Wanneer je denkt aan een kluis, denk je misschien aan een kleine kluis in een hotelkamer of een iets groter model in een bank. Deze zijn prima om je spullen veilig te houden, maar in sommige situaties is er groter geschut nodig. Er wordt dan alles uit de kast gehaald om waardevolle spullen helemaal veilig te houden. Wil je weten hoe dat gedaan wordt? Dat lees je in deze top 10 beroemde kluizen.

10. Mormoonse kluis

De Mormoonse kerk, ook wel bekend als de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, bezit een van de strengst beveiligde kluizen ter wereld. Deze kluis bevindt zich in de Amerikaanse staat Utah en ligt 600 meter diep in een rots. De kluis is zo groot dat er in principe een heel kantoorgebouw in is gebouwd. Hij wordt beschermd met grote stalen deuren en is zo sterk dat hij zelfs een kernaanval zou moeten doorstaan. En wat wordt er bewaard in deze kluis? Vooral heel veel papierwerk. Er wordt informatie bijgehouden van leden van de kerk en belangrijke kerkdocumenten worden in de kluis opgeslagen.

9. Pionen bunker

pionen

Holger.Ellgaard/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Een kluis in een rots is al indrukwekkend, maar wat dacht je van een kluis in een berg? Dat is de Pionen bunker in Zweden. De kluis werd in de jaren zeventig gebouwd om de overheid te beschermen tegen terroristische aanvallen of kernaanvallen. In 2008 veranderde de functie van de kluis, want delen ervan worden verhuurd aan bedrijven. Het gaat dan vooral om bedrijven die zich specialiseren in telecommunicatie. Zij kunnen hun data veilig opbergen in deze streng beveiligde kluis.

8. JP Morgan kluis

Deze kluis is net wat traditioneler dan de rest op het lijstje. Hij is in bezit van JP Morgan, een grote Amerikaanse bank. Deze kluis is gevuld met goud. Hoeveel goud precies? Maar liefst 5.152 ton. Het spreekt dus voor zich dat deze kluis streng beveiligd is en ontzettend dikke deuren heeft. Hij is ontworpen om een kernaanval te overleven en moet op een bijzondere manier geopend worden. Zo heeft de kluis stemherkenning en zijn de sleutels maar liefst 90 centimeter lang. Het is dus vrijwel onmogelijk om deze kluis open te breken.

7. Federal Reserve Bank in New York

Federal Reserve Bank in New York

Andriy Blokhin / Shutterstock.com

Waar bewaar je edelmetalen ter waarde van 540.000 miljard dollar? In een bank natuurlijk! Maar de eerste de beste kluis is niet voldoende voor edelmetalen met deze waarde. Daarom heeft de Federal Reserve Bank in New York een kluis gebouwd van maar liefst drie verdiepingen hoog. Hij bevindt zich ook nog diep onder de grond en wordt omringd door ondoordringbaar steen. De deur is gemaakt van staal dat maar liefst 90 ton weegt. Dat is niet alles, want de kluis wordt ook nog bewaakt door de beste beveiligers van het land.

6. Vaticaans Apostolisch Archief

vaticaans archief

Dit archief in Vaticaanstad is in het bezit van de Paus en bevat eeuwenoude documenten over de geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk. De enige mensen die het archief mogen betreden, zijn bepaalde geestelijken en vooraf goedgekeurde leden van de universiteit. De kluis wordt 24 uur per dag bewaakt. In 2012 kreeg het publiek een klein inkijkje in de inhoud van dit archief, maar verder is het niet mogelijk om de schatten in deze ruimte te bewonderen.

5. Kluis van Cheyenne Mountain

cheyenne Mountain Complex

Mensen die in de kluis van Cheyenne Mountain werken, werken op een wel heel bijzondere plek. De kluis is maar liefst 600 meter diep in een berg gebouwd. Hij bevindt zich zo ver onder de grond, dat er verse lucht naar de kluis moet worden gepompt om een veilige werkomgeving te creëren. De kluis wordt beschermd met stalen deuren die maar liefst 20 ton wegen. Maar waarom is er een kluis gebouwd op deze bijzondere plek? De kluis speelde vooral een belangrijke rol in de Koude Oorlog, toen belangrijke militaire centra in deze berg werden gehuisvest.

4. KFC kluis

Ja, dat lees je goed. De fastfoodketen KFC heeft ook een eigen kluis. Deze bewaart het beroemde en strikt geheime recept voor de kip van KFC. Het recept is met de hand geschreven op een geel notitieblaadje dat al meer dan 75 jaar oud is. Alleen hier kan je lezen wat de unieke samenstelling is van de elf kruiden die voor de beroemde kip gebruikt worden. De kluis is te vinden in Louisville, waar het hoofdkwartier van KFC gevestigd is. Hij wordt 24 uur per dag door bewakers in de gaten gehouden, samen met krachtige sloten, camera’s en bewegingssensoren.

3. Iron Mountain

iron mountain

Michael Vi / Shutterstock.com

Ook deze kluis is in een berg gevestigd. Het is een kluis in een oude lijmsteenmijn waar een aantal van de belangrijkste documenten van de Verenigde Staten bewaard worden. De kluis bevindt zich 60 meter onder de grond. Er worden restanten van de terroristische aanslagen op 11 september bewaard, maar ook het originele patent dat Thomas Edison aanvroeg voor zijn gloeilamp. Ook de grootste Amerikaanse bedrijven bewaren hun waardevolle data in deze kluis.

2. Wereldzadenbank

Wereldzadenbank

Op het eiland Spitsbergen vind je de Wereldzadenbank. Ook deze kluis is diep in een berg gegraven. Zo diep, dat kernaanvallen en aardbevingen geen invloed hebben op de kluis. Het eiland Spitsbergen wordt bovendien omringd door kilometers zee, waardoor je er niet zomaar komt. Verder wordt de kluis beschermd door scherpschieters en ook de vele ijsberen op het eiland maken het onveilig om hier in te breken. En wat wordt er bewaard in de Wereldzadenbank? Plantzaden van meer dan 500.000 soorten planten.

1. Fort Knox

Fort Knox

Een van de strengst beveiligde kluizen ter wereld is te vinden bij Fort Knox. Hier vind je maar liefst 5.000 ton edelmetaal. Rondom Fort Knox staan in totaal vier hekken, waarvan er twee elektrisch zijn. Daarna kom je bewapende bewakers tegen en word je in de gaten gehouden door bewakingscamera’s. Het krachtige gebouw is ontworpen om tegen bommen te kunnen, met muren van maar liefst 120 centimeter dik, die allemaal met staal verstevigd zijn.