Beroemde schilders vinden altijd weer inspiratie voor een mooi schilderij. Of het nu een bloemenveld is, een tafel vol met lekkernijen of portretten van bekende mensen uit hun tijd: ze maken er altijd weer iets kunstzinnigs van. Sommige schilders vinden ook inspiratie wanneer ze in de spiegel kijken. Zij creëren bijzondere zelfportretten waar jaren later nog steeds over gepraat wordt. Wil jij weten wat de meest speciale zelfportretten van bekende schilders zijn? Lees dan verder in deze top 10.

10. Zelfportret met strohoed – Élisabeth Vigée-Le Brun

Zelfportret met strohoed - Élisabeth Vigée-Le Brun

De meeste bekende schilders uit de achttiende eeuw zijn mannen. Een van de bekendste vrouwelijke schilders uit die tijd is Élisabeth Vigée-Le Brun. Zij werd bekend door de vele portretten die ze schilderde van de Franse koninklijke familie. Zo schilderde ze de wereldberoemde koningin Marie Antoinette. De kunstenares vond het belangrijk om vrouwen op hun beste manier af te beelden: elegant, modieus en een klein beetje speels. Dat zie je allemaal terug in dit zelfportret dat de kunstenares maakte.

9. Zelfportret met zonnebloem – Antoon van Dyck

Zelfportret met zonnebloem - Antoon van Dyck

De Belgische kunstenaar Antoon van Dyck werd ook wel de meester van de portretten genoemd. Het is dus niet gek dat hij ervoor koos om ook een zelfportret te maken. Kunstkenners speculeren al jaren over het onderwerp van dit portret. Dat komt vooral door de gouden ketting die de schilder in het schilderij draagt. Deze ketting heeft Antoon van Dyck waarschijnlijk gekregen toen hij geridderd werd, maar draagt hij nu als een teken dat hij onafhankelijk is van de koning.

8. Le Désespéré – Gustave Courbet

Le Désespéré

De meeste zelfportretten zijn stijf en een klein beetje saai. Dat geldt niet voor dit werk van Gustave Courbet. De schilder was altijd op zoek naar manieren om de kunstwereld op te schudden en om zijn kunstwerken een extra lading emotie te geven. De schilder kijkt je recht aan met grote ogen en zijn handen in zijn haar, waardoor hij als geen ander weergeeft wat voor wanhoop hij voelt.

7. Naakt zelfportret met grimas – Egon Schiele

Naakt zelfportret met grimas - Egon Schiele

Ook dit zelfportret valt op tussen de statige portretten van traditionele schilders. Egon Schiele was een bekende schilder in de tijd van het expressionisme. Dat is duidelijk te zien aan dit werk, want zijn zelfportret ziet er ontzettend intens uit. Op zijn gezicht zie je een grimas, terwijl zijn dunne lichaam in gekke vormen gebogen wordt. Dit is overigens niet het eerste zelfportret dat de schilder gemaakt heeft. Egon Schiele staat bekend om zijn vele zelfportretten die stuk voor stuk absurd en intens zijn.

6. Zelfportret – Albrecht Dürer

Zelfportret - Albrecht Dürer

Dit schilderij stamt uit het jaar 1500 en is door Albrecht Dürer geschilderd toen hij slechts 28 jaar oud was. Het schilderij is opmerkelijk omdat Dürer er uitziet als Jezus. Sommige experts speculeren over de betekenis hierachter. Zo wordt er gedacht dat Dürer zichzelf verheerlijkt, maar kan het ook betekenen dat de schilder het gevoel had alsof hij leed zoals Jezus dat deed. Hoe dan ook: het is een mooi realistisch schilderij dat het talent van de schilder goed weergeeft.

5. Self-Portrait – Andy Warhol

andy warhol

Andy Warhol is misschien wel een van de meest bekende kunstenaars uit de moderne tijd. Vlak voor zijn dood schilderde de kunstenaar een reeks zelfportretten, waarvan dit misschien wel een van de beroemdste was. Net zoals veel van zijn andere werken zijn er meerdere kopieën van het portret gemaakt. Zo is er een rode, groene, gele, paarse en blauwe versie van dit schilderij te vinden. Voor Warhol was het maken van kopieën een reflectie van de moderne tijd waarin we leven, waar fabrieken aan de lopende band identieke producten maken.

4. Zelfportret met Baret en Opstaande Kraag – Rembrandt van Reijn

rembrandt zelfportret

Rembrandt is bekend geworden dankzij indrukwekkende schilderijen zoals de Nachtwacht. Toch is de schilder ook bekend om zijn vele zelfportretten. Dit portret is een van de meest beroemde die de schilder ooit heeft gemaakt, omdat het een mooi kijkje geeft in het leven van de schilder. Ouderdom heeft toegeslagen, maar tegelijkertijd kent Rembrandt op dit punt in zijn leven meer rijkdom. Rembrandt staat er bovendien om bekend dat hij nooit voorzichtig is in de zelfportretten die hij schildert. Hij laat iedere rimpel en iedere imperfectie zien.

3. Zelfportret met Verbonden Oor – Vincent van Gogh

van gogh oor

Bijna iedereen is wel bekend met het verhaal van Vincent van Gogh: een van de meest beroemde schilders die Nederland ooit gekend heeft. De kunstenaar maakte in totaal ongeveer dertig zelfportretten, maar achter dit schilderij zit een bijzonder verhaal. De schilder was namelijk langzaam maar zeker aan het aftakelen en sneed een stuk van zijn eigen oor af met een scheermes. Dit kunstwerk is gemaakt na dit wereldberoemde incident, waardoor we van Gogh dus zien met een verbonden oor.

2. Zelfportret – Leonardo da Vinci

Zelfportret da vinci

Leonardo da Vinci was een ontzettend getalenteerde kunstenaar die in staat was om prachtige schilderijen en beeldhouwwerken te maken. Voor zover we weten is dit het enige zelfportret dat we vandaag de dag nog hebben van de schilder. Dat maakt het schilderij zo belangrijk. Tegelijkertijd bestaat er ook wat twijfel of dit werkelijk een zelfportret is. De man op het schilderij ziet er namelijk ouder uit dan Leonardo da Vinci ooit is geworden. Mogelijk wilde de kunstenaar een beeld creëren van zichzelf wanneer hij tien tot twintig jaar ouder was.

1. Zelfportret met Doornenhalsband – Frida Kahlo

frida zelfportret

Frida Kahlo wist als geen ander hoe het is om te leven met pijn en tegenslagen. Op jonge leeftijd krijgt ze een ongeluk, waardoor ze in totaal meer dan dertig operaties heeft moeten ondergaan en altijd met pijn moest leven. Deze pijn wist ze om te zetten in iets moois dankzij haar vele schilderijen. Ieder schilderij bevat wel bepaalde symboliek die te maken heeft met lijden. Zo zie je in dit schilderij een doornenhalsband die om haar nek heen zit. Een duidelijk teken dat de kunstenares met haar leven worstelt.

Meer beroemde schilders