Een goede “heist” lijkt alleen voor te komen in films, maar niets is minder waar. Door de jaren heen zijn er een aantal indrukwekkende en iconische heists uitgevoerd, de een nog slimmer of spectaculairder dan de ander. Een goede Nederlandse vertaling is er eigenlijk niet, misschien overval of inbraak? Wil je weten wat deze criminele masterminds precies hebben uitgevoerd? Je ontdekt het in deze top 10 beroemde heists.
Wil je zeker weten dat jou zoiets niet overkomt? Beveilig je huis goed; zorg voor goede sloten, doe je deur op slot als je je huis verlaat of denk eens na over een buitenlamp met sensor om onverwachte bezoekers af te schrikken. Als ze dan als uiterste poging een tunnel beginnen te graven vanuit de tuin van de buren merk je het waarschijnlijk snel genoeg.

10. Millennium Dome raid

millenium dome

Alexander Gold / Shutterstock.com

In het jaar 2000 werd de Millennium Dome geopend in Londen. In dit gebouw moest het nieuwe millennium gevierd worden met een grote expositie. Een deel van de expositie stond in het teken van wereldberoemde diamanten, met de Millennium Star als een van de hoogtepunten. Deze diamant van 203 karaat had een waarde van ongeveer 250 miljoen dollar. Dat maakte het een interessant doelwit voor dieven.

Een groep criminelen besloot om een explosieve heist te plegen, waarbij ze het gebouw al schietend zouden betreden, de diamant zouden stelen en op een speedboot zouden vluchten. De politie had ze gelukkig al in de gaten omdat de groep eerder auto’s had geroofd. Ze werden dus meteen opgepakt bij de Millennium Dome.

9. Isabella Stewart Gardner Museum diefstal

Isabella Stewart Gardner Museum diefstal

Het Isabella Stewart Gardner Museum is te vinden in de Amerikaanse stad Boston. Op St. Patrick’s day in 1990 werd er flink feestgevierd in de stad, waardoor een paar criminelen hun kans grepen. Ze verkleedden zich als politieagenten en braken in bij het museum. Zo konden ze gemakkelijk dertien kunstwerken ontvreemden.

Het waren kostbare schilderijen, onder andere van Rembrandt, Manet en Degas. De totale waarde wordt geschat op vijfhonderd miljoen dollar. Vandaag de dag zijn de schilderijen nog steeds niet teruggevonden. Daarom hangen er nu een paar lege lijsten op de plekken waar deze kunstwerken zouden moeten hangen. Deze heist wordt nog altijd als een van de grootste criminele mysteries gezien.

8. Hatton Garden Safe Deposit Burglary

Hatton Garden Safe Deposit Burglary

Roger W. Haworth/ CC BY-SA 4.0

Achter de geraniums gaan zitten is niet voor iedere bejaarde weggelegd. Dat kun je gerust zeggen van de heren die 200 miljoen pond uit een ondergrondse kluis in Londen ontvreemdden.

Ze waren klaarblijkelijk wars van toepassing van hogere wiskunde bij het kraken van een kluis, want ze bereikten de kluis doordat ze door een een liftschacht drilden met een boor. Als de buit eenmaal in bezit is, hoe smokkel je het uit het gebouw in veilige zone? Via vuilnisbakken, meenden deze mannen op leeftijd. Lang konden de heren niet van de buit genieten, een paar maanden na de overval zijn ze opgepakt.

7. Russische Hackers stelen miljoenen

russische hackers

Voor een goede heist hoef je tegenwoordig je huis niet meer uit. Tussen 2014 en 2016 stalen Russische hackers zo’n 900 miljoen euro van banken over de hele wereld. Met behulp van malware en phishing kraakten ze de systemen van banken. Via nep accounts wisten ze miljoenen euro’s over te maken. Ze programmeerden zelfs pinautomaten om op specifieke tijden geld uit te geven!

De bende stal nooit meer dan 100 miljoen euro van één doelwit en beroofde maar liefst 100 banken in 30 landen en blijft tot op de dag van vandaag op vrije voeten.

6. Tunnelgravers in Parijs

tunnel

Het idee om een bank te beroven door een tunnel te graven, lijkt rechtstreeks uit een film te komen. Toch is dit idee in het echt uitgevoerd. In 2010 lukte het een groep criminelen om een tunnel te graven naar een bank in Parijs. Op deze manier wisten ze meer dan honderd persoonlijke kluizen te beroven. Doordat de inhoud van deze kluizen niet bekend was bij de bank, is het niet duidelijk wat de waarde van de buit was.

Een paar maanden voor dit incident is bijna exact dezelfde heist uitgevoerd in het noorden van Parijs. De Politie denkt dat het om dezelfde groep criminelen gaat, al weten ze nog steeds niet wie de schuldigen zijn.

5. The Great Train Robbery

The Great Train Robbery

Deze naam klinkt je misschien nog het meest bekend in de oren. De overval vond in 1963 in nachtelijke uren tussen Londen en Glasgow. De posttrein die tussen deze steden onderweg was, werd overvallen door een goedgeorganiseerde bende van 15 man. De buit bedroeg 2,6 miljoen Britse pond en is daarmee de grootste treinroof uit de geschiedenis.

Opvallend is dat de mannen geen geweld gebruikten tijdens hun gewaagde exercitie. Saillant detail is dat het geld dat getransporteerd werd, bestemd was voor vernietiging. De treinroof kreeg een paar jaar later nog meer aandacht toen bendelid Ronnie Biggs uit de gevangenis ontsnapte.

4. D.B. Cooper

db cooper

Het verhaal van D.B. Cooper is geliefd bij complotdenkers. Deze man zou namelijk verantwoordelijk zijn voor de enige Amerikaanse vliegtuigkaping die nooit is opgelost.

In 1971 lukte het een onbekende man om een Boeing 727 te kapen. Hij vroeg 200.000 dollar losgeld. Zodra hij dit bedrag kreeg, sprong hij uit het vliegtuig. Er is jarenlang naar deze onbekende man gezocht, ook door de FBI. Toch is het lichaam of het geld van de man nooit gevonden. Er wordt gedacht dat de man een parachute droeg, waardoor hij naar een onbekende plek kon ontsnappen. Het is niet eens zeker of hij de val uiteindelijk heeft overleefd. Er zijn vandaag de dag ongeveer zestig verschillende theorieën over de identiteit van deze man.

3. Helikopterroof van Västberga

In 2009 kreeg de Zweedse politie te maken met een heel gewaagde groep criminelen. Zij waren namelijk verantwoordelijk voor de eerste helikopterroof in Zweedse geschiedenis. De criminelen gebruikten een gestolen helikopter om op het dak van een gelddepot te landen. Ze braken de ramen open met hamers en gebruikten explosieven om beveiligde deuren open te blazen. Zo konden ze bij een grote voorraad geld komen, waardoor ze meerdere zakken met geld wisten te stelen. Ze probeerden de politie te slim af te zijn door kraaienpoten over de weg te strooien, waardoor politieauto’s meerdere klapbanden kregen. Toch werd de groep criminelen uiteindelijk gearresteerd. Ze kregen geen grote straf, want geen enkele dief zat langer dan zeven jaar in de gevangenis.

2. Thomas Blood en de Engelse kroonjuwelen

thomas blood

De Engelse kroonjuwelen zijn prachtig om te zien en natuurlijk enorm waardevol. Dat inspireerde de Ierse sluipmoordenaar Thomas Blood om in 1671 de kroonjuwelen te stelen. Hij had een ingewikkeld plan bedacht, want de kroonjuwelen werden streng beveilig in de Tower of London.

Om zijn plan te doen slagen had hij meerdere kostuums, een neppe naam en twee acteurs nodig. Hij huurde een prostituee in om zijn vrouw te spelen en nam een jonge man mee die zijn neefje zou spelen. Zijn neefje zou gaan trouwen met de dochter van Talbot Edwards, de man die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de kroonjuwelen. Ze regelden een privébezichtiging van de juwelen en wisten Talbot Edwards te overmeesteren. Ze stopten de juwelen in hun broek en probeerden te ontsnappen.

Ze kwamen niet ver, want een groep beveiligers wist de criminelen van hun paarden af te tackelen. Het verhaal eindigt niet slecht voor Thomas Blood, want de koning van Engeland was diep onder de indruk van zijn meesterplan. Hij sprak de dief vrij en liet hem in rust leven in Ierland.

1. Diamantroof in Antwerpen

diamatenwijk antwerpen

In wat te boek zou komen te staan als de ‘overval van de eeuw’ stal een bende uit Turijn goud, diamanten en sieraden voor een waarde van liefst 100 miljoen dollar.

Het succes lijkt de overval te danken te hebben aan zijn lange voorbereiding. Bendeleider Notarbartolo huurde namelijk twee jaar voorafgaand aan de overval een kamer in het gebouw dat hij later van zijn kostbaarste schatten zou beroven. Hij had daarmee toegang tot de kluis waarin de schatten opgeborgen lagen.

Lang zou zijn gloriemoment niet duren, want Notarbartolo werd aangehouden, en zijn merkwaardige bewering dat hij onderdeel was van een verzekeringsfraude kwam niet erg geloofwaardig over. Inmiddels is hij weer op vrije voeten.