Top 10 Beroemde Muren in de Wereld

Oorspronkelijk waren de muren – in dit top 10 lijstje – bedoeld om de inwoners van een stad of land te beschermen tegen vijanden. Tegenwoordig trekken de muren, of wat daarvan over is, juist mensen aan. Toeristen maken er graag een wandelingetje.

10. Vietnam Veterans Memorial – Verenigde Staten

Vietnam Veterans Memorial

In 1982 zaten alle Amerikanen aan de buis gekluisterd. Toen werd namelijk het Vietnam Veterans Memorial onthuld. Zoals je uit de naam kunt afleiden is dit monument bedoeld als een eerbetoon aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Er zijn ongeveer 58.000 namen in de muur gegraveerd. Vietnam Veterans Memorial – ontworpen door architect Maya Lin – bestaat uit drie delen: een muur, een standbeeld en een speciaal monument voor de vrouwelijke veteranen. Wat nog wel eens wordt vergeten, is dat er ook veel verpleegsters naar Vietnam werden gestuurd. Dit monument staat in Washington D.C. vlakbij het Washington Monument en het Lincoln Memorial.

9. Muur van Sacsayhuamán – Peru

muur van Sacsayhuamán
Sacsayhuamán muur

Toen de Spanjaarden in de Peruaanse stad Cuzco aankwamen, geloofden ze niet dat de plaatselijke bevolking in staat was om een dergelijke muur te bouwen. Dat was vast het werk van boze geesten! Sacsayhuamán – zoals deze locatie wordt genoemd – is het toonbeeld van bouwkundige precisie. De bouwers lieten de stenen perfect op elkaar aansluiten. Een hulpmiddel, om dit te bereiken, is om de zijkanten van onderliggende stenen niet exact in het midden van bovenliggende stenen te laten uitkomen. Waarom zij zo te werk gingen? Om hun forten en steden te beschermen tegen aardbevingen. Die kwamen regelmatig voor in dit deel van Peru.

8. Kauwgomballenmuur – Seatlle

kauwgomballen muur

In een steegje in Seattle vind je de “Market Theater Gum Wall” een muur vol met kauwgom. Op sommige plekken wel 4.5 meter hoog! De muur is te vinden bij de Market Theater en de traditie van kauwgom op de muren plakken begon in 1993. Aanhangers van “Unexpected Productions” een improvisatie groep die optreedt in het theater begonnen muntjes op de muur te plakken met kauwgom. Er is twee keer geprobeerd om de muur schoon te maken, maar daarna hebben ze het maar zo gelaten. Een scene van de film Love Happens met Jennifer Aniston is voor de muur opgenomen. Eind 2015 is de heel muur noodzakelijk schoongemaakt omdat de bakstenen beschadigd raakten. maar sindsdien zijn er al weer vele kauwgompjes opgeplakt.

7. Muren van Babylon – Irak

babylon

Babylon was de hoofdstad van de regio Babylonië. Op deze locatie vinden we nu de Irakese hoofdstad Bagdad. Terug naar de periode, waarin Babylon zich ontwikkelde tot een belangrijk handelscentrum. Omstreeks 1800 voor Christus liet Sumu-abum, leider van de Semitische stam van de Amorieten, een muur rondom de stad bouwen. Uiteindelijk slaagde zijn opvolger erin om het bouwwerk te voltooien. Een eeuw later plukte de toenmalige leider de vruchten van de muren van Babylon: hij wist de strategische positie van de stad optimaal uit te buiten.

6. Muur van Ston – Kroatië

ston muur

Heb je wel eens gehoord van de Europese Chinese Muur? Met deze benaming wordt de muur van Ston bedoeld. Deze muur, compleet met 40 wachttorens, is in de 15e eeuw gebouwd. Aan de binnenzijde van de muur werden zes hoofdwegen aangelegd. En daaromheen werden weer huizen gebouwd. Anno 2016 is er nog ongeveer 5,5 kilometer over van deze muur. De restanten vormen een verbinding tussen Ston en Mali Ston. Veel materialen, die in de oorspronkelijke muur zaten, zijn door de Oostenrijkers meegenomen. Zij hebben die onder meer gebruikt voor de bouw van scholen.

5. Muur van Hadrianus – Verenigd Koninkrijk

Muur van Hadrianus
Muur van Hadrianus2

In de periode 117 tot 138 regeerde Keizer Hadrianus over het Romeinse Rijk. Toen hij een bezoek bracht aan het huidige Verenigd Koninkrijk – en zag dat zijn rijk daar beter beschermd moest worden tegen invallen van vijandelijke stammen – ging hij over tot de bouw van een 117 kilometer lange muur. Hiervoor gebruikte men een combinatie van stenen en plaggen. Op vaste afstanden werden forten gebouwd: 14 grote en 80 kleine forten. In totaal heeft de bouw ongeveer zes jaar geduurd. De muur van Hadrianus heeft dienst gedaan tot het einde van de vierde eeuw. Gelukkig is een groot stuk van het middengedeelte bewaard gebleven. Dit vormt een mooie wandelroute.

4. Israëlische Westoeverbarrière

Westoeverbarrière

De Israëlische Westoeverbarrière of Israëlische Muur is een in 2002 door Israël geplande en in 2015 grotendeels gebouwde constructie van bijna 10 meter hoge betonnen muren, torens en controlepoortjes/checkpoints, wegen, hekken, prikkeldraad en greppels, van circa 620-760 km lang binnen de groene lijn (de wapenstilstandsgrens van 1949 met Jordanië) op de Westelijke Jordaanoever in Palestina, soms dwars door Palestijnse dorpen en gemeenschappen heen en steeds dieper het Palestijnse land in. De naam van de barrière is zelf onderwerp van discussie. Israël, zijn internationale sympathisanten en andere voorstanders van de bouw van de barrière, gebruiken de term afscheidingshek en veiligheidshek om de barrière aan te duiden. Palestijnen, internationale en andere tegenstanders van de bouw van de barrière (met name de EU-landen, Zuid-Amerikaanse landen, Aziatische landen, Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten), spreken van een “apartheidsmuur”. In de media wordt ook de term Israëlische muur of afscheidingsmuur gebruikt. (bron: wikipedia)

3. Westmuur – Israel

Westmuur
foto: Amoruso / wikicommons

Ook de Westmuur – westelijke muur of Klaagmuur – is gebouwd in de jaartelling voor Christus. Deze muur maakte deel uit van de Joodse Tempel, die was gevestigd op de Tempelberg in de stad Jeruzalem. Toen de Romeinen dit gebied omstreeks het jaar 70 veroverden, hebben zij de tempel volledig vernield. Er is alleen een stuk van de Westmuur bewaard gebleven. Ondanks de politieke en religieuze dreiging in dit gebied, brengen veel mensen een bezoek aan deze muur. Ze doen er een gebed. En steken een briefje tussen de voegen van de Westmuur.

2. Berlijnse muur – Duitsland

berlijnse muur
foto: Neptuul / wikicommons

Hoewel de dreiging al even in de lucht hing – inwoners van de voormalige DDR, die in het westen wilden wonen, werden gehinderd – kwam de bouw van de Berlijnse Muur als een verrassing. In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 gaf Walter Ulbricht opdracht tot de bouw van deze muur. Een paar weken later stond er een zwaarbewaakte betonnen muur rondom het westelijk deel van Berlijn. Deze constructie was 45,1 kilometer lang. Op zeven plekken waren er doorgangsposten. Ondanks de strenge controles waagden vele mensen een klim naar de overkant. Hierbij zijn 138 mensen gedood. In 1989 werd de val van de Berlijnse Muur aangekondigd: twee jaar later was de muur zo goed als afgebroken.

1. Chinese muur – China

Chinese muur
foto: Nicolas Perrault III / wikicommons

Zo lang als er sprake is van het Chinese Rijk, hebben de inwoners veel energie gestoken in verdedigingswerken. Daarvan is de Chinese Muur het meest bekende voorbeeld. De huidige muur – met een lengte van ruim 6.000 kilometer – is gebouwd in de periode 1368 tot 1644. Dat was ten tijde van de Ming dynastie. Overigens is het bouwwerk langer dan het genoemde aantal kilometers: als je er de natuurlijke grenzen, zoals bergen, heuvels en rivieren bij optelt, dan kom je uit op een totale lengte van 8.850 kilometer.