Verhalen waarin geliefden in elkaar en in hun liefde geloofden, zelfs als iedereen zich tegen hen keerde; ze raken je diep. Maar ze maken je ook verdrietig, want soms mis je een dergelijk intens liefdesleven. Toch eindigden de beroemdste liefdesverhalen veelal in een tragedie. De geliefden uit deze verhalen tonen ons echter iets dat voor altijd blijft voortbestaan: Échte liefde is sterker dan wat dan ook ter wereld! Dus als jij ware liefde hebt gevonden, wees er dan zuinig op en laat het nooit los!

10. Adam en Eva

In den beginne… Of je het verhaal nou gelooft of niet, het verhaal van Adam en Eva, de eerst mensen op aarde, is een prachtig liefdesverhaal.

9. Napoleon en Josephine

De relatie tussen Napoleon en Josephine, een zes jaar oudere weduwe met twee kinderen, was turbulent. Twee dagen na hun huwelijksdag vertrok Napoleon op een militaire campagne naar Italië. Al snel begon Josephine een affaire met luitenant Hippolyte Charles. Toen Napoleon dit ontdekte, besloot hij uit woede zelf ook een affaire te beginnen. De twee scheidden van elkaar. Napoleon trouwde met Marie-Louise met wie hij een kind kreeg. Maar ondanks dat Josephine ontrouw was, de scheiding en het nieuwe huwelijk, waren Napoleons laatste woorden: ‘Frankrijk, het leger, het hoofd van het leger, Josephine’.

8. Shah Jahan en Mumtaz Mahal

De namen van deze geliefden zijn niet zo bekend bij ons, maar het grafmonument dat door hem werd geproduceerd wel. Het gaat hier om de Taj Mahal in India. Shah Jahan en Mumtaz Mahal waren lange tijd een gelukkig getrouwd stel, maar daar kwam een einde aan toen Mumtaz overleed toen zij haar 14e kind ter aarde bracht. Shah Jahan raakte diep verdrietig, het brak hem emotioneel en fysiek. Maar zijn verdriet inspireerde hem om een van ’s werelds grootste architectonische meesterstukken te bouwen. De Taj Mahal diende als laatste rustplaats van zijn geliefde vrouw. Vlak na de bouw van het grafmonument de Taj Mahal (tussen 1632 en 1648) werd Shh Jahan ziek. Kort daarna overleed hij en werd begraven naast zijn vrouw. Volgens een legende was Shah Jahan van plan om een exacte kopie van de Taj Mahal te plaatsen in zwart marmer aan de overkant van de Yamuma rivier, maar deze is er nooit gekomen.

7. Bonnie en Clyde

Deze geliefden en criminelen, die gedurende de Grote Depressie van de 20e eeuw door de Verenigde Staten reisden, werden destijds niet omschreven op een romantische manier. Maar nu wel. De bende van Bonnie en Clyde is verantwoordelijk voor de dood van ten minste negen politieagenten en een aantal burgers. Het is onbekend hoe het stel elkaar ontmoette, maar men vermoedt dat het hier gaat om liefde op het eerste gezicht. De vlam sloeg waarschijnlijk over in 1930, toen Clyde al bekend stond als crimineel. Dat deerde Bonnie blijkbaar niet. Ze besloot samen met hem crimineel te worden en stond hem bij tot het einde. Ze werden in 1934 opgepakt door de politie en om het leven gebracht. Het koppel wilde samen worden begraven, maar dat stond de familie van Bonnie niet toe.

6. Orpheus en Eurydice

De oude Griekse mythologische held Orpheus staat bekend om zijn prachtige muziek, die iedereen charmeerde, zelfs de stenen en wilde beesten. Maar Orpheus is ook populair door de diepe liefde die hij voelde voor zijn vrouw nimf Eurydice. Als zij sterft aan de beet van een slang, besluit Orpheus naar de onderwereld te gaan om zijn vrouw terug te halen. Met zijn muziek, charmeert hij de heerser over de schimmen, waardoor ze hem toestaan dat hij zijn vrouw weer tot hem neemt. Maar in ruil daarvoor moet hij hen beloven dat hij niet terug kijkt naar de Onderwereld, totdat hij eraan is ontsnapt. Als Orpheus en Eurydice de poorten van de onderwereld bereikt, kijkt Orpheus achterom om te zien of zijn Eurydice hem nog volgt. Op dat moment verdwijnt Eurydice, terug naar de wereld van de doden.

5. Lancelot en Guinevere

Het verhaal van Lancelot en Guinevere komt voort uit het verhaal van Tristan en Isolde (de nummer 4 van deze lijst). Guinevere is getrouwd met koning Arthur, die net als koning Mark, wordt bedrogen door zijn vrouw. Guinevere heeft een affaire met een van de meest trouwe ridders van Arthur, Lancelot. Als haar man erachter komt, splitst hij zijn ridders in twee groepen. Lancelot krijgt een groep en koning Arthur de andere. Daarna volgen er hevige gevechten tussen de beide mannen. Guinevere keert terug naar Arthur, maar doordat de koning de helft van zijn ridders kwijt is, wordt hij aangevallen door zijn vijand Mordred. Arthur vermoordt Mordred, maar raakt zelf ook gewond. Guinevere voelt zich schuldig over de ondergang van Arthur. Ze vertrekt naar een klooster. Lancelot wordt priester. De twee geliefden leven hierdoor afgezonderd van elkaar.

4. Tristan en Isolde

Het liefdesverhaal tussen Tristan en Isolde werd populair in Frankrijk in de 12e eeuw. Waarschijnlijk komt het verhaal voort uit een oude Keltische legende. Er zijn meerdere versies van het verhaal, maar ze hebben allemaal min of meer dezelfde kern. Isolde staat op het punt om te gaan trouwen met de oom van Tristan, koning Mark. Als ze onderweg is naar Cornwall, drinkt ze samen met Tristan een liefdesdrank, waardoor de twee wanhopig verliefd op elkaar raken. Isolde trouwt met koning Mark, maar de liefdesdrank maakt het voor Tristan en Isolde onmogelijk om elkaar te weerstaan. Ze verzwijgen hun affaire, maar de man van Isolde, koning Mark, komt er toch achter. Tristan en Isolde proberen samen aan hem te ontvluchten, maar Isolde wordt gedwongen om bij Mark te blijven. Tristan verlaat Cornwall en trouwt met een andere vrouw, die ook Isolde heet. Maar als hij gewond raakt door gif roept hij om zijn enige echte liefde. Tristan sterft uit wanhoop, in de overtuiging dat zijn Isolde niet bij hem wil komen. Maar Isolde weet al die tijd van niks. Zij sterft van verdriet als ze erachter komt dat haar grote liefde is overleden.

3. Cleopatra en Mark Antony

De liefde tussen de Egyptische Farao Cleopatra en Mark Antony staat vooral bekend om haar tragische einde. Nadat ze worden verslagen door de Romeinen besluiten ze beiden zelfmoord te plegen. Maar Cleopatra aarzelt hier nog over. Mark Antony stort zich op zijn zwaard nadat hij het valse bericht heeft ontvangen dat zijn geliefde al dood is. Daarna pleegt Cleopatra ook zelfmoord. Hoe precies is onbekend. Waarschijnlijk liet ze zichzelf doden door een slang.

2. Paris en Helen

Volgens de Griekse mythologie zorgde de liefde tussen Paris en Helen voor de ondergang van Troje. Het verhaal begint met de Trojaanse prins Paris, die een keuze moet maken uit drie godinnen: Hera, Athene en Aphrodite. Wie van hen vindt hij het eerlijkste? Hij kiest voor Aphrodite, omdat zij hem in ruil voor deze keuze de mooiste vrouw ter wereld belooft. En deze mooiste vrouw is Helen van Sparta, de vrouw van Koning Menelaus. Een paar jaar later gaat Paris naar Sparta en neemt Helen mee naar Troje. Dit veroorzaakt de Trojaanse oorlog, waarin Paris gewond raakt bij de val van Troje. Helen keert terug naar haar man in Sparta, maar de liefde tussen Paris en Helen blijft voor altijd voortbestaan.

1. Romeo en Julia

Ergens in 1590 schreef William Shakespeare het beroemdste liefdesverhaal ooit. Het gaat hier natuurlijk over de tragische liefde tussen Romeo en Julia. Ze komen uit families, die al jarenlang vijanden zijn. Nadat Romeo wordt afgewezen door een ander meisje, Rosaline, is zijn hart verscheurd. Als hij zit te treuren, beurt zijn neef hem op. Hij neemt Romeo mee naar een feest van de familie van Julia. Omdat de vader van Julia geen gedoe wil, laat hij de twee jongens op het feest. Romeo en Julia ontmoeten elkaar en zijn op slag verliefd. Hoewel ze weten dat hun families vijanden zijn en Julia al met Paris gaat trouwen, willen ze toch voor elkaar gaan en met elkaar trouwen. Op de dag van de bruiloft met Paris neemt Julia gif in waardoor ze schijndood lijkt. Romeo denkt dat Julia echt dood is. Hij neemt gif in. Als Julia ontwaakt, treft ze Romeo dood aan. Ze kust zijn vergiftigde lippen en valt zelf ook dood neer. Een tragisch einde, maar dit heeft wel tot gevolg dat de ruzie tussen de beide families wordt opgeheven. De liefde tussen de geliefden bloeit voort in de families.