Wil je een van de mooiste bouwwerken in een stad zien? Dan moet je meestal bij de opera zijn. Dit is vele steden dé trots die de prachtige cultuur van de stad in de kijker moet zetten. Over de hele wereld vind je de meest gedetailleerde operahuizen. In deze top 10 ontdek je de beroemdste operahuizen ter wereld.

10. Bolsjojtheater – Moskou

Bolsjojtheater

Bolsjojtheater binnenkant

Felix Lipov / Shutterstock.com

Het Bolsjojtheater in Moskou is door de eeuwen heen regelmatig verbouwd en gerenoveerd. In 1790 werd het gebouwd en zag het er niet bepaald indrukwekkend uit. In 1824 werd het gebouw verbouwd en in zijn huidige staat opgeleverd. Het operahuis heeft een neoclassicistische stijl en is versierd met oriëntaalse kleden. De relaxstoelen zijn bekleed in sierlijk fluweel en het theater heeft een intieme uitstraling. Dat is niet gek, want het is een van de kleinste operahuizen op dit lijstje. In 2010 werd het gebouw voor meer dan een miljoen euro gerestaureerd, waarbij vooral de akoestiek verbeterd werd.

9. Hongaarse Opera – Boedapest

Hongaarse Opera

V_E / Shutterstock.com

Hongaarse Opera2

posztos / Shutterstock.com

In 1884 werd de Hongaarse Opera geopend, ontworpen door de bekende Hongaarse architect Mikós Ybl. Dit gebouw is in de stijl van de neorenaissance gebouwd en versierd met schilderijen en beeldhouwwerken van de bekendste kunstenaars uit Hongarije. Een van de pronkstukken is een kroonluchter gemaakt van brons. Bij de ingang van het operahuis vind je beelden van componisten Franz List en Ference Erkel. De schoonheid van de Hongaarse Opera is niet het enige wat bezoekers trekt. Dit operahuis wordt namelijk geroemd om zijn perfecte akoestiek. Hierdoor heeft het gebouw beroemde componisten aangetrokken, zoals Gustav Mahler en Otto Klemperer.

8. Metropolitan Opera House – New York

the met

Apostolis Giontzis / Shutterstock.com

Operaliefhebbers van over de hele wereld zijn bekend met dit operahuis in New York. Je vindt hem bij het bekende Lincoln Center. Het gebouw is beroemd doordat een aantal van de meest innovatieve operaproducties ter wereld in première zijn gegaan in dit theater. De zichtlijnen in de zaal zijn erg goed en ook de akoestiek is geweldig. Hierdoor kunnen mensen zorgeloos van operavoorstellingen genieten. Het is een relatief jong operahuis dat pas in 1966 werd geopend. Dat is ook te zien aan de eigentijdse architectuur.

7. Teatro Colón – Buenos Aires

Teatro Colón

Teatro Colón 2

mdm7807 / Shutterstock.com

In 1908 opende dit operahuis zijn deuren met een beroemde opera, namelijk Aïda van Verdi. De bouw van het operahuis ging niet zonder slag of stoot, want meerdere architecten volgden elkaar op. Dat verklaart waarom het gebouw talloze stijlen door elkaar lijkt te hebben. In totaal zijn er 2.500 zitplaatsen en 1.000 staanplaatsen in het theater te vinden, alleen de massagestoelen ontbreken nog… Dat maakte het lange tijd het grootste operahuis ter wereld. Pavarotti was een groot liefhebber van Teatro Colón, want de akoestiek is er geweldig.

6. Teatro di San Carlo – Napels

Teatro di San Carlo - Napels

Giannis Papanikos / Shutterstock.com

Teatro di San Carlo - Napels 2

Isogood_patrick / Shutterstock.com

Het oudste operahuis van Europa dat ook constant als operahuis in gebruik is geweest, is Teatro di San Carlo in Napels. Het pand werd in 1737 opgeleverd en werd gebouwd in opdracht van Karel III van Bourbon. De status van het operahuis is groots, want het is direct verbonden met het koninklijk paleis van Napels. Dit gebouw werd al gauw de gouden standaard voor operahuizen van over de hele wereld. Het theater heeft zes balkonlagen, met individuele boxen die in een hoefijzervorm rondom de zaal zijn gebouwd.

5. Weense Staatsopera – Wenen

Weense Staatsopera

Weense Staatsopera binnenkant

posztos / Shutterstock.com

Wenen is de stad van de klassieke muziek, dus het is niet gek dat deze stad ook een imposant operahuis heeft. De Weense Staatsopera werd in 1869 geopend met een uitvoering van Mozarts Don Giovanni. Net als veel andere operahuizen heeft het gebouw de stijl van de neorenaissance. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een deel van de opera geraakt door bommen. In 1955 werd het volledig gerestaureerd, waardoor het vandaag de dag nog steeds een Weens icoon is.

4. Amazonetheater – Manaus

Amazonetheater

Amazonetheater binnenkant

Altrendo Images / Shutterstock.com

In het hart van het Amazonegebied ligt het bijpassende Amazonetheater. Dit gebouw heeft een bijzondere geschiedenis, want het werd gebouwd in de hoogtijdagen van de rubberhandel. Materialen van over de hele wereld werden gebruikt om het operahuis te creëren, van Italiaans marmer tot staal uit Engeland. De koepel van het gebouw is versierd met 36.000 tegels die geschilderd zijn in de kleuren van de Braziliaanse vlag. In 1897 opende het Amazonetheater zijn deuren, maar deze werden al snel gesloten toen de economie van Manaus instortte. Negentig jaar later zou het gebouw pas weer bezoekers verwelkomen.

3. Teatro alla Scala – Milaan

Teatro alla Scala

Teatro alla Scala binnenkant

posztos / Shutterstock.com

Dit operahuis wordt ook wel afgekort als La Scala. Het is een wereldberoemd operahuis, wat begon nadat de opera L’Europa Riconosciuta van salieri in première ging in het gebouw. Het is een neoclassicistisch operahuis met een prachtig rood met gouden interieur. Operazangers zien een optreden in Teatro alla Scala als een echte vuurdoop. De akoestiek is er namelijk zo goed dat iedere kleine imperfectie kraakhelder te horen is. Zelfs de grootste artiesten zijn hier uitgejoeld door kritisch publiek.

2. Opéra Garnier – Parijs

Opéra Garnier

Opéra Garnier binnenkant

Isogood_patrick / Shutterstock.com

Opéra Garnier is misschien wel een van de beroemdste operahuizen ter wereld, wat voor een groot deel te maken heeft met een beroemd verhaal dat zich in dit gebouw afspeelt. Dit is namelijk de setting waar de gebeurtenissen in Phantom of the Opera plaatsvinden. Het gebouw werd in 1875 opgeleverd met als pronkstuk de kristallen kroonluchter die maar liefst zeven ton weegt. Het gebouw is ook versierd met beelden die figuren uit de Griekse mythologie uitbeelden. Het mag dan wel een mooi gebouw zijn, maar Opéra Garnier staat bekend om zijn enorm slechte zichtlijnen.

1. Sydney Opera House – Sydney

Sydney Opera House

myphotobank.com.au / Shutterstock.com

Sydney Opera House binnenkant

marcobrivio.photo / Shutterstock.com

Denk je aan een beroemd operahuis, dan denk je aan het Sydney Opera House. Dit iconische gebouw wordt gezien als een meesterwerk uit de twintigste eeuw. Het staat in de haven van Sydney en is ontworpen om er als een enorm zeilschip uit te zien. Het is niet alleen een operahuis, want het gebouw wordt ook voor andere activiteiten gebruikt. Zo heeft het gebouw een concertzaal, meerdere theaters en een groot binnenplein waar openluchtvoorstellingen gegeven kunnen worden.