Top 10 Beroemdste Mummies

Ze zijn een inspiratiebron voor talloze Halloween kostuums, spelen de hoofdrol in horrorfilms en kunnen wetenschappers allerlei handige informatie geven over het verleden. Mummies spreken tot de verbeelding, maar ze bestaan echt. Er zijn een aantal mummies gevonden die na hun vondst wereldberoemd werden. Wil jij meer weten over deze beroemdheden? Hier vind je de tien bekendste mummies ter wereld.

10. Ramesses de Grote

Ramesses II (ook wel Ramesses de Grote) was al een beroemdheid in zijn eigen tijd. Hij wordt namelijk gezien als een van de grootste farao’s aller tijden. De overleden farao heeft in verschillende tombes gelegen, maar werd steeds verplaatst vanwege het risico dat zijn lichaam gestolen zou worden. Tegenwoordig ligt deze mummie niet meer in een tombe maar gewoon in een museum. Je kunt Ramses de Grote nu zien liggen in het Egyptisch Museum in Caïro. Wetenschappers hebben de mummie van top tot teen onderzocht en zijn zo bijvoorbeeld te weten gekomen dat de roodharige farao last had van artritis en dat hij meerdere wonden heeft overgehouden aan gevechten.

9. De Man van Tollund

We denken dat de meeste mummies uit Egypte komen, maar er zijn ook meer dan genoeg bekende mummies die in andere landen gevonden zijn. De Man van Tollund werd gevonden in Denemarken en is meer dan 2.000 jaar oud. Zijn lichaam wordt ook wel een veenlijk genoemd, aangezien het lichaam van de man bewaard is gebleven dankzij het veen waarin hij is overleden. Een groep turfstekers heeft de mummie in de jaren vijftig gevonden. De Man van Tollund staat bekend als het best bewaard gebleven veenlijk aller tijden.

8. De Cherchen man

In het noordoosten van China ligt het dorpje Cherchen. Hier werden aan het begin van de twintigste eeuw talloze mummies gevonden in het Tarimbekken. De bijnaam van deze mummies werd dan ook snel de Tarum-mummies. De Cherchen man is een van de meest beroemde mummies uit deze groep, vooral omdat zijn lichaam zo ontzettend goed bewaard is gebleven. Wetenschappers denken dat zijn lichaam meer dan 3.000 jaar oud is. Ook deze mummie is op een natuurlijke manier intact gebleven, wat de vondst van zijn lichaam alleen maar bijzonderder maakt.

7. De Man van Grauballe

Deze mummie is eigenlijk een buurman van de Man van Tollund. Deze veenlijken zijn namelijk in de buurt van elkaar gevonden. De man van Grauballe is de laatst gevonden mummie in Denemarken en is ook redelijk goed bewaard gebleven. Vooral zijn handen zien er nog bijna perfect uit, waardoor het wetenschappers is gelukt om zijn vingerafdrukken vast te leggen. Aan zijn lichaam is te zien dat hij op een gewelddadige manier om het leven is gekomen. Dat is helaas niet heel ongebruikelijk voor veenlijken.

6. Bernadette Soubirous

De heilige Bernadette Soubirous is beroemd geworden vanwege haar visioenen over Lourdes. Het is dus aan haar te danken dat dit een wereldberoemd bedevaartsoord werd voor christenen. Ze was slechts 35 jaar oud toen ze overleed. Aan het begin van de twintigste eeuw werd haar lichaam voor het eerst weer opgegraven. Het verbaasde iedereen dat haar lichaam nog zo intact was gebleven. Op de een of andere manier was Bernadette Soubirous in een mummie veranderd. Dit was voor veel christenen een duidelijk teken dat Bernadette Soubirous heilig was.

5. Rosalia Lombardo

In de Italiaanse stad Palermo zijn de ondergrondse catacomben te bezoeken. Een van de meest bekende lichamen die in deze begraafplaats te vinden is, is het lichaam van Rosalia Lombardo. Dit meisje stierf toen ze nog geen twee jaar oud was. Haar lichaam werd gebalsemd, waardoor Rosalia er vandaag de dag nog uitziet als een springlevend slapend kind. Veel mensen vinden het lichaam van dit meisje angstaanjagend, want het lijkt soms alsof ze haar ogen opent en sluit.

4. Xin Zhui

Er zijn meer dan genoeg natuurlijke mummies, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een overleden persoon te balsemen. Dit werd vooral gedaan voor rijke mensen en belangrijke leiders. Xin Zhui was de vrouw van de leider van Chinese Han dynastie en werd ook gebalsemd. Deze vrouw werd vooral beroemd toen haar lichaam meer dan 2.000 jaar na haar dood werd gevonden. Het lichaam van de oude Xin Zhui was namelijk ontzettend goed bewaard gebleven. Zo voelt haar huid vandaag de dag nog steeds ontzettend zacht aan en is haar haar nog helemaal intact.

3. Toetanchamon

Het zijn natuurlijk vooral de Egyptische farao’s die bekendstaan als mummies. Toetanchamon is daarbij misschien de meest bekende farao die ooit geleefd heeft. De Egyptische leider werd niet oud, want hij overleed al toen hij 18 jaar oud was. Zijn lichaam werd gebalsemd en zijn tombe werd gevonden in 1922. Het is vooral zijn dodenmasker dat wereldberoemd is geworden. Dit masker is namelijk symbool komen te staan voor alles wat met het oude Egypte te maken heeft.

2. Ötzi

Er zijn weinig mummies die een bijnaam krijgen, maar Ötzi is er één van. Deze mummie werd in 1991 ontdekt in de Italiaanse Alpen en is meteen een van de oudste mummies die ooit in Europa is gevonden. Ötzi leefde namelijk in de kopertijd, en is daardoor meer dan 5.000 jaar oud. Het vinden van deze mummie was een goudmijn voor onderzoekers, want zij konden allerlei informatie opdoen over de tijd waarin Ötzi leefde. Een opvallend feitje is dat er maar liefst 61 tatoeages te vinden zijn op het lichaam van de man.

1. Vladimir Lenin

Niet alle mummies zijn duizenden jaren oud. Het lichaam van Vladimir Lenin hoort bij de moderne mummies die in de laatste honderd jaar gebalsemd zijn. Hij was de leider van de communistische partij in Rusland en werd gezien als het brein achter de communistische revolutie. Het lichaam van Lenin is vandaag de dag nog steeds te zien in het mausoleum dat voor hem is gebouwd. Dit mausoleum is te vinden in het hart van het Rode Plein, wat het lichaam van Lenin een van de grootste trekpleisters van Moskou maakt.

  1. Anoniem mei 13, 2018
  2. bonnie mei 13, 2018
  3. ********* februari 4, 2019
  4. LOL september 18, 2019
  5. ilse oktober 30, 2019
  6. ga november 4, 2019
  7. mummie onderzoeker november 4, 2019
  8. mummie onderzoeker november 4, 2019
  9. sterre november 5, 2019
  10. hoi november 5, 2019
  11. Anoniem november 27, 2019
  12. .............. maart 10, 2020
  13. Anoniem juni 28, 2020
  14. Oempaloempa3 augustus 12, 2020
  15. Anoniem april 13, 2021
  16. Anoniem juni 29, 2021

  Jouw Reactie?