Naar een begraafplaats gaan is vaak niet leuk. Toch zijn er graven, die jaarlijks door miljoenen mensen worden bezocht. Het gaat dan ook om imposante bouwwerken. Ook de mensen, die er zijn begraven, spreken tot de verbeelding. In dit top 10 lijstje lees je meer over de meest bekende graftombes.
10. Het mausoleum van de Shirvanshah – Azerbeidzjan
In het centrum van Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, staat het paleis van de Shirvanshah. Begin van de 15e eeuw gaf Ibrahim I van Shirvan opdracht voor de bouw van dit paleis. Toen werd Bakoe uitgeroepen tot hoofdstad van het Shirvanshahrijk. Overigens werden in de directe omgeving van het paleis ook een moskee, een hamam en een mausoleum gebouwd. Hoewel het grootste deel van dit complex is vervallen tot een ruïne, is het mausoleum bewaard gebleven. De binnenkant is prachtig gedecoreerd. In het mausoleum van Shirvanshah liggen de moeder en zoon van sultan Khalilullah I begraven.
9. Het mausoleum van Jahangir – Pakistan
SohaibTahirST/wikicommons
Geheel volgens de Mongoolse traditie liet Shah Jahan een grafmonument bouwen voor zijn vader. In de periode 1628 tot 1638 is gewerkt aan het mausoleum van Jahangir. Dit bestaat uit een vierkant platform met op elke hoek een minaret van 30 meter hoog. Helaas is de marmeren cenotaaf van Jahangir – die op het dak van het platform stond – verloren gegaan. Binnen kun je zijn beeltenis nog wel aanschouwen: in de centrale grafkamer staat een sacrofaag van Jahangir. De graftombe is vervaardigd uit wit marmer. Hierop staan de 99 namen van God.
8. Shah-i-Zinda – Uzbekistan
Vaurien /wikicommons
Shah-i-Zinda is de naam van een begraafplaats in Uzbekistan. Hier staan meer dan 20 imposante bouwwerken, waaronder een moskee en verschillende mausolea. Die zijn gebouwd in de periode negende tot 19e eeuw. Aan de inrichting – en stijlen – kun je wel zien dat Shah-i-Zinda in verschillende fases is gebouwd. Er ligt ook een beroemdheid begraven: Kusam ibn Abbas. Hij was de neef van de profeet Mohammed.
7. De tombe van Cyrus – Iran
Mohammad Reza Domiri Ganji/wikicommons
Cyrus II staat bekend als de stichter van het Perzische Rijk. In de periode, dat hij heerste, hij zijn land uitgebouwd tot een bijzonder welvarend rijk. Ook buiten de grenzen van het Perzische Rijk werden zijn strategische leiderschapskwaliteiten geroemd. Toen Alexander de Grote een bezoek bracht aan de graftombe van Cyrus, liet hij zich ontvallen dat hij aan het graf stond van de grootste leider, die de wereld ooit heeft gekend. Het bouwwerk zelf is minder indrukwekkend. Ook zijn er geen schatten meer aangetroffen.
6. De tombe van Jezus – Israel
jlascar/flickr
De Heilige Kerk in Jeruzalem – die ook wel de Kerk van de wederopstanding wordt genoemd – vormt het decor van het graf van Jezus. Precies op deze plek is hij gekruisigd. En begraven. Ooit hebben hier andere kerken gestaan: die zijn allemaal verloren gegaan tijdens oorlogen. In 1149 is de huidige kerk gebouwd. In het midden van de kerk bevindt zich het Heilige graf. Volgens de verhalen ligt Jezus op deze plek begraven. Ook een plek, net voor de ingang van de kerk, heeft een speciale betekenis. Hier is het lichaam van Jezus gebalsemd. Deze plek wordt gemarkeerd met een marmeren steen.
5. Het mausoleum van Hadrianus – Italië
In de periode 135 tot 139 liet architect Decrianus het mausoleum van keizer Hadrianus bouwen. Binnen een paar eeuwen – in de late oudheid om precies te zijn – was deze begraafplaats getransformeerd tot een burcht. In 1669 was de burcht toe aan een restauratie. Toen zijn aan weerskanten van de brug naar de burcht 10 engelen neergezet. Deze beelden moesten de Goten en andere vijanden verjagen. Meer in het algemeen werd het bouwwerk verbouwd tot een vesting ter bescherming van de Kerkelijke Staat. Vanaf dat moment werd het mausoleum van Hadrianus ‘Engelenburcht’ genoemd.
4. Het mausoleum van Lenin – Rusland
Godot13 /wikicommons
Een van de belangrijkste trekpleisters voor toeristen in Moskou is het mausoleum van Lenin. Niet in de laatste plaats omdat deze begraafplaats is ontworpen volgens de heersende Sovjet-architectuur. Het gaat om een eenvoudig ontwerp opgetrokken uit donkerrood graniet in combinatie met zwart labradoriet. Het Russische vol associeert die kleuren met verdriet en kracht. Overigens is het mausoleum van Lenin – zoals het er nu bijstaat – niet in een keer gebouwd. Nadat er twee keer een houten versie was neergezet, kwam er in 1930 een stenen mausoleum voor in de plaats.
3. De grote piramide van Gizeh – Egypte
Berthold Werner /wikicommons
Van de zeven klassieke wereldwonderen is alleen de 146 meter hoge Piramide van Cheops bewaard gebleven. Hoewel de meeste farao’s werden begraven omringd door bijzonder waardevolle schatten, is er in deze piramide niets aangetroffen dat verwijst naar een begraafplaats. Het is heel aannemelijk dat grafrovers de schatten hebben buitgemaakt. Toch is er een belangrijke vondst gedaan: naast de piramide lag een zonnebark. Met deze boot is het lichaam van Cheops naar zijn graf gebracht. Later stuitten archeologen nog op de begraafplaats van een farao uit een eerdere dynastie.
2. Het mausoleum met het terracottaleger van keizer Qin Shi Huang – China
Qin Shi Huang werd op handen gedragen door het Chinese volk. Ondanks zijn korte regeerperiode wist hij een aantal omliggende koninkrijken samen te voegen tot één rijk. Daarom wordt Qin Shi Huang de eerste keizer van China genoemd. Na zijn overlijden hebben 700.000 arbeiders gewerkt aan een mausoleum. Voor jouw beeldvorming: dat waren er twee keer zoveel als bij de bouw van de Chinese muur. Het mausoleum van keizer Qin Shi Huang ligt verscholen onder een grafheuvel. Om de heuvel – begroeid met bomen en gras – stonden muren met een dikte van wel 12 meter. Kenmerkend aan dit mausoleum zijn de 9.099 van terracotta vervaardigde soldaatjes.
1. Taj Mahal – India
Dhirad/wikicommons
Voor zijn geliefde vrouw liet Shah Jahan een prachtig wit marmeren mausoleum bouwen in de Indiase plaats Agra. Hij wilde een monument ter ere van de liefde neerzetten. En daar is Shah Jahan in geslaagd! De Taj Mahal – zoals dit mausoleum wordt genoemd – is uitgevoerd volgens een perfecte symmetrie. Ook de bijzondere decoraties, het ingelegde steenwerk en de reliëfs van marmer zijn heel fraai uitgevoerd. Verder is er bij de bouw rekening gehouden met de invloed van het daglicht: het veranderende licht geeft de Taj Mahal steeds weer een ander aanzien. Niet voor niks wordt de Taj Mahal gerekend tot de zeven moderne wereldwonderen!
4 reacties
Toetanchamon?
da één zwart groot ding in saoedi arabie en natuurlijk het graf van Jezus Christus
(Piramides staat gelijk aan Deltabergen)
net wat ik nodig had aan informatie. het gaat over de 7 wereldwonderen en het taj mahal is daar een van.