Wist je dat van het werk van Vincent van Gogh – bij leven – slechts twee schilderijen zijn verkocht? Wel is zo een groot deel van zijn collectie bewaard gebleven. In 1962 heeft de ‘Vincent van Gogh Stichting’ 200 schilderijen aangevuld met tekeningen en brieven verkocht aan de Nederlandse Staat. Deze collectie kun je bezichtigen in het Van Gogh Museum.

10. De aardappeleters

aardappeleters

In 1885 schilderde Vincent van Gogh ‘De aardappeleters’. Hij heeft dit werk gemaakt in Nuenen. Het verhaal gaat dat op dit meesterwerk de huiskamer van de familie De Groot aan de Gerwenseweg 4 in Nuenen is afgebeeld. Van Gogh liet zich inspireren door een schilderij van Jozef Israëls. Laatstgenoemde had zich toegelegd op het schilderen van vissers en boeren. Met zijn variant op een etende boerenfamilie wilde Van Gogh benadrukken dat deze mensen hun maaltijd eerlijk hebben verdiend. Met hun handen, waarmee men in de schotel grijpt, hebben zij ook de aarde omgespit! Wil je ‘De Aardappeleters’ zien? Je vindt dit werk in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

9. Stilleven met mand aardappelen

Stilleven met mand aardappelen

Niet lang na het voltooien van ‘De Aardappeleters’, legde Van Gogh zich toe op het schilderen van stillevens. Hij was geprikkeld door een boek over kleurentheorie. Om de opgedane kennis in praktijk te brengen maakte Vincent van Gogh eenvoudige composities. Het resultaat was een serie van werken betreffende hetzelfde onderwerp. Hij gebruikte dan elke keer andere kleuren en tonen. Zo heeft Van Gogh minstens zeven stillevens met aardappelen gemaakt! Op één van de varianten bracht een röntgenopname twee onderliggende voorstellingen aan het licht. Eerder had hij het doek gebruikt om een naaiende vrouw te schilderen. Deze dame moest wijken voor een herder met een kudde schapen. Later schilderde hij op het doek dus weer een mand aardappelen.

8. De kerk van Auvers

De kerk van Auvers

Met olieverf schilderde Vincent van Gogh in juni 1890 de gotische dorpskerk van Auvers op doek. Het schilderij is 94 bij 74 centimeter groot. Je hoeft geen kenner te zijn om in dit werk de penseelstreken te zien, die zo kenmerkend zijn voor Van Gogh. Meer in het algemeen wordt de weergave omschreven als expressief en realistisch ineen. Zo heeft Van Gogh enkel organische lijnen toegepast, waardoor het lijkt alsof er beweging zit in het schilderij. Overigens heeft hij dit doek net voor zijn dood gemaakt. Ondanks zijn ziekte, voelde hij zich toen erg rustig. Kennelijk had het lieflijke Auvers dit effect op de schilder. In deze fase van zijn leven produceerde hij elke dag een schilderij! Na zijn dood werd Van Gogh begraven bij dit kerkje.

7. Het gele huis

Het gele huis

In september 1888 schilderde Van Gogh ‘Het gele huis’. Centraal staat de rechterhelft van het pand aan Place Lamartine nummer 2 in het Franse plaatsje Arles. In 1888 huurde Vincent van Gogh daar een aantal kamers; één daarvan richtte hij in als atelier. Op het schilderij – op de eerste etage – is ook de kamer afgebeeld, waarin Van Gogh’s vriend Paul Gauguin enige tijd verbeef. Achter het raam met de gesloten luik bevond zich zijn eigen slaapvertrek. Dit heeft hij later vastgelegd in het schilderij ‘De slaapkamer’. Helaas is dit pand in 1944 verloren gegaan na een bombardement. ‘Het gele huis’ is in handen gebleven van de familie en wordt getoond in het Van Gogh Museum.

6. Zonnebloemen

Zonnebloemen

Ook ‘Zonnebloemen’ bestaat uit een serie van doeken. Zo heeft Van Gogh drie schilderijen gemaakt met 15 zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met slechts 12 bloemen. Eerst zou Van Gogh zich op de varianten met 12 bloemen hebben toegelegd. Een van de doeken hangt in het Neue Pinakothek Museum in München. De eerste vaas met 15 bloemen maakt onderdeel uit van de collectie van de National Gallery in Londen. Van het laatstgenoemde doek is bekend dat hij dit maakte in Arles. In totaal heeft Vincent van Gogh zich ruim een half jaar toegelegd op het maken van deze serie stillevens. Op deze wijze maakte Van Gogh zich meester van de kleur geel. Van volle bloei tot verwildering; de schilderijen laten verschillende fases van de groei van zonnebloemen zien.

5. De slaapkamer

De slaapkamer

Twee maanden na het voltooien van ‘het gele huis’ schilderde Vincent van Gogh ‘de slaapkamer’. Het betreft een serie van drie nagenoeg identieke doeken. Deze geven een inkijkje in zijn slaapkamer in het gele huis. Boven het beeld hangen eigen werken. De schilderijen hangen in verschillende musea, te weten in het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Art Institute in Chicago en in het Musée d’Orsay in Parijs. De versie – die wordt getoond in het Van Gogh Museum – is in 2010 gerestaureerd. Toen heeft men onder meer de oude, vergeelde vernislagen en retouches verwijderd. Deze restauratie maakte duidelijk dat Van Gogh sommige kleuren heeft aangepast. Oorspronkelijk had hij de deuren en wanden lila geschilderd. Liefhebbers konden het restauratieproces volgen via het blog ‘Slaapkamergeheimen’.

4. Irissen

Irissen

Nadat Van Gogh in 1889 was opgenomen in het ziekenhuis St. Paul de Mausole, maakte hij het bekende schilderij ‘Irissen’. Meer in het algemeen brak er toen een periode aan, waarin hij vooral bloemstillevens schilderde. Rozen en irissen hadden zijn voorkeur. Van de ‘Irissen’ zijn twee varianten gemaakt. Zo heeft hij het ene boeket geplaatst tegen een roze achtergrond en het andere tegen een fel citroengeel decor. In een brief aan zijn broer Theo betreffende de citroengele variant legde hij uit dat de enorm uiteenlopende complementaire kleuren elkaar daardoor versterken. Waarschijnlijk heeft Van Gogh zich hierbij laten inspireren door Japanse blokboeken. Toen dit schilderij in 1987 voor een recordbedrag in andere handen overging, vergaarde het wereldfaam. In 2006 raakte de ‘Irissen’ de titel ‘duurste schilderij ooit verkocht’ kwijt; dat ging toen naar een werk van Gustav Klimt.

3. Zelfportret

Zelfportret

Wie kent niet het schilderijtje van de meester zelf in een elegant kostuum compleet met grijze vilthoed? Kenners weten dat Van Gogh zich toen bezighield met een studie naar variaties van de kleur grijs. Zelfs zijn ogen – in werkelijkheid groen van kleur – zijn blauwgrijs gekleurd! In combinatie met zijn rode baard kwam het hoofd heel sterk naar voren. Men denkt dat Van Gogh met dit schilderij – waarop hij zichzelf toonde als een keurige Parijse burger – wilde aantonen dat hij prima in staat was om portretten te maken. Tijdens zijn verblijf bij broer Theo in Parijs maakte Van Gogh vele zelfportretten. Ook zijn er doeken bewaard gebleven waarop Theo wordt getoond. Aangezien de broers vele gelijkenissen vertoonden, was niet altijd meteen duidelijk wie er op een doek is afgebeeld. Later kwam het onderzoeksteam van het Van Gogh Museum tot de ontdekking dat hij tenminste een serie van pendanten – Vincent en Theo – heeft gemaakt.

2. Korenveld met kraaien

Korenveld met kraaien

‘Korenveld met kraaien’ wordt gerekend tot één van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh. Deze titel dankt het doek aan het feit dat er enorm veel over is gespeculeerd. Van Gogh schilderde het namelijk in de laatste weken van zijn leven. Opvallend is dat hij toen weinig brieven heeft geschreven. Naar de toedracht van ‘Korenveld met kraaien’ kunnen we alleen maar gissen. Vele bewonderaars zagen in dit doek – met de onheilspellende wolkenlucht gevuld met kraaien en het doodlopen pad – een aankondiging van het einde van zijn leven. Overigens heeft Van Gogh diverse landschappen met korenvelden op een langwerpig formaat geschilderd. Een ding is zeker, Vincent van Gogh liet zich graag inspireren door het platteland.

1. Sterrennacht

Sterrennacht

Net als bij ‘Korenveld met kraaien’ is er ook weinig bekend van ‘Sterrennacht’. Slechts tweemaal heeft Vincent er terloops iets over geschreven in een brief aan zijn broer. Wel is bekend dat Van Gogh toentertijd leed aan paniekaanvallen. Zo heeft hij ‘Sterrennacht’ geschilderd uit het hoofd, niet in de buitenlucht. Kenners roemen dan ook de emotionele lading, die van het schilderij afspat. Het moge duidelijk zijn dat ‘Sterrennacht’ enorm tot de verbeelding spreekt!

Meer beroemde schilders