Of je er nu van houdt, of niet; magie verwondert vrijwel iedereen. In dit lijstje presenteren we je de top 10 van ’s werelds beroemdste goochelaars en illusionisten.

10. The Great Lafayette (1871-1911)

‘The Great Lafayette’ – geboren als Sigmund Neuberger – wordt gerekend tot de grondleggers van het illusionisme. Hiermee samenhangend staat hij bekend als de best betaalde magiër van zijn tijd. Omstreeks 1890 startte ‘The Great Lafayette’ zijn carrière als imitator van de befaamde Ching Ling Foo. Het publiek smulde van zijn vermogen om zich razendsnel te verkleden van het ene in het andere kostuum. Toen hij zijn hondje Beauty een rol in zijn shows gaf, maakte ‘The Great Lafayette’ zich ongekend populair. De affectie, die de magiër toonde voor het dier, werd alom gewaardeerd. Slechts enkele dagen na de dood van Beauty, stierf ook haar baasje. ‘The Great Lafayette’ kwam om het leven tijdens één van zijn shows; een lamp veroorzaakte kortsluiting, waardoor het theater tot aan de grond toe afbrandde.

9. Dynamo (1982)

https://www.youtube.com/watch?v=js4-b8afu7w

‘Dynamo’ is zonder meer de sensatie van deze tijd. Op dit moment is hij te bewonderen op Discovery Channel. Speciaal voor dat programma reist Steven Frayne – alias ‘Dynamo’ – de wereld rond en laat hij overal zijn trucs zien. Vaak zijn dit variaties op bekende goocheltrucs. Hij dankt zijn artiestennaam aan het feit dat hij ook dance en hiphop verwerkt in zijn optredens. Bekend is ‘Dynamo’ van de truc waarin hij iemands mobiele telefoon weet te transporteren in een bierflesje. Ook vraagt Stone Roses zanger Ian Brown zich nog steeds af hoe ‘Dynamo’ de exacte tekst van een nieuwe song wist te raden! Je kunt je voorstellen dat deze magiër zijn publiek achterlaat in volledige verwondering! ‘Dynamo’ leerde het vak van zijn opa.

8. Siegfried & Roy (1939 en 1944)

Hoewel de roots van de vrienden ‘Siegfried & Roy’ in Duitsland liggen, emigreerden beiden – los van elkaar – naar de Verenigde Staten. Hier ontwikkelde Siegfried zich als illusionist. Roy groeide op tussen exotische dieren en kan dan ook heel goed met ze omgaan. In 1959 leerden ‘Siegfried & Roy’ elkaar kennen op een cruiseschip. Al snel voerden ze hier hun eerste show op. Eenmaal van boord reisde het tweetal – samen met hun witte tijgers en leeuwen – af naar Las Vegas. In 1972 werd hun show uitgeroepen tot ‘beste show van het jaar’. Bijna 20 jaar later tekenden ‘Siegfried & Roy’ een uiterst lucratief contract met de manager van hotel ‘The Mirage’. Tot het ongeval in 2003 – waarbij Roy werd aangevallen door één van zijn leeuwen – heeft het tweetal maar liefst 5.750 opgevoerd in het hotel.

7. Ricky Jay (1948)

‘Ricky Jay’ wordt wel gezien als een alleskunner; niet alleen staat hij bekend als razendsnelle goochelaar, ook werkt hij als acteur én consultant. Verder heeft hij zich bekwaamd in geschiedenis. Leuk om te weten is dat zijn historische kennis hem goed van pas kwam bij het ontwikkelen van zijn goochelvaardigheden. Zo weet ‘Ricky Jay’ precies waar alle trucs vandaan komen. Alle in’s en out’s zijn hem bekend! Dit stelt hem in staat om oude en nieuwe technieken met elkaar te combineren en een heel nieuwe uitvoering te laten zien. Ook de combinatie van film en goochelen ligt ‘Ricky Jay’ goed. Zo heeft hij de rolstoel – waarin de benen van acteur Gary Sinise zaten verborgen – uit de film ‘Forrest Gump’ ontwikkeld.

6. Criss Angel (1967)

Net als ‘Dynamo’ weet ook ‘Criss Angel’ een nieuwe generatie illusionismefans aan te boren. Al op tienjarige leeftijd leerde hij zich de ene na de andere truc aan. ‘Criss Angel’ werd bekend door zijn televisieprogramma ‘Criss Angel Mindfreak’. Zijn stijl – zowel die van zijn shows als ook zijn kledingstijl – laat zich het beste omschrijven als morbide en luguber. Zo houdt ‘Criss Angel’ zich graag bezig met het in tweeën trekken van een vrouw, waarna haar onderste en bovenste helft er in verschillende richtingen vandoor gaan! Ook laat hij zich in zijn shows spiesen op de punten van een hek of – liggend in glas – door een stoomwals overrijden. Verder staat ‘Criss Angel’ bekend als de illusionist die een achtjarige meisje transformeerde tot een twintigjarige.

5. Derren Brown (1971)

‘Derren Brown’ is van dezelfde generatie als ‘Criss Angel’. Beide heren zijn uitgesproken voorvechters van het scepticisme. In praktijk houdt dit in dat zij elke claim van bovennatuurlijke gaven afkeuren, tenzij men de beweerde gave wetenschappelijk wil laten testen. In zijn boek ‘Tricks of the Mind’ en show ‘Messiah’ onderstreept ‘Derren Brown’ dat veel mensen een illusie heel gemakkelijk als bovennatuurlijke gave afserveren. Hij benadrukt dat men trucs ziet, die hen gewoonweg niet bekend zijn. Toen hij op 9 september 2009 hij een live trekking van de lottogetallen correct wist te voorspellen maakt ‘Derren Brown’ zich onmetelijk populair!

4. Penn & Teller (1955 en 1948)

Zowel samen als ook solo genieten ‘Penn & Teller’ veel bekendheid in de Verenigde Staten. Samen zetten ze keer op keer een shows neer, waarin zij illusionisme en humor op navolgbare wijze met elkaar weten te combineren. Terwijl ‘Teller’ zich toelegt op de uitvoering van een truc – welke doorgaans niet lijkt te lukken – voert ‘Penn’ het hoogste woord op het podium. Hij wordt wel vergeleken met een heus orakel! Je kunt je voorstellen dat deze combinatie niet alleen vermakelijk, maar ook verhullend werkt. In 2013 zijn de kunsten van het duo gewaardeerd met een ster op de ‘Hollywood Walk of Fame’. Solo heeft ‘Teller’ een succesvolle versie van ‘Macbeth’ geregisseerd. ‘Penn’ heeft drie boeken, waaronder een heuse bestseller, op zijn naam staan.

3. David Blaine (1973)

https://www.youtube.com/watch?v=81A7GeiyPeI

Op zijn CV omschrijft ‘David Blaine’ zich als goochelaar, illusionist en stuntman. Zijn carrière begon op straat; het begrip ‘street magic’ kreeg toen pas echt betekenis. Niet veel later werd ‘David Blaine’ gevraagd om zijn kaarttrucs te vertonen op televisie. In de periode, die daarop volgde, verlegde ‘Blaine’ zijn grenzen. Momenteel legt hij zich vooral toe op sensationele stunts. Om enkele voorbeelden te noemen; in 1999 liet ‘David Blaine’ zich levend begraven. In totaal heeft hij zeven dagen doorgebracht onder de grond. In 2006 wist hij zich – op vijftien meter hoogte –binnen vijftien minuten van een aantal boeien te ontdoen, nadat hij eerst zestien uur lang in een gyroscoop had rondgedraaid.

2. David Copperfield (1956)

Op twaalfjarige leeftijd legde ‘David Copperfield’ – geboren als Davis Seth Kotkin – zich toe op goochelen. Nog geen vier jaar later gaf hij al goochelles aan de Universiteit van New York. In 1982 was hij nauw verbonden aan ‘Project Magic’; een rehabilitatieprogramma voor gehandicapte kinderen. Door deze kinderen goocheltrucs te leren, stimuleerde ‘Copperfield’ zowel hun motorische als ook sociale vaardigheden. Dit heeft een beter zelfbeeld tot gevolg. Naast dit uiterste sociale project, heeft ‘David Copperfield’ ons de afgelopen jaren vooral ook verblijd met veel spectaculaire stunts. Zo liep hij dwars door de Chinese muur heen! Verder wist hij het Vrijheidsbeeld in New York te laten verdwijnen.

1. Harry Houdini (1874-1926)

‘Harry Houdini’ is geboren als Erik Weisz. Deze Hongaars-Amerikaanse illusionist en stuntman verwierf Europese faam met zijn act, waarbij hij de lokale politie uitdaagde om hem te boeien. Vervolgens wist hij zich heel gemakkelijk los te maken. Deze prestatie leverde hem de bijnaam ‘Harry Handcuff Houdini’ op. Als snel breidde ‘Harry Houdini’ zijn repertoire uit; hij liet zich vastketenen aan wolkenkrabbers of geboeid onder water opsluiten. Tijdens zijn werkzaamheden ontmoette hij zijn vrouw, die zich vervolgens als zijn assistente bij het gezelschap aansloot. Mogelijk zijn de prestaties van ‘Harry Houdini’ nog te bewonderen op film.