Met zijn portretten van wereldsterren en schilderijen van alledaagse objecten werd Andy Warhol één van de bekendste kunstenaars van de twintigste eeuw. Warhol was uniek in de kunstwereld doordat hij zijn werk niet exclusief wilde houden, maar er juist voor koos om een massale hoeveelheid kopieën te maken. In zijn werken combineert hij schilderkunst, zeefdrukken, fotografie en digitale kunst, waardoor ieder schilderij een unieke uitstraling heeft. Benieuwd naar het beste dat Warhol te bieden heeft? Hier zijn de 10 beste werken van Andy Warhol.

10. Camouflage Self-Portrait

camouflage-self-portrait

Tegen het einde van zijn leven heeft Andy Warhol meerdere zelfportretten gemaakt, in allerlei vormen en kleuren. Dit exemplaar is een vat vol tegenstrijdigheden door het gebruik van camouflage. De kunstenaar maakt zichzelf zichtbaar in een zelfportret, maar gebruikt tegelijkertijd een patroon dat bedoeld is om jezelf onzichtbaar mee te maken. Dit schilderij laat zien hoe Warhol nadenkt over de kleuren en patronen die hij gebruikt, ondanks dat zijn werk er zo nonchalant uitziet.

9. Banana

banana

Fans van The Velvet Underground zullen deze banaan zeker herkennen. Deze print is namelijk niet te bewonderen in een museum, maar op het eerste album van deze rockband. De kunstenaar ontwierp deze banaan speciaal voor de band en was ook betrokken bij de ontwikkeling van het album. Deze simpele banaan laat meteen zien waar Andy Warhol wereldberoemd mee is geworden: eenvoudige afdrukken van alledaagse objecten. Leuk weetje: bij de eerste drukken van dit album kon de banaan als een sticker gepeld worden, waaronder er een huidkleurige banaan tevoorschijn kwam.

8. Green car crash

green-car-crash

Dit schilderij is onderdeel van een grotere reeks die Warhol maakte. Zo zijn er meerdere schilderijen te vinden die een autocrash uitbeelden. Wat dit schilderij uniek maakt is dat het de enige versie in de reeks is die kleur bevat. De foto’s van de brandende auto zijn echt, en zijn genomen na een auto-ongeluk veroorzaakt door een politieachtervolging. Warhol laat hiermee op een subtiele wijze zien wat de gevolgen zijn van brutaliteit door de politie, een thema waar hij vaker mee werkte in zijn carrière.

7. Mao

mao

Het portret van de vroegere leider van China is al wereldberoemd, dus waarom zou je het als kunstenaar nog eens overdoen? Het is bekend dat Warhol een fascinatie had met beroemdheden en hun imago. Dit is ook de reden waarom de kunstenaar besloot een portret te maken van Mao Zedong. De politicus was in de jaren 70 namelijk één van de meest invloedrijke personen ter wereld. Warhol heeft nooit een politiek statement gemaakt rondom dit schilderij, maar sommige kunstkenners interpreteren dit werk als commentaar op de perfecte afbeeldingen van Mao die werden verspreid in zijn propaganda.

6. Big electric chair

big-electric-chair

Ook dit schilderij staat in de top 10 om de politieke boodschap die Warhol mee wil geven. Deze afbeelding van een elektrische stoel is niet zomaar op het doek gezet door de kunstenaar. Het gebruik van deze stoelen was namelijk ontzettend controversieel in zijn tijd. Warhol speelt met twee verschillende kleuren op doek om de fijne lijn tussen leven en dood weer te geven, met de elektrische stoel in de hoofdrol.

5. Campbell’s Soup Cans

campbells-soup-cans

De soepen van Campbell zijn een traditioneel onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Ook Warhol heeft goede herinneringen aan deze soep: zijn moeder maakte het altijd voor hem klaar wanneer hij ziek was. Dit schilderij van de bekende blikken soep is niet alleen een ode aan zijn jeugdherinneringen, maar toont ook kritiek op de maatschappij. Warhol was namelijk van mening dat Amerika teveel waarde hechtte aan merken en spullen. Dit schilderij zag hij als voorbeeld van de verheerlijking van spullen, in plaats van dingen die er echt toe doen.

4. Gun

gun

De titel van dit schilderij laat weinig aan de verbeelding over. Warhol schildert een rode en zwarte revolver en laat ze subtiel in elkaar overlopen. Dit schilderij is een minder bekend werk van Warhol, maar laat wel precies zien wat de kunstenaar goed kan: veel zeggen met een simpel beeld. Andy Warhol heeft een grote interesse in geweld in Amerika omdat hij denkt dat geweld wordt verheerlijkt in de maatschappij. Waar de meeste Amerikanen niet opkijken van een simpele zwarte revolver, laat Warhol de andere kant van dit wapen zien: de bloedige rode kant.

3. Eight Elvises

eight-elvises

Weer een bekend gezicht op een werk van Warhol. Elvis is één van de artiesten waar Andy Warhol het meeste mee heeft gewerkt in zijn schilderijen. Zo is er ook het werk Two Elvises, dat maar liefst 22 keer is gekopieerd. Van Eight Elvises is er echter maar één versie gemaakt, en dat is binnen het werk van Warhol uniek. Dit schilderij is tegelijkertijd het duurste werk van de kunstenaar, met een prijs van maar liefst 100 miljoen dollar.

2. Green Coca-Cola Bottles

green-coca-cola-bottles

Wie dit schilderij op het eerste ogenblik ziet zal niet eens denken dat het kunst is. Met het herkenbare logo van Coca-Cola op de bodem van het schilderij lijkt het net een retro advertentie voor deze frisdrank. Het doel van Warhol met dit schilderij is om een alledaags product tot een kunstwerk te verheffen. Bovendien ziet Warhol merken zoals Coca-Cola als iets wat iedereen verbindt: zelfs de president drinkt Coca-Cola.

1. Marilyn Diptych

marilyn-diptych

Het meest iconische werk dat Warhol heeft gemaakt in zijn carrière. De bewerking van een foto van Marilyn Monroe is oneindig vaak geïmiteerd en gekopieerd. Warhol maakte dit schilderij in de weken na de dood van Marilyn Monroe. Hij herhaalt dezelfde foto 50 keer in het schilderij, gedeeltelijk in felle kleuren en gedeeltelijk in zwart-wit. Hiermee wil Warhol laten zien hoe de roem van sterren vervaagt nadat ze zijn overleden. Dit gaat voor Marilyn Monroe alleen niet op: tientallen jaren na haar dood is ze nog steeds een internationale ster. Zo ook dit schilderij van Warhol, dat na al die tijd nog steeds wereldberoemd is.

Meer beroemde schilders