Deepfake technologie heeft de wereld stormenderhand veroverd. Wat begon als een technologische nieuwigheid, is uitgegroeid tot een fenomeen dat zowel bewondering als bezorgdheid oproept. Deepfakes zijn video’s waarin gezichten en stemmen van mensen digitaal worden gemanipuleerd om ze dingen te laten zeggen of doen die ze in werkelijkheid nooit hebben gedaan. Hieronder bespreken we de top 10 beroemdste deepfakes die de wereld op zijn kop hebben gezet.
1. Obama PSA Deepfake
In 2018 werd de wereld opgeschud door een video waarin voormalig president Barack Obama waarschuwde voor de gevaren van deepfakes. De video was gemaakt door BuzzFeed in samenwerking met acteur en regisseur Jordan Peele. In de video lijkt Obama een serieuze toespraak te houden, maar al snel wordt duidelijk dat het eigenlijk Peele is die zijn stem leent aan de digitale versie van Obama. Deze deepfake ging viraal en opende de ogen van miljoenen mensen voor de potentie en risico’s van deepfake technologie.
2. Mark Zuckerberg Deepfake
In 2019 verscheen een deepfake video van Facebook CEO Mark Zuckerberg waarin hij opschepte over het hebben van controle over gestolen gegevens van miljarden mensen. Deze video werd gemaakt door het kunstcollectief Bill Posters en Daniel Howe. De bedoeling was om kritiek te leveren op de macht van techgiganten en om privacykwesties onder de aandacht te brengen.
3. Nancy Pelosi Deepfake
Een van de meest controversiële deepfakes was die van Nancy Pelosi, de Amerikaanse Speaker van het Huis. In de video leek het alsof Pelosi dronken was en onsamenhangend sprak. Het incident benadrukte de noodzaak van fact-checking en mediawijsheid in het digitale tijdperk.
4. Tom Cruise TikTok Deepfakes
Tom Cruise werd het slachtoffer van een reeks deepfake video’s die viral gingen op TikTok. In deze video’s deed ‘Cruise’ alledaagse dingen zoals golfen en goochelen. De video’s waren zo realistisch dat veel mensen ze in eerste instantie voor echt hielden.
Deze deepfakes werden gemaakt door de deepfake artiest Chris Ume en dienden als een krachtige demonstratie van hoe ver de technologie is gevorderd.
5. Jon Snow Apology Deepfake
Na het controversiële einde van de populaire tv-serie Game of Thrones, verscheen een humoristische deepfake video waarin het personage Jon Snow zich verontschuldigde voor het laatste seizoen. Deze video werd gemaakt door CollegeHumor en was bedoeld als een luchtige grap voor de fans.
6. Welmoed Sijtsma Deepfake
Welmoed Sijtsma is een Nederlandse presentatrice wier gezicht zonder haar toestemming is gebruikt in een deepfake pornovideo. In de vierdelige documentaireserie “Welmoed en de Sexfakes” onderzocht ze de herkomst van deze video en wat ze ertegen kan doen.
7. Volodymyr Zelensky Deepfake
Een ernstige toepassing van deepfake technologie was een video waarin de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn troepen opriep om zich over te geven. Dit voorbeeld toonde aan hoe deepfakes kunnen worden misbruikt voor desinformatie en propaganda, vooral in tijden van conflict. Het maakte duidelijk hoe gevaarlijk en destabiliserend nepnieuws kan zijn.
8. Bill Hader Deepfake
Acteur Bill Hader werd het onderwerp van een reeks deepfake video’s waarin hij de stemmen van beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger nabootste.
9. Queen’s Christmas Speech
Channel 4, een Britse televisiezender, creëerde een alternatieve kersttoespraak van koningin Elizabeth II als een kritische kijk op nepnieuws en technologie. In deze deepfake ging de koningin buiten haar gebruikelijke protocollen om, wat voor veel opschudding zorgde. Het doel was om de publieke bewustwording te vergroten over de echtheid van informatie en de verantwoordelijkheid van media.
10. Morgan Freeman Deepfake
Een controversiële deepfake van acteur Morgan Freeman die een racistische toespraak hield, toonde de gevaren voor reputatieschade en de mogelijkheid om iemand’s beeld publiekelijk te beschadigen. Dit soort deepfakes kunnen ernstige gevolgen hebben voor de betrokken personen en hun carrière.