Een vuurtoren heeft nog altijd een bepaalde aantrekkingskracht. Deze bouwwerken waren vroeger essentieel om ervoor te zorgen dat schepen veilig de weg langs de kust vonden. Ondanks de uitvinding van nieuwe radartechnieken zijn sommige schepen nog altijd afhankelijk van vuurtorens. Dat niet alleen, ze zien er ook prachtig uit. Over de hele wereld staan er bijzondere vuurtorens. In deze top 10 ontdek je de beroemdste exemplaren.

10. Vuurtoren van Slettnes

In het noordelijkste puntje van Noorwegen vind je de vuurtoren van Slettnes. Het is hiermee ook de meest noordelijk gelegen vuurtoren op het vasteland. De vuurtoren werd tussen 1903 en 1905 gebouwd en heeft een typische rode kleur met witte strepen. Het licht van deze vuurtoren brandt alleen in de wintermaanden, want in de zomermaanden gaat de zon niet onder in dit gedeelte van Noorwegen. Gelukkig hoeft het licht niet meer handmatig aangezet te worden, want sinds 2005 is de vuurtoren geautomatiseerd.

9. Vuurtoren van Jeddah

Vuurtoren van Jeddah

De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen. De vorm van deze vuurtoren is allesbehalve traditioneel te noemen. Het is een hoge toren met een grote bol erop, waar de controlekamer van de vuurtoren te vinden is. De vuurtoren is dan ook relatief modern, want hij is gebouwd in 1990.

8. Brandaris

Nederland heeft vele vuurtoren. De oudste en waarschijnlijk ook de beroemdste van ons land is de Brandaris op Terschelling. Voorheen stond op deze locatie de Brandariuskerk, gebouwd in 1323. De kerktoren diende als baken voor de scheepvaart. De huidige Brandaris, gebouwd in 1594 heeft de rol van de voormalige voormalige Brandarius-kerktoren overgenomen. In 1837 werd de vuurtoren verbouwd om als eerste Nederlandse vuurtoren een draaiende fresnellens te kunnen dragen. Elektrificatie volgde in 1907. In 1977 kreeg de vuurtoren een lift en een radarantenne. Het licht is nu volkomen automatisch.

7. Peggys Point Lighthouse

Peggys Point Lighthouse

Het Peggys Point Lighthouse wordt als een iconisch onderdeel van Canada gezien. De vuurtoren staat op een grote rotspartij en kijkt uit over een baai. Er wordt zelfs gedacht dat dit een van de meest gefotografeerde bouwwerken aan de oostkust van Canada is. Helaas is een bezoek aan deze vuurtoren niet zonder risico. Veel bezoekers kiezen ervoor om de rotsen rondom de vuurtoren te beklimmen en worden door de harde wind direct in het water geduwd. Sommige mensen zijn hierdoor zelfs verdronken.

6. Vuurtoren van Kõpu

Vuurtoren van Kõpu

De vuurtoren van Kõpu staat op het gelijknamige schiereiland in Estland. Veel schepen raakten verdwaald in de buurt van dit schiereiland, waardoor er besloten werd om een vuurtoren te bouwen. Dat gebeurde in 1504, wat dit de op één na oudste vuurtoren ter wereld maakt. Het is bovendien de oudste vuurtoren aan de Oostzee. Het grootste deel van de bossen van Kõpu is gekapt als stookhout voor de vuurtoren. Hiermee kon het vuur permanent brandend gehouden worden. Pas in de negentiende eeuw werd het systeem vervangen voor olielampen. Inmiddels werkt de vuurtoren op elektriciteit. Wie weet wordt de binnenkort LED verlichting geplaats, de nieuwe standaard verlichting bij moderne vuurtorens.

5. Vuurtoren van Kaap Hatteras

Vuurtoren van Kaap Hatteras

De vuurtoren van Kaap Hatteras staat op het eiland Hatteras in de staat North Carolina. De stroming langs de kaap is sterk. Dat zorgt ervoor dat veel schepen langs de kaap varen, maar maakt de omstandigheden ook gevaarlijk. Daarom werd er in de negentiende eeuw een vuurtoren gebouwd op deze locatie. De eerste vuurtoren werd in 1870 vervangen voor het huidige exemplaar. Deze nieuwe vuurtoren was meteen een stuk hoger, met een hoogte van 60 meter. Dat maakt het de hoogste vuurtoren van de Verenigde Staten en de hoogste bakstenen vuurtoren ter wereld.

4. Herculestoren

Herculestoren

Deze vuurtoren in Spanje heeft een heldennaam. Dat is niet gek, want de toren werd gebouwd door de Romeinen die de halfgod Hercules vereerden. Je vindt hem in het noordwesten van Spanje, op een schiereiland bij het plaatsje A Coruña. Het bijzondere aan deze vuurtoren is dat hij meer dan 1900 jaar oud is. Dat maakt het meteen de oudste vuurtoren ter wereld.

De verlichte Herculestoren

Een echte toeristenattractie die ’s nachts prachtig verlicht wordt met een LED bouwlamp. Het is bovendien de oudste Romeinse vuurtoren die nog steeds functioneel is. De vorm van de toren is dan ook niet bepaald modern te noemen.

3. Point Bonita vuurtoren

Point Bonita vuurtoren

Aan de ingang van de baai van San Fransisco vind je de Point Bonita vuurtoren. De vuurtoren werd gebouwd ten tijde van de goudkoorts. In deze periode kwamen er duizenden schepen op Californië af om goud te zoeken, waarbij meer dan 300 in de problemen kwamen rondom de Golden Gate Bridge. Deze vuurtoren moest verdere problemen voorkomen. In eerste instantie stond de vuurtoren te hoog, waardoor mist vaak het licht bedekte. Daarom is het gebouw uiteindelijk verplaatst naar een lagere locatie. Het was lange tijd de laatste bemande vuurtoren van de Californische kust.

2. Pharos van Alexandrië

De Pharos van Alexandrië is een van de 7 klassieke wereldwonderen en mag dus zeker niet ontbreken in dit lijstje van bekende vuurtorens. Voor zover bekend is dit de eerste vuurtoren ooit gebouwd, circa 280 voor Christus. De toren heeft bijna 1.500 jaar dienst gedaan als lichtbaken. Zowel de Grieken, Romeinen, Byzantijnen als ook Arabieren hebben er wel bij gevaren. Zo was het vuur zichtbaar op een afstand van 80 meter. Deze vuurtoren bestond uit drie verdiepingen; een vierkante basis, daarop een achthoekige constructie met daarop een ronde bekroning. Waarschijnlijk pronkte geheel bovenop een beeld van de zonnegod Helios. In 1375 is de vuurtoren getroffen door een aardbeving. Het bovenste deel – compleet met de lichtinstallatie – is toen in zee terecht gekomen. Er is nooit een poging tot renovatie ondernomen.

1. Les Eclaireurs

Les Eclaireurs

Op een van de meest zuidelijke stukken van Argentinië staat de vuurtoren Les Eclaireurs. De afgelegen locatie is wat deze vuurtoren zo bijzonder maakt. Hij staat op een klein eiland en wordt van een afstand bestuurd. Je kunt de vuurtoren niet bezoeken, maar veel toeristen maken boottochten om het gebouw van een afstand te bekijken. Les Eclaireurs wordt aangestuurd met behulp van elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt. Het bakstenen gebouw is ongeveer 11 meter hoog en het licht kan vanaf een afstand van bijna 14 kilometer gezien worden.