Vind je het heerlijk om te wandelen en wil je tegelijkertijd de mooiste stukjes van Europa ontdekken? Dan heb je geluk, want er zijn verschillende langeafstandswandelingen in Europa die je als echte backpacker gedaan moet hebben. Ze zijn uitdagend, divers en een goede manier om de pracht van Europa te ontdekken. Wil je weten welke wandelingen de moeite waard zijn? Lees dan deze top 10 langeafstandswandelingen in Europa.

10. Kungsleden

Kungsleden

De Kungsleden kun je vertalen naar het koningspad. Dit is een wandelpad dat je in het noorden van Zweden vindt, met een lengte van ongeveer 434 kilometer. De route loopt rechtstreeks door het Vindelfjällen natuurpark. Dit is een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa. Langs de route vind je 21 hutten. Hier kun je voor een kleine vergoeding je tent opzetten en genieten van simpele sanitaire voorzieningen. Het beste moment om deze route te wandelen is tussen juni en september, maar je kunt hem ook langlaufen in de winter.

9. Pembrokeshire Coastal Path

Pembrokeshire Coastal Path

Met een lengte van bijna 300 kilometer biedt dit wandelpad in Wales genoeg uitdaging. De route loopt door het enige nationale park aan de kust dat je in het Verenigd Koninkrijk vindt. Tijdens de wandeling passeer je 58 stranden, 14 havens en meer dan honderd wandelbruggen. Het is niet toegestaan om in het wild te kamperen in dit park, dus tijdens de wandeling moet je overnachten in een van de speciale campings voor wandelaars. Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan de vele dorpjes langs de route, met comfortabele hotels en pubs.

8. Grande Traversata delle Alpi

Grande Traversata delle Alpi

Deze route leidt je door de mooiste stukken van Italië. De naam kan in het Nederlands vertaald worden naar “de oversteek door de Alpen”, dus het spreekt voor zich dat je van een ruig berglandschap gaat genieten. Goede Het is hier te koud om te kamperen, maar er zijn verschillende hotels te vinden in de sfeervolle bergstadjes. Soms kun je zelfs bij echte locals overnachten. Er wordt aangeraden om deze route tussen juli en september te wandelen.
Bij deze lange wandeltocht heb je uiteraard goede schoenen nodig. Een overzicht van wandelschoenen dames en wandelschoenen heren vind je hier.

7. West Highland Way

West Highland Way

Zoek je een wandelroute die je binnen niet al te lange tijd kunt voltooien? Dan zit je goed bij deze route in Schotland. Het is een van de populairste wandelpaden van het land, met meer dan 80.000 bezoekers per jaar. Je kunt er volop genieten van het typische Schotse landschap, van weilanden tot glooiende heuvels. Het is niet toegestaan om te kamperen, maar langs de route vind je meerdere hotels. De wandeling is in totaal bijna 155 kilometer lang.

6. GR20

GR20

Altijd al op een eiland willen wandelen? Dat kan wanneer je de GR20 op het Franse eiland Corsica bewandelt. Je loopt hierbij van het noorden naar het zuiden van het eiland, waarbij je constant van een uitzicht over zee geniet. Het eerste deel van de route is vrij ruig en rotsachtig, terwijl het tweede deel wat vlakker en makkelijker te bewandelen is. Je kunt ervoor kiezen om te kamperen tijdens je wandeltocht, maar er zijn ook hotels langs de route te vinden. In totaal is de route bijna 200 kilometer lang.

5. Kom–Emine

Kom–Emine

Bulgarije is niet zo’n bekend land bij wandelaars, maar dat is zonde. Je vindt hier namelijk de Kom–Emine, een route van meer dan 700 kilometer lang. Het is het langste ononderbroken bergpad van Europa, dus zeker een traktatie voor wandelaars die graag de hoogte opzoeken. Het duurt gemiddeld een maand om de wandeling te voltooien, waarbij je kunt overnachten in 30 verschillende berghutten.

4. Nordkalottruta

Nordkalottruta

Wil je meerdere landen bezoeken tijdens een wandeling? Dan is de Nordkalottruta een geschikte route. Deze wandeltocht loopt namelijk door Noorwegen, Zweden en Finland. De hele route loopt door de poolcirkel. Daarom wordt er aangeraden om de wandeling in de zomermaanden te maken, zodat de omstandigheden niet te ruig zijn. Er zijn meer dan genoeg berghutten om in te schuilen, maar het is ook mogelijk om wild te kamperen. In de wintermaanden kun je de route langlaufen.

3. Haute Route

Haute Route

Wandel door Zwitserland en Frankrijk wanneer je de Haute Route volgt. Deze route loopt van de ene bekende bergtop naar de andere. Je begint namelijk bij de Franse Mont Blanc en eindigt bij de Zwitserse Matterhorn. In totaal leg je ongeveer 180 kilometer af, wat de meeste wandelaars ongeveer twee weken tijd kost. In totaal stijg en daal je 3,5 kilometer. Het is een relatief rustige route met genoeg plek in hostels.

2. Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

Wil je de Mont Blanc beter leren kennen? Dat kan wanneer je de Tour du Mont Blanc loopt. Dit is een van de populairste wandelroutes van Europa, met een lengte van 177 kilometer. Tijdens de wandeling maak je een cirkelende beweging rondom de Mont Blanc, waardoor je de omgeving uitstekend leert kennen. Je mag hier niet in het wild kamperen en het kan soms druk zijn in de hotels langs de route.

1. El Camino de Santiago

El Camino de Santiago

Dit is bij uitstek de beroemdste langeafstandswandeling in Europa. Je legt in totaal 800 kilometer af, met als einddoel de beroemde kathedraal van Santiago de Compostella. Waar dit vroeger vooral een geliefde wandeling was voor bedevaarders, is het inmiddels een populaire route voor backpackers. Dat betekent ook dat je rekening moet houden met veel drukte in de hotels langs de route.