De grenzen in de architectuurwereld worden steeds verlegd. Nieuwe materialen worden geïntroduceerd, waardoor er constant baanbrekende gebouwen worden ontworpen. Glas is tegenwoordig een onmisbaar materiaal in onze moderne tijd. Sommige architecten omarmen dit materiaal volledig, bijvoorbeeld door glazen huizen te bouwen. Wil je weten wat de bekendste zijn? Je leest het in de top 10 beroemde glazen gebouwen.

10. De botanische tuin van Curitiba

Curitiba

In de Braziliaanse stad Curitiba vind je een glazen gebouw dat je aan een paleis doet denken. Dit gebouw heeft sierlijke ronde vormen en een hoge koepel. Het is een grote trekpleister in de stad en een belangrijk middelpunt van de botanische tuin van Curitiba. De grote hoeveelheid glas maakt dit een ideale kas, waardoor er verschillende tropische planten in het gebouw te bewonderen zijn. De stijl van het gebouw is art nouveau en de omgeving is versierd met bloemen, fonteinen en beelden.

9. Werkplaats van de Kanagawa Institute of Technology

Kanagawa Institute of Technology

DFLC Prints / Shutterstock.com

De Kanagawa Institute of Technology is een private universiteit in Japan. Het is een technische universiteit, dus het spreekt voor zich dat innovatie hier een grote rol speelt. Dat is te zien aan de moderne werkplaats die op de campus is gebouwd. Dit is eigenlijk een grote ruimte van 2.000 vierkante meter, met enkel muren van glas. Het dak wordt ondersteund door talloze kolommen die de werkplaats er bijna als een stalen bos uit laten zien.

8. Farnsworth House

Farnsworth House

marco 2000/flickr/CC BY-SA 2.0

Dit huis staat in de Texaanse stad Plano en is ontworpen door de bekende moderne architect Ludwig Mies van der Rohe. Het is een relatief oud gebouw dat in 1951 ontworpen werd. Het bijzondere aan dit huis is dat het compleet doorzichtig is. Het doel was om het huis zo moeiteloos op te laten gaan in de natuur, waardoor de bewoners zich ook dichter bij de natuur zouden voelen. Edith Farnsworth was de oorspronkelijke bewoonster van het huis. Inmiddels heeft het gebouw een plek gekregen op de lijst met historische herkenningspunten. Sinds 2006 is het huis een museum. Wil jij nou ook zoiets bouwen? Bekijk hier de kunstof schuifpui en de Kunststof ramen | SelectWindows

7. Hoofdkantoor gezondheidsdepartement Baskenland

Basque Health Department Headquarters, Bilbao

Naotake Murayama/flickr

Wanneer je dit gebouw tegenkomt in de stad Bilbao, verwacht je misschien dat je een museum of galerie voor je hebt. Niets is minder waar, want in dit bijzondere glazen gebouw zitten alleen kantoren van het gezondheidsdepartement. Het gebouw is op deze manier ontworpen om ontzettend veel zonlicht binnen te laten. Hierdoor voelt de binnenkant veel lichter en ontstaat er een mooie gloed. Ondanks dat de binnenkant van het gebouw niet zo interessant is, komen veel toeristen toch op dit glazen bouwwerk af.

6. Hotel W in Barcelona

Hotel W

Paopano / Shutterstock.com

In grote Spaanse steden kom je niet alleen historische bouwwerken tegen. De moderne architectuur is hier namelijk ook prachtig, wat te zien is aan het hotel W in Barcelona. Dit torenhoge hotel heeft maar liefst vijf sterren en is gebouwd aan de rand van de Middellandse Zee. Gasten genieten dankzij de vele ramen van een spectaculair uitzicht over het water. De vele glazen panelen zorgen er ook voor dat het gebouw veel licht reflecteert, waardoor het er stralend uitziet. De vorm van het hotel is gebaseerd op een zeil.

5. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Gertan / Shutterstock.com

Ook in Nederland maken we bijzondere gebouw van glas. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is daar een goed voorbeeld van. Dit instituut en museum heeft een buitenkant die bedekt is met talloze kleurrijke panelen. Deze glazen platen geven allemaal een deel van de Nederlandse televisiegeschiedenis weer. Dat ziet er overdag al spectaculair uit, maar ’s avonds wordt het gebouw extra mooi verlicht. Hierdoor lijken de beelden op de glazen panelen bijna tot leven te komen.

4. 30 St. Mary Axe

30 St. Mary Axe

VOJTa Herout / Shutterstock.com

Dit gebouw in Londen wordt door de lokale bevolking ook wel de Gherkin genoemd. Dat heeft alles te maken met de vorm van het gebouw, die doet denken aan een uit de kluiten gewassen augurk. Het gebouw werd in 2003 opgeleverd en is bedekt in talloze glazen panelen. Hierdoor wordt het gebouw gevuld met natuurlijk licht, wat het een open sfeer geeft. Met 41 verdiepingen is dat een voordeel, want er is aanzienlijk minder energie voor nodig om dit gebouw te verwarmen en verlichten.

3. Dansende Huis

dansende huis

kaprik / Shutterstock.com

Het Dansende Huis is een uniek staaltje architectuur dat in de stad Praag te vinden is. Het gebouw is tussen de historische panden te vinden en heeft een mooie ligging in de buurt van de rivier. De vorm van het gebouw is geïnspireerd op twee dansende mensen, waar natuurlijk ook de naam aan te danken is. Tijdens de bouw in 1996 was dit gebouw vrij controversieel, maar toch heeft het ontwerp verschillende prijzen gewonnen.

2. Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten in Peking

Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten in Peking

bonandbon / Shutterstock.com

Dit gebouw wordt als een van de schoolvoorbeelden van moderne architectuur gezien. Het is een glazen gebouw dat multifunctioneel is. Zo vind je een concertzaal, theater en operahuis in het gebouw. Het bolvormige design heeft het gebouw de bijnaam “het ei” opgeleverd. In de avond worden de glazen panelen prachtig verlicht, wat een mooie entree is voor de meer dan 5.000 mensen die een plaats in de vele zalen van het Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten kunnen bemachtigen.

4. Louvre piramide

louvre pyramide

Kobkob / Shutterstock.com

De piramide van het Louvre is waarschijnlijk het meest iconische glazen gebouwen ter wereld. Bijna iedereen die Parijs bezoekt, heeft deze piramide gezien. Hij is in 1989 gebouwd als nieuwe hoofdingang van het museum. De opening van deze nieuwe ingang ging gepaard met veel kritiek. Veel mensen vonden dat het moderne glazen bouwwerk vloekte met het historische pand waar het Louvre in gevestigd is. Tegenwoordig omarmen veel toeristen de piramide juist, met talloze foto’s die voor het gebouw gemaakt worden.