Als je iets steelt, dan wil je dat zo onopvallend mogelijk doen, zodat je er ongemerkt met je buit vandoor kunt gaan. Toch zijn er dieven die na het verrichten van hun misdaad niet onopgemerkt zijn gebleven. Hieronder staan de tien bekendste dieven aller tijden.

10. Doris Marie Payne (1930 – )

doris payne

Doris Marie Payne is een Amerikaanse veroordeelde juwelendief. Ze begon te stelen in het jaar 1952. Ze stapte binnen bij juweliers en deed zich voor als een voorbeeldige dame, die op zoek was naar een diamanten ring. Ze vroeg of zij het complete assortiment van deze ringen met elkaar mocht vergelijken. Ze probeerde de verkoper om de tuin te leiden door ervoor te zorgen dat deze persoon vergat hoeveel items er zich buiten de kast bevonden. Zo kon zij ongemerkt de winkel verlaten zonder dat de verkoper door had dat hij/zij was bestolen van één of twee ringen. Payne werd in 2014 gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Er is een documentaire over haar gemaakt: ‘The Life and Crimes of Doris Payne

9. Dick Turpin (1705-1739)

dick turpin

Dick Turpin was een Engelse struikrover. Hij stond bekend om zijn diefstal van paarden. Daarbij vond hij het niet erg om mensen te vermoorden. Toen mensen hem begonnen te zoeken, vermomde hij zich onder de naam John Palmer. Onder deze naam werd hij verdacht gevonden en gevangen genomen in de gevangenis van York Castle. Zijn ware identiteit verraadde hij in een brief die hij aan zijn zwager schreef vanuit de gevangeniscel. Turpin werd schuldig bevonden aan paardendiefstal en kreeg hiervoor de doodstraf. Hij werd in 1739 geëxecuteerd. Hij werd geromantiseerd als een krachtige held in ballads en populair theater in de 18e en 19e eeuw en in films in de 20ste eeuw.

8. Albert Spaggiari (1932-1989)

Albert Spaggiari

Albert Spaggiari staat bekend als bank overvaller. Hij is met name bekend geworden doordat hij het brein was achter de inbraak in een Société Générale bank in 1976 in Nice. Hij had ontdekt dat de riolen zich vlakbij de bank bevonden. Hij besloot de bank te gaan beroven van onder het gebouw. Hij liet zijn mannen via de riolen een tunnel graven van acht meter lang tot onder de kluis. Op 16 juli 1976 braken de mannen van Albert Spaggiari in de kluis in. Ze stalen voor 60 miljoen frank aan geld. Hij liet een tekst achter op de muur: ‘zonder wapens, geen haat, geen geweld’. Eerst wist de politie zich geen raad, maar uiteindelijk zijn alle leden van de inbraak opgepakt. Hij was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar naar verluid heeft hij plastische chirurgie ondergaan en heeft waarschijnlijk de rest van zijn leven in Argentinië kunnen doorbrengen. Vele boeken en televisie series zijn over hem geschreven.

7. François Villon (1431- verdwenen in 1463)

François Villon

François Villon was een Franse dichter, zwerver en dief. Hij werd misschien wel het meest beroemd door de Testamenten en zijn ‘Ballade des Pendus’, geschreven in de gevangenis. Hij was een zeer intelligente jongeman, die op zijn twaalfde al studeerde. Op 24 jarige leeftijd, in 1956, was hij betrokken bij een diefstal van 500 gouden kronen uit de kapel ‘Het Collège de Navarre’. Vlak daarna volgde de diefstal, die nu bekend staat als ‘the Petit Testament’. Dit werd pas veel later ontdekt door de politie. Zij pakten een bende studenten-dieven op, waaronder Guy Tabarie. Deze persoon gaf aan dat François Villon de leider was van de diefstal en dat hij van plan was om meer van dergelijke diefstallen te gaan plegen. Villon keerde niet terug naar Parijs en leidde een leven als zwerver. Waarschijnlijk maakte hij deel uit van een bende zwerver-dieven. Villon dook soms even op, maar verdween dan snel weer. Villon is zeer bekend geworden door zijn gedichten en ander geschreven werk. Verschillende toneelstukken, opera, kerkliederen en films zijn toegewijd aan Villion.

6. Vincenzo Peruggia (1881-1925)

Vincenzo_peruggia

De Italiaanse Vincenzo Peruggia is erin geslaagd om de ‘Mona Lisa’ van Leonardo Da Vinci te stelen op klaarlichte dag. Peruggia werkte in het Louvre, het museum waarin het schilderij zich bevond. Hij verstopte zich daar op zondag 22 augustus in de wetenschap dat het museum de volgende dag gesloten zou zijn. Maandagochtend stal hij gekleed in kleding, die gedragen werd door museum werknemers, de Mona Lisa. Hij verborg het beroemde schilderij twee jaar lang in zijn appartement in Frankrijk. Daarna vervoerde hij het naar zijn appartement in Italië. Alfredo Geri, eigenaar van een kunstgalerij, werd in vertrouwen genomen, maar deze man schakelde de politie in. In 1913 werd de terugkeer van de Mona Lisa door de Fransen gevierd. Perugia werd al op korte termijn ontslagen uit de gevangenis. Verschillende televisie shows en documentaires hebben aandacht aan deze persoon besteed, die de Mona Lisa wellicht nog bekender heeft gemaakt, dan hij al was.

5. John Dillinger (1903 – 1934)

John Dillinger

John Dillinger is een typisch geval van ’12 ambachten en 13 ongelukken’. Hij is er simpelweg niet in geslaagd om zijn leven op de rails te houden. Zo had hij moeite om werk te vinden. Ook zijn huwelijk liep op de klippen. In 1923 pleegde John Dillinger zijn eerste – geregistreerde – misdaad; hij overviel een kruidenier. Al snel werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar achter de tralies. In deze periode leerde de – ernstig verbitterde – John Dillinger alles over criminaliteit. Eenmaal vrij ging hij over tot het overvallen van banken. Hoewel hij diverse keren is opgepakt, slaagde Dillinger erin om een klein fortuin bij elkaar te roven. Hij vond de dood tijdens een avond uit; de politie schoot hem dood voor een bioscoop.

4. Bill Mason (1940)

bill mason

Bill Mason was een Amerikaanse juwelendief. Hij bekende in zijn autobiografie ‘Confessions of a Master Jewel Thief’ dat hij 35.000.000 dollar heeft gestolen uit de woningen van Phyllis Diller, Johnny Weissmuller en Armand Hammer. Hij zou ‘s nachts omhoog geklommen zijn bij hooggelegen appartementen van celebraties in Florida en juwelen hebben gestolen. Hiervoor deed hij eerst een grondig vooronderzoek naar het risico van beveiligingssystemen. Van Johnny Weissmuller stal hij een Olympische Gouden Medaille, maar hij stuurde het maanden later terug, omdat hij zich schuldig voelde vanwege het stelen van iets van een dergelijke sentimentele waarde. Mogelijk wordt de autobiografie van Bill Mason in de toekomst verfilmd, wat hem nog meer bekendheid zal geven.

3. Jesse James (1847-1882)

jesse james

Jesse Woodson James was een Amerikaanse bankrover, treinrover en bendeleider. Hierbij schoot hij samen met zijn broer een caissière neer. Hij ontvluchtte de politie. Ze lieten de boodschap achter dat ze hen niet levend zouden vinden. De kranten schreven hier voor het eerst over Jesse James. Dat vond hij prachtig. Hij ging door met zijn berovingen. Daarbij probeerde hij de aandacht van journalisten naar zich toe te trekken door persberichten achter te laten. Hij werd een vechtende held, een nobele Robin Hood en hij vergeleek zichzelf met Alexander de Grote, Julius Ceasar en Napoleon Bonaparte. Uiteindelijk werd hij vermoord door een bendelid. Na zijn dood werd James bende het onderwerp van romans. Ook zijn er verschillende musea en sites genoemd naar Jesse James. De Nederlaag van Jesse James dagen is nog steeds één van de grootste feesten in Minnesota. Er zijn veel stripboeken, muziek, theatershows, televisieshows en films aan hem gewijd.

2. Bonnie en Clyde (1910/1909 – 1934

Bonnie en Clyde

Natuurlijk mogen Bonnie en Clyde niet ontbreken in deze top 10 lijst van beroemde dieven! Het tweetal leerde elkaar kennen bij een gezamenlijke vriend. Hoewel Bonnie toen was getrouwd met een ander – die op dat moment een gevangenisstraf moest uitzitten – weerhield dat haar er niet van om met Clyde op te trekken. Al snel ontdekten ze een gezamenlijke passie: criminaliteit. Hun achtergrond – opgegroeid op het Amerikaanse platteland waar men toentertijd een armoedig bestaan leidde – sterkte hen in het gevoel dat ze recht hadden op een leven vol rijkdom. Bonnie en Clyde trokken de stoute schoenen aan en trokken al plunderend door de straten van de Amerikaanse steden. Hierbij richtten zij zich vooral op de banken; de middenstanders werden ontzien. Verder schuwden Bonnie en Clyde de media niet. Als ze weer een misdaad hadden gepleegd, stuurden ze tekst en foto’s naar de redacties van de kranten. Zo gebeurde het dat het tweetal een soort van zelf gecreëerde heldenstatus genoot! Overigens hebben ze hiervan niet lang kunnen genieten; op 23 mei 1934 kwamen Bonnie en Clyde door een regen van kogels om het leven.

1. Frank William Abagnale Jr (1948)

Frank William Abagnale Jr

Frank Abagnale, nu een Amerikaanse beveiligingsconsultant, staat bekend om zijn verleden als bedrieger en check vervalser. Hij heeft het voor elkaar gekregen om met meer dan acht verschillende identiteiten door het leven te gaan, waaronder een piloot, een dokter, agent en advocaat. Hij slaagde er twee keer in van de politie te ontsnappen. Hij belandde uiteindelijk voor minder dan vijf jaar in de gevangenis. Daarna moest hij werken voor de Federal Government. Nu is hij een consultant en spreker voor de FBI academy en veldkantoren. Tevens is hij de eigenaar van Abagnale & Associates, een financieel fraude consultant bedrijf. Het leven van Abagnale is verfilmd in ‘Catch me if you can’ met Leonardo Di Caprio.