Over kussen is veel te doen. Misschien proef je die ene kus nog wel op je lippen. Dan zijn er kussen die op je netvlies gebrand staan. Die van twee vrouwen bijvoorbeeld. Of de kus die de ene broer aan de andere gaf. Dan is er nog de kus, die je naar adem doet happen! Hieronder vind je de top 10 van beroemde kussen.

10. Spiderman Kus

spider man kiss

Stel je eens voor; je hangt ondersteboven in de stromende regen en een prachtige vrouw dient zich aan. Ze gaat voor je staan, haalt het masker – dat je gezicht bedekt – van je mond af én kust je vol overgave. Het overkwam Spiderman! Hoewel het niet een heel comfortabele uitgangspositie is genieten beiden van een passievolle kus. Op het moment dat ze probeert om hem uit zijn pak te krijgen, schiet hij weer weg. Ze kan er wel om lachen? Het duurt vast niet lang voordat Spiderman zich weer laat zien.

9. Stanley Cup Riots Kiss

Op 15 juni 2011 werd Vancouver opgeschrikt door een aantal relletjes. Aanleiding was het verlies van de Vancouver Canucks tegen de Boston Bruins. Laatstgenoemde partij veroverde de prestigieuze Stanley Cup. Een fotograaf legde een opmerkelijk tafereel vast; omgeven door politie en relschoppers kuste een jongen zijn vriendin. Het meisje was ten val gekomen. Én enorm in paniek! Om haar rustig te krijgen, boog de jongen zich over haar heen en kuste haar. Zijn aanpak had de gewenste uitwerking; hen is verder leed bespaard gebleven. Mede daarom konden zij berusten in de gedachte dat ze simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.

8. Kiss of death

Kiss of death

Je slaat een ‘kiss of death’ vast liever over. Gelijk heb je! Zoals de naam al aangeeft, belooft een dergelijke kus niet veel goeds. Toen Michael Corleone – gespeeld door Al Pacino – zijn filmbroer Fredo deze kus gaf, sprak hij de legendarische woorden: “I know it was you, Fredo. You broke my heart.” Ook als je de film ‘The Godfather part II’ nooit hebt gezien, kun je wel bedenken hoe het met Fredo is afgelopen. Deze kus – die ook wel de ‘kiss of death’ wordt genoemd – wordt gerekend tot de meest krachtige filmkussen.

7. Doornroosje

doornroosje

Dat een kus het verschil tussen leven en dood kan uitmaken, daar weet Doornroosje alles van. Na maar liefst 100 jaar te hebben geslapen werd ze wakker gekust door een knappe prins. Op het moment dat zijn lippen die van haar beroerden voelde ze het bloed weer door haar lichaam stromen. Haar hart maakte een sprongetje en … ze leefden nog lang en gelukkig! Over deze kus is veel gefilosofeerd. Zo wordt wel gesteld dat een dergelijke kus – elektrisch geladen – je letterlijk én figuurlijk wakker schudt. Je ziet alles meteen veel zonniger in. Zo’n kus zouden we allemaal eens moeten geven.

6. Socialistische broederkus: Brezhnev & Honecker

brezhnev honecker
foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F088809-0038 / Thurn, Joachim F. / CC-BY-SA

Dat de vertegenwoordigers van de voormalige communistische staten niet vies waren van een stevige knuffel met een soortgelijke kus, blijkt wel uit het feit dat de betreffende begroeting een speciale naam gekregen heeft. Men spreekt wel van de ‘socialistische broederkus’. Deze kus – een uiting van de broederschap tussen de betreffende staten – kende twee varianten, namelijk meerdere kussen op de wang en één kus op de mond. De ‘socialistische broederkus’ van Leonid Brezjnev en Erich Honeker is gefotografeerd. Later is deze foto gebruikt om er een graffitischildering op de Berlijnse Muur van te maken.

5. KISS

KISS
dustin gaffke/flickr

Dan is er ook nog een band, die luistert naar de naam ‘KISS’. In 1973 werd deze rockband opgericht door Gene Simmons en Paul Stanley. Zij zetten zich af tegen de vele dertien-in-een-dozijn bandjes, die je volgens hun toen veel hoorde. Stanley heeft de naam bedacht; ‘KISS’ is ontleend aan het nummer ‘Looking for a kiss’ van The New York Dolls. Met hun bijzonder kleding, make-up, ruige rock én bizarre shows zetten de mannen van ‘KISS’ de muziekwereld op z’n kop. Of dat nog niet genoeg was toonde zanger Gene Simmons te pas en te onpas zijn tong. Die is enorm lang!

4. De Kus – schilderij Gustav Klimt

De Kus – schilderij Gustav Klimt

In de van 1907 tot 1908 werkte de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt aan ‘De Kus’. Op dit werk zie je een man – gekleed in een opvallende kamerjas – die een vrouw op de wang kust. Het tweetal staat in een veld met bloemen. Het schilderij is pas in de jaren ’60 ontdekt; de kenners kunnen alleen maar gissen naar de bedoelingen van de schilder. Uitgaande van de verhalen – Klimt zou een rokkenjager zijn geweest – denkt het gros van de mensen dat ‘De Kus’ een uiting is van lust.

3. Kus van Britney Spears & Madonna

In september 2003 werd het publiek van uitreiking van de MTV Awards getrakteerd op een geweldige show. Zo brachten Britney Spears, Madonna en Christina Aguilera een medley van de nummers Hollywood en Like A Virgin ten gehore. Tijdens dat optreden gaven ze elkaar een innige tongzoen! Kennelijk smaakte de show naar meer; Britney Spears en Madonna hebben het duet Me Against The Music opgenomen. Je vindt dit nummer terug op Britney’s album In The Zone.

2. De Kus – beeld Rodin

De Kus - beeld Rodin

Dat intimiteit een thema is – dat vele kunstenaars bezighield – heeft ook Auguste Rodin laten zien. In 1886 legde de Franse beeldhouwer de laatste hand aan ‘De Kus’. Net als een van zijn andere werken – namelijk een bronzen beeld genaamd ‘Porte de l’Enfer’ – staat ‘De Kus’ symbool voor de sensuele relatie tussen Francesca da Rimini en Paolo Malatesta. Je kunt dit beeldhouwwerk bewonderen in het Rodin Museum in Parijs.

1. V-J kus – Time Square

vj kus
meunierd / Shutterstock.com

Op 14 augustus 1945 stonden de inwoners van de Verenigde Staten op uitbundige wijze stil bij de ‘Victory over Japan Day’ (V-J Day). Een week later stond Life magazine geheel in het teken van V-J Day. Eén van de pagina’s bestond uit een compilatie van foto’s, waarop kussende stellen te zien waren. De foto van de zeeman en de zuster sprong eruit; hun pose is geweldig! Hun kus – die ook wel ‘V-J kus’ wordt genoemd – staat symbool voor de viering van de overwinning op Japan. Als er over deze dag wordt geschreven, dan plaatst men vaak deze foto bij het artikel. Lees hier meer over het mysterieuze koppel)