De Italiaanse Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni is nog altijd wereldberoemd om de prachtige kunstwerken die hij tijdens de Renaissance maakte. We kennen hem vooral bij zijn voornaam: Michelangelo. Hij was niet alleen een schilder, maar hield zich ook bezig met beeldhouwwerken, poëzie en was een architect. Wil je weten wat deze bijzondere man allemaal heeft gecreëerd? Lees dan verder, want je ontdekt het allemaal in de top 10 beroemde werken van Michelangelo.

10. De Kruisiging van Petrus

De Kruisiging van Petrus

Dit is het laatste fresco dat Michelangelo in zijn leven zou schilderen. Je vindt dit bijzondere kunstwerk in het Vaticaan, waar het de muren van een kapel versierd. Wat dit werk zo bijzonder maakt, is dat het over de dood van Petrus gaan. De meeste kunstenaars houden zich liever bezig met het leven van de heilige en laten zijn dood dus niet snel zien. Onderzoekers denken bovendien dat het enige zelfportret van Michelangelo op dit kunstwerk te zien is in de bovenste linkerhoek.

9. Het Laatste Oordeel

Het Laatste Oordeel

Er zijn meerdere kunstwerken van Michelangelo te zien in de Sixtijnse kapel. Het Laatste Oordeel is een fresco dat op de muur boven het altaar geschilderd is. Sommige kenners noemen het het meest complexe en gedetailleerde werk dat de kunstenaar ooit gemaakt heeft. Toen het kunstwerk net opgeleverd was, ontstond er wel een klein schandaal. Er is namelijk veel naakt te zien op het schilderwerk van Michelangelo, wat in die tijd zeker niet gewaardeerd werd.

8. Mozes

Mozes van michelangelo

Michelangelo heeft dit beeld in opdracht gemaakt van een paus: Julius II. Hij wilde een beeld van Mozes waarmee hij zijn grafmonument kon versieren na zijn dood. Helaas was Michelangelo niet snel genoeg, waardoor de paus al overleed voordat het beeld af was. Hierdoor is Mozes niet te zien op het graf van Julius II, maar als versiering in de San Pietro in Vincoli basiliek in Rome. Ook dit kunstwerk is opvallend: Michelangelo heeft Mozes twee kleine hoorns op zijn hoofd gegeven.

7. Pietà

Pietà van Michelangelo

Dit prachtige marmeren beeld is te zien in de beroemde Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het beeld laat zien hoe een dode Jezus in de armen van Maria ligt. Hierdoor word je als kijker uitgedaagd om Jezus te vereren, terwijl je ziet hoe Maria rouwt. Het beeld heeft een indrukwekkende grootte, want het is bijna twee meter lang en breed. Voor Michelangelo was dit een ontzettend belangrijk kunstwerk. Zo belangrijk, dat dit het enige werk is dat hij in zijn hele leven gesigneerd heeft. Hij moest en zou ervoor zorgen dat mensen wisten dat dit zijn werk was.

6. Tondo Doni

Tondo Doni

Dit schilderij heeft als bijnaam “De Heilige Familie”, dus het is duidelijk welke personen er afgebeeld zijn op dit werk. Maria, Jozef en Jezus lijken te poseren voor een mooi familieportret. Michelangelo kwam niet zelf op het idee voor dit kunstwerk. Hij maakte het namelijk in opdracht van een rijke bankier: Agnolo Doni. Toen hij in het huwelijksbootje stapte, wilde hij een bijzonder kunstwerk om de gelegenheid te vieren. Het schilderij is gemaakt op een houten paneel en is prachtig omlijst met een lijst die de kunstenaar zelf maakte.

5. De verzoeking van de Heilige Antonius

De verzoeking van de Heilige Antonius

Iedere schilder moet ergens beginnen, dus ook Michelangelo. We weten niet wat het eerste werk is dat hij geschilderd heeft, maar dit kunstwerk is het vroegste werk dat we van hem kennen. Onderzoekers denken dat de kunstenaar slechts twaalf of dertien jaar oud was toen hij dit indrukwekkende schilderij maakte. Het ontwerp van dit schilderij is niet helemaal zelf verzonnen. Michelangelo baseerde het namelijk op een gravure van de Duitse Martin Schongauer. Er werden wel wat dingen veranderd: de schilder zorgde voor een landschap op de achtergrond en veranderde wat gezichtsuitdrukkingen.

gebasseerd op

4. Madonna met Kind

Madonna met Kind

De meeste werken van Michelangelo zijn nog altijd in Italië te zien. Toen hij nog in leven was, stuurde hij slechts één van zijn kunstwerken naar het buitenland: Madonna met Kind. Dit beeld is vandaag de dag nog steeds te zien in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het Belgische Brugge. Het kunstwerk heeft daar niet altijd rustig gestaan. Zo werd het weggehaald tijdens de Franse Revolutieoorlogen in de negentiende eeuw. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was het beeld niet veilig, want de nazi’s haalden het uit de kerk.

3. Bacchus

Bacchus

Bijna ieder kunstwerk van Michelangelo heeft een christelijk thema, maar er zijn uitzonderingen. Dit beeld toont namelijk geen Jezus of Maria, maar een Romeinse god. Bacchus was ook nog eens een leuke god, want hij ging over wijn en dronkenschap. Op dit beeld zie je hem dan ook niet zo statig afgebeeld met een groot glas wijn in zijn hand. Ook dit kunstwerk maakte Michelangelo in opdracht van iemand anders. Ondanks dat het nu een van de beroemdste werken van de kunstenaar is, werd het beeld afgewezen door de opdrachtgever voor wie Michelangelo het werk maakte.

2. David

David beeldwerk van Michelangelo

Als je het hebt over het bekendste beeld dat Michelangelo ooit heeft gemaakt, dan heb je het natuurlijk over de David. De kunstenaar begon met dit werk toen hij 26 jaar oud was. Vervolgens heeft hij er drie jaar over gedaan om het te perfectioneren. Dat is te zien, want het beeld staat nog steeds bekend om zijn levensechte details. David is natuurlijk beroemd dankzij zijn legendarische gevecht met Goliath, maar Michelangelo laat hem liever op een andere manier zien. Op dit beeld staat David gespannen en bedachtzaam in de verte te kijken.

1. Plafond van de Sixtijnse Kapel

plafond van de Sixtijnse Kapel

De meest bijzondere prestatie die Michelangelo ooit geleverd heeft, is het prachtige geschilderde plafond van de Sixtijnse Kapel. Op het plafond zijn maar liefst negen verschillende verhalen te zien die allemaal in Genesis voorkomen. Het beroemdste verhaal is “De schepping van Adam”. God wordt afgebeeld als een oudere man met witte baard, gekleed in een wervelende mantel terwijl Adam, linksonder op de afbeelding, volledig naakt is. Gods rechterarm is uitgestoken om een levensvonk van zijn eigen vinger over te dragen naar in die van Adam, wiens linkerarm gespiegeld aan die van God is uitgespreid, een verwijzing naar de gedachte dat de mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God.
Gek genoeg stond Michelangelo niet te trappelen om dit werk op zich te nemen. Hij vond namelijk dat hij beter was in beeldhouwen en geloofde er niet in dat hij een mooie plafondschildering kon maken. Inmiddels weten we allemaal wel beter.

schepping van adam