Vraag een willekeurig iemand om vijf bekende schilders te noemen en er zit altijd wel een Italiaanse kunstenaar tussen. En dat is niet voor niets. De beste schilders ter wereld komen al eeuwen uit Italië, wat voornamelijk te danken is aan de renaissance. Tijdens deze periode tussen de veertiende en zestiende eeuw stonden kunst en cultuur in het middelpunt van de samenleving, voornamelijk in Rome, Florence en Venetië. Italië kent honderden getalenteerde schilders, maar dit zijn de 10 beste klassieke Italiaanse schilders die je zeker moet kennen.

10. Sandro Botticelli

sandro-botticelli

Deze schilder was vooral actief aan het begin van de renaissance, en schilderde het klassieke schilderij De Geboorte van Venus. Zijn werk staat vooral bekend om zijn elegantie, maar soms wilde hij ook wel eens uitpakken. Botticelli schilderde zo nu en dan levensgrote schilderijen die zeer populair waren. Ook zijn een aantal van zijn werken gebaseerd op godsdienst, zoals vele schilderijen uit deze tijd. Toch is mythologie de specialiteit van deze grootmeester.

9. Giovanni Bellini

bellini

De renaissance was de perfecte samenkomst tussen kunst en technologie. En dat is te zien in de werken van Giovanni Bellini. Deze schilder was één van de eersten die met speciale olieverf schilderde waarmee hij rijke kleuren en felle afbeeldingen kon maken. In onze tijd van photoshop en high definition beeldschermen lijkt dit niet veel voor te stellen, maar voor zijn tijd was Bellini zeer vooruitstrevend.

8. Tintoretto

Tintoretto, La crocifissione, Sala dell'albergo, Scuola di San Rocco, Venezia

Zijn volledige naam is Jacopo Comin, maar zijn bijnaam Tintoretto is het meeste blijven hangen. Deze schilder onderscheidt zich door de dramatische werken die hij maakt. In de renaissance werd het concept van schilderen met perspectieven voor het eerst ontdekt, en Tintoretto maakt er veelvuldig gebruik van. Hij rekt zijn schilderijen uit en maakt grootse afbeeldingen waarin hij ook veel met licht speelt. De schilder wordt ook wel één van de meest flamboyante kunstenaars van de renaissance genoemd.

7. Andrea Del Verrocchio

del-verrocchio

Deze schilder heeft officieel slechts één schilderij op zijn naam staan (Madonna met Johannes de Doper), maar zijn invloed was veel groter dan dat. Andrea Del Verrocchio was een grootmeester in de schilderkunst en leerde een deel van de schilders op deze lijst de fijne kneepjes van het vak. Hij had tijdens zijn leven vele leerlingen, maar ook na zijn dood zagen veel grote schilders zijn werk als voorbeeld. Bovendien hield hij zicht niet enkel en alleen bezig met de schilderkunst: hij specialiseerde zichzelf ook in de beeldhouwkunst.

6. Titian

titian

Veelzijdig, zo zou je het werk van Titian kunnen noemen. Hij staat bekend als de beste schilder van de zestiende eeuw, onder andere doordat hij meerdere soorten schilderijen kon maken. Waar sommige schilders zich volledig richtten op portretten of landschappen, deed Titian het allemaal. Ook mythische vertoningen en christelijke afbeeldingen waren zijn specialiteit. Een groot deel van de Europese adel liet hun portret schilderen door Titian, en ook de paus kon niet aan het lijstje ontbreken.

5. Tommaso Masaccio

tommaso-masaccio

Tommaso Masaccio wordt gezien als de grondlegger van de schilderkunst in de renaissance. Hij benaderde een schilderij vanuit een wetenschappelijk perspectief, om zo een levensechte afbeelding te schilderen. Zijn werken staan bekend om de manier waarop hij werkt met beweging en perspectief. Dit maakte hem een groot voorbeeld voor de rest van de schilders in dit lijstje: iedereen probeerde zo nauwkeurig en perfect te werken als Masaccio. Ondanks dat deze kunstenaar slechts 26 jaar oud is geworden, is zijn invloed op de schilderkunst oneindig groot.

4. Raphael

raphael

De jonge Raphael kreeg vooral bekendheid door de portretten die hij schilderde. Maar ook grotere afbeeldingen, zoals zijn meerdere schilderijen van Madonna en haar kind, gaven hem grootse bekendheid in de vijftiende eeuw. Ook nu wordt Raphael nog steeds gezien als één van de beste schilders die onze wereld ooit gekend heeft. Zijn werk werd in zijn eigen tijd zelfs zo geliefd dat de paus hem vroeg om een aantal kamers in het Vaticaan te decoreren. Dit resulteerde in zijn wereldberoemde werk De School van Athene, dat daar vandaag de dag nog steeds te bewonderen is.

3. Caravaggio

caravaggio

Caravaggio is een schilder die realisme en drama combineert in zijn schilderijen. Hij is vooral bekend om de dramatische sfeer die hij zijn werken geeft door te spelen met donker en licht. De invloed van zijn werken is terug te vinden in bekende schilders zoals Rembrandt en Rubens. Zijn werken waren dan ook relatief modern voor zijn tijd. Hij wilde realistische menselijke emoties laten zien in zijn schilderijen, maar wist deze altijd te versterken door zijn keuzes in kleur en compositie.

2. Michelangelo

michelangelo

Net zoals veel andere schilders uit zijn tijd was Michelangelo gespecialiseerd in meerdere kunstvormen, zoals poëzie, beeldhouwkunst en architectuur. Het was in de renaissance dan ook gebruikelijk om je artistieke talenten op zoveel mogelijk manieren te laten zien. Toch is de schilderkunst de belangrijkste specialiteit van Michelangelo. Het werk waar hij zichzelf voor altijd wereldberoemd mee heeft gemaakt zijn de verschillende fresco’s die in de Sixtijnse Kapel te bewonderen zijn. Zo schilderde Michelangelo een ontzettend gedetailleerde afbeelding van het Laatste Oordeel, die vandaag de dag nog steeds te zien is op het plafond van de kapel.

Bekijk hier ook onze Michelangelo top 10

1. Leonardo Da Vinci

leonardo-da-vinci

Het ultieme doel volgens de leer van renaissance is een homo universalis worden: de universele mens. Iemand die dit bereikt is niet alleen intelligent, maar ook sportief, creatief, wiskundig aangelegd, en nog veel meer. Leonardo Da Vinci wordt als schoolvoorbeeld gezien voor dit ideaal. Zijn schilderijen de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal zijn een voorbeeld van zijn unieke talenten, en vandaag de dag wereldwijd bekend. Door zijn uitgebreide educatie wist Da Vinci precies hoe hij levensechte taferelen op het doek kon krijgen. Bovendien is hij de meester van de subtiele uitdrukkingen: de mysterieuze lach van de Mona Lisa wordt vandaag de dag nog steeds geprezen.

leonardo-da-vinci-2

Meer beroemde schilders