Pieter Bruegel de Oude wordt gezien als een van de beste renaissanceschilders uit Nederland. Hij leefde van 1525 tot 1569 en probeerde met zijn schilderijen vooral de band tussen mens en natuur uit te beelden. Zijn werken zijn zo gedetailleerd dat je er naar kunt blijven kijken, wat een van de redenen is waarom hij zo beroemd is geworden. Dit is de top 10 schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
10. De sombere dag
De titel van dit schilderij geeft precies weer wat er op het doek te zien is. Bruegel heeft een beeld geschilderd van een grauwe dag, waarbij de lucht bijna een donkere groentint heeft. Je ziet niet alleen de prachtige natuur, van de bergen tot de rivier, maar ook hoe mensen hard aan het werk zijn in het sombere weer. Dit schilderij is een goed voorbeeld van de emoties die Bruegel kon overbrengen met zijn werk. Zijn beelden zijn zo sprekend dat je precies de sombere sfeer van deze dag voelt.
9. Landschap met de parabel van de zaaier
Dit schilderij is beroemd vanwege zijn contrasten. Waar je aan de rechterkant vooral donkere, koele tonen vindt, wordt het schilderij aan de linkerzijde langzaam warmer er meer uitnodigend. De afbeelding is gebaseerd op een verhaal uit de Bijbel, maar de schilder doet dat niet op een overduidelijke manier. Kenners zeggen dat de manier waarop Bruegel de natuur schilderde een teken was dat hij veelzijdige natuurlandschappen is tegengekomen tijdens zijn vele reizen. De natuur op de afbeelding komt namelijk echt tot leven.
8. De zelfmoord van Saul
Ook dit schilderij van Bruegel staat in het teken van een verhaal uit de Bijbel. Het unieke is dat hij de oude verhalen uit dit boek vertaalt naar zijn tijd. Daarom zijn de soldaten op het schilderij gekleed in harnassen die gebruikelijk waren in de zestiende eeuw. Een van de hoogtepunten van dit schilderij is hoe de vele soldaten moeiteloos opgaan in het landschap dat Bruegel creëert. Hij toont de zelfmoord van Saul om aan te geven dat het een laffe daad was, omdat Saul te trots was om zijn verlies te nemen.
7. De korenoogst
De korenoogst wordt gezien als een goed voorbeeld van vroegere Nederlandse schilderijen. Het landschap staat centraal en lijkt bijna levensecht te zijn. De mensen op het doek zijn minder realistisch afgebeeld. Het schilderij maakt deel uit van een zesdelige serie en werd gemaakt in opdracht van Niclaes Jonghelinck. Deze rijke kunstverzamelaar wilde een eigen werk van Bruegel in huis hebben en werd daardoor de eigenaar van dit wereldberoemde schilderij.
6. De vlucht naar Egypte
De natuur was altijd een van de grootste inspiratiebronnen voor Bruegel. Dat is goed te zien in dit schilderij, dat als een ode aan de natuur wordt gezien. Het samenspel tussen de groene en blauwe tinten in de afbeelding zorgen voor een bijzonder landschap dat puur natuurlijk aanvoelt. Natuurlijk is er ook een religieus beeld in te zien. In De vlucht naar Egypte zie je hoe Jozef en Maria uit Bethlehem vluchten, op weg naar Egypte.
5. De val der opstandige engelen
Dit ontzettend gedetailleerde schilderij van Bruegel staat in het teken van deugden en zonden. Het laat zien hoe de aartsengel Michaël de strijd aangaat met opstandige engelen die uit de hemel worden verbannen. Het werk staat bekend om zijn chaotische uitstraling. Dat wordt versterkt doordat de opstandige engelen vervormd zijn, wat hun duivelse karakter moet tonen. Er wordt gedacht dat Bruegel zich liet inspireren door Nederlandse schilder Jeroen Bosch.
4. Winterlandschap met schaatsers en vogelknip
Als Nederlandse schilder kun je natuurlijk niet de prachtige besneeuwde landschappen van Nederland negeren. Daarom schilderde Bruegel een winters tafereel dat inmiddels een van zijn beroemdste werken is geworden. De combinatie van witte en beige tinten geven dit schilderij een rustige uitstraling, terwijl er ook meer dan genoeg gebeurt op de bevroren plas die Bruegel in beeld wilde brengen.
3. Landschap met de val van Icarus
De bekende Griekse Mythe van Icarus die overmoedig werd en te dicht bij de zon vloog met zijn vleugels, wordt mooi afgebeeld in dit schilderij van Bruegel. Het laat het hoogtepunt van het verhaal zien, waarbij Icarus weer ter aarde stort. Toch lijkt het een vrij alledaagse afbeelding, waarbij alle omstanders gewoon doorgaan met hun normale leven. Je ziet alleen de twee benen van Icarus uit de zee steken.
2. De triomf van de dood
Dit duistere schilderij laat goed zien hoe complex de schilderijen van Bruegel zijn. De triomf van de dood is een afbeelding van een normaal dorp uit de zestiende eeuw. Zo kun je verschillende details ontdekken die laten zien dat hier het normale dagelijkse leven gaande was, totdat er een strijd losbrak. Wat nu overblijft is een dorp vol dood en verderf. Dat is extra goed voelbaar doordat een deel van het leger bestaat uit skeletten.
1. De toren van Babel
Het schilderij van de toren van Babel is een van de meest bekende schilderijen die Bruegel ooit heeft gemaakt. Hij schilderde er zelfs drie, waarvan er eentje verloren is geraakt. In zijn schilderij beeldt hij de toren van Babel af als een soort Colosseum. Waar de toren van Babel wordt gezien als een perfecte plek, probeert Bruegel te laten zien dat dit niet het geval is. Dit was waarschijnlijk geïnspireerd door de breuk in de kerk die in zijn tijd plaatsvond.