Bijna iedere gemeente in Nederland heeft wel zijn eigen dorpsfiguur. Iemand die zich zo bijzonder gedraagt of kleedt dat iedereen weet wie hij of zij is. Een aantal dorpsfiguren is inmiddels zo beroemd dat ook mensen buiten hun gemeente ze herkennen. Wil je weten welke figuren bij de bekendste van Nederland horen? Lees dan verder, want dit is de top 10 beroemde Nederlandse dorpsfiguren.

10. Mooie Keetje

mooie keetje

De echte naam van Mooie Keetje was Anna Cornelia van der Maade. Ze woonde in Oosterhout in de negentiende eeuw en was vooral bekend om haar mooie verschijning. Ze was zelfs zo mooi, dat ze omschreven werd in het boek Camera Obscura van de schrijver Hildebrand. Het meisje werkte in een herberg waar het altijd druk was vanwege haar prachtige uiterlijk en mooie uitstraling. Er gaan zelfs geruchten rond dat ze een verhouding had met twee koningen: koning Willem de Tweede en zijn zoon koning Willem de Derde.

9. Rigardus Rijnhout

Had-je-me-maar
Wikifrits/wikimedia

Wanneer je Rigardus Rijnhout op straat tegenkwam, kon je niet om hem heen. Hij had namelijk een opvallend uiterlijk door zijn lengte van 2,38 meter. Hierdoor werd hij al gauw de Reus van Rotterdam genoemd. Hij was dan ook een van de langste mannen die ooit in Nederland geleefd had. Er is slechts één man groter dan Rigardus Rijnhout: de Amsterdamse Albert Johan Kramer. De Reus van Rotterdam bereikte zijn lengte door een groeistoornis en woog maar liefst 230 kilo.

8. Had-je-me-maar

Had-je-me-maar

Het mag duidelijk zijn dat Had-je-me-maar niet de echte naam van deze dorpsfiguur is. Dit is de bijnaam van Cornelis de Gelder, een Amsterdamse man die na wat tegenslagen een leven als zwerver begon. Op het Rembrandtplein zong hij liedjes om zo geld bij elkaar te sprokkelen voor drank en eten. Hij werd al gauw een bekend dorpsfiguur en werd uiteindelijk ingehuurd om reclame te maken voor de Had-je-me-maar revue. Hij zong iedere dag het titellied van deze voorstelling en kwam zo aan zijn opvallende bijnaam. Andere Tijden maakte ooit een item over hem.

7. Wemeltje Kruit

Wemeltje Kruit

Wemeltje Kruit werd ook wel liefkozend Wemelie genoemd door de mensen in haar dorp Gasselte. Het was een koopvrouw die met een fiets vol koopwaren van het ene naar het andere dorp reisde om zo wat geld te verdienen. Ze kondigde haar komst altijd aan door op zondagmiddag in de kerk te zingen. Alle inwoners van dat dorp wisten toen dat Wemeltje Kruit de komende week bij hen aan de deur zou komen om spullen te verkopen. Hierdoor werd ze al snel beroemd in de hele regio en een geliefd figuur.

6. Toon van Els

Toon van Els

Toon van Els leefde aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in Limburg en Noord-Brabant. Hij werd ook wel Tontje d’n Dwerg genoemd, wat hij te danken had aan zijn kleine postuur. Het was een zwerver die altijd van het ene naar het andere dorp zwierf, waar hij zijn diensten aanbood als schaapherder. In een kleine kinderwagen vervoerde hij al zijn kostbare spullen. Toen hij jong was stond hij bekend om zijn vrolijke karakter, maar door de jaren heen zonderde hij zich af. Na zijn overlijden werd hij een cultfiguur in de regio.

5. Arnol Kox

Arnol Kox
Lempkesfabriek/CC BY-SA 3.0/wikipedia

Wie wel eens door de winkelstraten van Eindhoven heeft gewandeld, is dit dorpsfiguur zeker tegengekomen. Arnol Kox is al jarenlang een straatprediker in Eindhoven. Hij veranderde zijn leven toen hij als zestienjarige een brommerongeluk kreeg en op zoek ging naar de zin van het leven. Inmiddels staat hij al jarenlang iedere dag in Eindhoven om over zijn geloof te prediken. Met zijn lange witte baard en constant herhalende teksten weet iedereen uit de omgeving hem meteen te herkennen.

4. Trijntje Keever

Trijntje Keever

Ook deze beroemde dorpsfiguur is bekend geworden vanwege haar lengte. Ze leefde in de zeventiende eeuw en werd ook wel de Groote Meid genoemd door haar lengte van 2,54 meter. Dat maakt haar waarschijnlijk de langste vrouw die ooit geleefd heeft. Op een leeftijd van negen jaar was Trijntje Keever al twee meter lang, waardoor koninklijke families naar haar afreisden om haar te bewonderen. Ze werd helaas niet oud, want op zeventienjarige leeftijd stierf ze aan kanker. Sommige historici denken dat ze aan acromegalie leed, waardoor haar lichaam te veel groeihormoon aanmaakte.

3. Christiaan Hesen

Christiaan Hesen

Muziekliefhebbers zullen de bijnaam van Christiaan Hesen zeker wel herkennen, want deze man uit het Limburgse dorpje America stond ook wel bekend als Rowwen Hèze. Wanneer je deze naam vrij vertaalt betekent dat ruige Hesen. Die bijnaam heeft hij niet voor niets verdiend, want Christiaan Hesen had een stoppelbaard, een ruwe stem, droeg alleen maar vodden en mistte een oog waardoor zijn oogkas ging rotten. Er werd gedacht dat hij paranormale gaven had, al werden mensen ook afgeschrikt door zijn ruwe uiterlijk. Tientallen jaren na zijn dood besloot een Limburgse band de naam Rowwen Hèze over te nemen als eerbetoon aan Christiaan Hesen.

2. Cornelis Joppenszoon

Cornelis Joppenszoon
Biccie/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Cornelis Joppenszoon leefde in de zestiende eeuw en was een weesjongen die in Leiden woonde. Volgens volksverhalen was hij degene die aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog als eerste doorhad dat de Spanjaarden waren vertrokken. Tijdens een ochtendwandeling kwam hij spullen tegen van gevluchte Spanjaarden, zoals een pan vol met hutspot. Dit markeerde het Leidens Ontzet, een feestdag die vandaag de dag nog steeds gevierd wordt in Leiden. Inwoners van de stad eten hutspot om de bevrijding te vieren.

1. Bartje Poep

bartje poep
RubenKoman/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Deze beroemde Nederlandse volksfiguur komt uit Noord-Brabant, waar hij in het dorp Nieuwendijk woonde. Oorspronkelijk heette hij gewoon Bart Versteeg. Hij werd een beroemd figuur doordat een personage in lokale folklore op hem gebaseerd was. Bartje Poep was een personage dat vooral grappen uithaalde, iedereen te slim af was en mensen een spiegel voorhield. Soms deed hij zich dom voor, maar in andere verhalen is hij juist een avonturier die de meest ongelofelijke dingen meemaakt. Er zijn ontelbaar veel verhalen over hem bedacht en geschreven, die voor het eerst werden verzameld door kinderboekenschrijver Ruben Koman.

Mogelijk vind je de volgende lijstjes over Nederland ook interessant