claude monet

Claude Monet is nog altijd een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Deze Franse impressionist gaf een compleet nieuwe draai aan kunst en creëerde betoverende schilderijen die tegenwoordig in de grootste musea ter wereld te bewonderen zijn. Wil je meer weten over de beste werken van deze schilder? Je leest het in de top 10 beroemde schilderijen van Monet.

10. Vrouwen in de tuin

Vrouwen in de tuin

Dit is misschien niet een van de meest geliefde schilderijen van Monet, maar het is wel een beroemd werk van de schilder. Kunstcritici vonden het werk niet verfijnd genoeg toen het geschilderd werd, met grove penceelstreken die later een bekende stijlkeuze van Monet zouden worden. Dit schilderij geeft een goed inkijkje in de ontwikkeling die de schilder heeft doorgemaakt, waarbij dit werk nog duidelijke realistische invloeden heeft.

9. Regatta bij Sainte-Adresse

Regatta bij Sainte-Adresse

Dit schilderij van Monet werd in 1867 gemaakt. Het werd in een bijzondere tijd van zijn leven geschilderd. De zoon van Monet was geboren, maar de schilder was zo arm dat hij een zomer bij zijn vader in Sainte-Adresse moest doorbrengen. Hier schilderde hij dit werk waarin hij de verschillende klassen naar voren liet komen. Terwijl de rijken genoten van het zonovergoten strand en de botenrace, waren de arme vissers hard aan het werk om hun boten op het strand te trekken.

8. De ekster

de ekster

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden er vooral winterse beelden geschilderd door impressionistische schilders. Dat was voor Monet niet anders. Hij maakte meer dan 140 winterse taferelen, waarvan het schilderij ‘de ekster’ de bekendste is. Het is beroemd geworden vanwege de blauwe schaduwen die door het hek ontstaan, een techniek die later onmisbaar werd voor vele impressionistische schilders. De zwarte ekster op het hek is het focuspunt van het schilderij.

7. Impressie, opkomende zon

Impressie, zonsopgang

Het impressionisme heeft zijn naam te danken aan dit werk van Monet. Het werd in 1872 geschilderd en werd geschilderd in de thuisstad van Monet: Le Havre. Bij het bedenken van de titel vond hij het niet passend om het een uitzicht te noemen, waardoor hij op de naam impressie kwam. Hij wilde hiermee aangeven dat hij het idee van de stad probeerde over te brengen, zonder alle details uitgebreid te schilderen. Toentertijd had hij geen idee dat dit de start zou zijn van een grote kunstbeweging.

6. Sneeuw in Argenteuil

Sneeuw in Argenteuil

Ook dit besneeuwde beeld is een bekend werk van Monet. Het werd vijf jaar na De Ekster geschilderd en laat goed zien hoe Monet zich als schilder ontwikkelde. De lijnen zijn veel minder scherp, licht en schaduw vermengen met elkaar en de grond lijkt bijna met de lucht te versmelten. Dit is een groot werk, wat misschien verklaart waarom Monet minder aandacht besteedde aan de details. Alle elementen lijken in elkaar op te gaan en niets is helemaal helder.

5. Vrouw met parasol

Vrouw met parasol

De meeste werken van Monet beelden landschappen of planten uit, maar soms maakte hij een uitstapje naar het schilderen van mensen. In dit schilderij is zijn vrouw Camille te zien, samen met hun zoon Jean. Wanneer je naar hun gezichten kijkt, lijkt dit schilderij net een spontane foto te zijn. Er is niets geposeerd en er zitten geen diepe emoties in hun uitdrukking. De lijnen in het werk geven de impressie dat de wind waait.

4. Varen op de rivier de Epte

Varen op de rivier de Epte

Ook dit werk van Monet laat zien dat de schilder in staat was om spontane beelden te creëren. De varende mensen zijn in de hoek van het schilderij te vinden, alsof ze plotseling voorbij kwamen varen. Het water heeft de hoofdrol in dit werk, waarbij Monet de diepte en beweging van het water probeerde te vangen. De meisjes in het schilderij zijn de stiefdochters van de schilder.

3. Londen, de parlementsgebouwen. De zon dringt door de mist

Londen, de parlementsgebouwen
Houses of Parliament

Aan het begin van de twintigste eeuw schilderde Monet de parlementsgebouwen van Londen meerdere keren. Dit deed hij op verschillende tijden en in andere weersomstandigheden, waardoor je de invloeden van licht en het weer te zien krijgt. Dezelfde gebouwen worden afgebeeld, maar de kleuren en sfeer zijn altijd anders. In sommige schilderijen zijn de gebouwen amper te zien door de mist, terwijl andere schilderijen sterke schaduwen hebben doordat hij ze schilderde bij zonsondergang.

2. San Giorgio Maggiore in schemerlicht

San Giorgio Maggiore in schemerlicht

In 1908 bezocht Monet Venetië. Hier zag hij een van de mooiste zonsondergangen van zijn leven, in een stad die zijn hart veroverde. Het spreekt voor zich dat hij dat beeld als inspiratie gebruikte voor meerdere schilderijen, waaronder San Giorgio Maggiore in schemerlicht. De kleuren in dit schilderij zijn enorm rijk en worden gereflecteerd in het water. Dat zorgt voor een dynamisch en kleurrijk beeld, met de beroemde kathedraal op de achtergrond.

1. Waterlelies

waterlelies

Dit zijn bij uitstek de beroemdste werken van Monet. De laatste dertig jaar van zijn leven besteedde hij aan het schilderen van vele werken met waterlelies (zo’n 250) , die hij bestudeerde in zijn eigen vijver. De bloemen werden in verschillende lichten en weersomstandigheden geschilderd, waardoor hij kon spelen met kleur en sfeer. De werken uit deze reeks zijn verspreid over de grootste musea ter wereld.

Meer beroemde schilders