd door Sedlmayer, een Duitse impresario. Deze zag wel brood in het jongetje. Lionel’s huid was namelijk bedekt met een dikke bos haar. Volgens de verhalen waren sommige lokken wel 20 centimeter lang! Ook zijn gezicht was geheel bedekt met haar. Hoe klein hij ook was, Sedlmayer nam Lionel mee op tournee door Europa. Later combineerde Lionel zijn verschijning met acrobatische trucs. Opvallend aan Lionel is dat hij zich graag kleedde in maatkostuums. Ook sprak hij vloeiend vijf talen. Hij wilde graag laten zien dat zich onder al dat haar een ontwikkeld persoon bevond. Na een succesvolle carrière settelde Lionel zich in Duitsland. In 1932 maakte een hartaanval een einde aan zijn leven.

8. Wang – De Menselijke eenhoorn

Welk beeld heb jij van een eenhoorn? Vast dat van een wit, paardachtig dier met een lange, rechte hoorn op het voorhoofd. Als we de hoorn moeten beschrijven, dan kennen we hier vaak spiraalvormige groeven aan toe. Hoewel het uiterlijk van Wang – een boer uit China – niet geheel voldeed aan dit profiel, was de vergelijking snel gemaakt. In 1930 werd Wang ontdekt door een Russische bankier. Toentertijd was deze woonachtig in China. De Rus zag zijn kans schoon en maakte een foto van Wang. De foto kwam terecht bij Robert Ripley, presentator van de show ‘Believe it or not!’. Laatstgenoemde beloofde een groot bedrag aan diegene, die Wang kon traceren. Echter, niemand is in deze missie geslaagd.

7. Josephine Clofullia – De Baardvrouw van Genève

Het uiterlijk van Josephine Clofullia vertoont grote overeenkomsten met dat van Lionel. Beiden hadden te kampen met overmatige haargroei. Bij Clofullia tekende dit zich vooral af op haar gezicht. Hier had zich een baard gevormd! Op achtjarige leeftijd was haar baard al vijf centimeter lang. Precies zes jaar later startte Josephine Clofullia haar artiestenbestaan. Tijdens haar tournees werd ze vergezeld door haar vader. Ze trouwde en kreeg twee kinderen. Het gezin verhuisde naar de Verenigde Staten, waar Clofullia haar carrière voorzette. Hier sloot ze zich aan bij het gezelschap van P.T. Barnum. Tijdens haar hoogtijdagen was de baard van Josephine Clofullia ruim 15 centimeter lang!

6. Martin Laurello – De menselijke uil

Omstreeks 1886 werd Martin Emmerling geboren in Duitsland. Hoewel de baby kerngezond was, viel zijn licht gebogen rug wel op. Wat Emmerling onderscheidt van de meeste andere ‘freaks’ uit dit lijstje, is dat hij van jongs af aan werk heeft gemaakt van zijn afwijking. Zo kon hij zijn hoofd maar liefst 180 graden draaien! In het freak show wereldje stond Martin bekend als ‘the human owl’ en ‘Bobby the boy with the revolving head’. Samen met enkele collega’s vertrok hij in 1921 naar de Verenigde Staten. Hier verfijnde hij zijn techniek; volgens de verhalen kon hij zijn hoofd op een bepaald moment geheel ronddraaien. Overigens zou hij zich in deze periode ook hebben laten gelden als een Nazi-sympathisant.

5. Mary Ann Bevan – De lelijkste vrouw

De onfortuinlijke Mary Ann Bevan – in 1874 geboren als Mary Ann Webster – leed aan acromegalie. Deze afwijking staat ook wel bekend als groeistoornis. Veelal wordt de extreme groeispurt ingezet door een specifieke tumor in de hersenen. Het overkwam Bevan op 32-jarige leeftijd. Haar lengte nam schrikbarend toe. Misschien nog wel erger waren de niet zichtbare kwalen, zoals gruwelijke hoofdpijn en verminderd zicht. Toen haar man kwam te overlijden – en Mary Ann Bevan alleen achterbleef met haar kinderen – zag zij zich genoodzaakt om haar afwijking uit te buiten. In 1920 maakte ze haar opwachting in de welbekende ‘Coney Island’s Dreamland Show’. Hier heeft ze gewerkt tot haar dood in 1933.

4. Mademoiselle Gabrielle – De Halve Vrouw

In 1884 werd ‘Mademoiselle Gabrielle’ in Zwitserland geboren. Opvallend was het ontbreken van haar benen! Er waren zelfs geen stompjes te onderscheiden; haar torso eindigde net onder de heupen. Ook haar schoonheid onderscheidde Gabrielle van andere vrouwen. Gabrielle was gezegend met uiterst verfijnde gelaatstrekken. Als geen ander wist Gabrielle haar uiterlijk om te zetten in klinkklare munten. Zo kleedde ze zich volgens Victoriaanse stijl compleet met opzichtige juwelen. Deze aanpak maakte haar een financieel onafhankelijke vrouw. In die tijd was dat vrij uitzonderlijk. Hoewel zij koketteerde met deze levensstijl, trouwde ze maar liefst drie keer. Aangezien ze elke keer de achternaam van haar echtgenoot aannam, is men het spoor van Gabrielle op een zeker moment kwijt geraakt.

3. Myrtle Corbin – De vrouw met vier benen

Als we er het geboorteregister van Tennessee op naslaan, dan valt ons een aantal opmerkelijke namen op. Naast de eerdergenoemde Ella Harper werd – welgeteld vijf jaar eerder – ook Josephine Myrtle Cobin ingeschreven. Zij is beter bekend als ‘the four legged lady’. Tussen de benen – die je logischerwijs als ‘normale’ benen zou beschouwen – bevonden zich nog twee kleine beentjes. Aangezien haar spierkracht over vier benen was verdeeld, kon ze niet lopen op twee benen. Haar gestel was simpelweg te zwak. Een carrière in de freak show scene lag voor de hand. Vanaf haar dertiende trad ze op. Myrtle Corbin mocht rekenen op een rijke schare fans; haar vrolijke verschijning werkte aanstekelijk.

2. Juan Baptista dos Santos – De man met twee penissen

Op plek twee van dit lijstje treffen we Juan Baptista dos Santos aan. Je zou hem ’s werelds eerste pornoster kunnen noemen! De in 1843 geboren Portugees was uitgerust met twee penissen. Al vanaf zijn geboorte mocht Juan Baptista dos Santos rekenen op veel aandacht. Allereerst waren het de medici, die zich over zijn afwijking bogen. Hoewel men in eerste instantie uitging van een derde been, bleek als snel dat zich in deze ledemaat een urinestelsel bevond. Zo was Juan in staat om simultaan te plassen. Ook beschikte hij over een extra anus. Hoewel men een operatie voorstelde, is deze er nooit van gekomen. Al snel ontdekte Juan Baptista dos Santos dat hij zijn penissen ook voor andere doeleinden kon gebruiken. De warmbloedige Portugees beschikte over een ongekende drift!

1. Joseph Merrick – The Elephant Man

Je hebt freak boven freak; Joseph Merrick behoorde tot deze categorie. Hoewel hij is geboren als een normale jongen, veranderde het uiterlijk van Joseph al snel. Toen hij drie jaar oud was groeiden er bulten aan de rechterkant van zijn gezicht én lichaam. Op dat moment konden de artsen niets voor hem doen. De arme Joseph werd verstoten door zijn omgeving. Het werd alleen maar erger; op een gegeven moment waren zijn gezicht en lichaam bezaaid met harde bottumoren. Toen besloot Joseph Merrick om in een freakshow van een circus te gaan werken. In dit gezelschap werd hij volledig geaccepteerd. Eindelijk voelde hij zich ergens thuis. Pas jaren later werd zijn afwijking geclassificeerd als het Proteus-syndroom.