Houd je van koken en ben je altijd op zoek naar nieuwe inspiratie? Dan zijn kookprogramma’s natuurlijk een leuke manier om nieuwe recepten te ontdekken. Nederland heeft verschillende tv-koks die hun lekkerste ideeën met je delen en ook tips geven om het meeste uit je keuken te halen. Wil je weten welke koks je in de gaten moet houden? Dit is de top 10 beroemdste Nederlandse tv-koks.

10. Caspar Bürgi

casper burgi

Caspar Bürgi komt oorspronkelijk uit Zwitserland maar is ook veel te zien op de Nederlandse televisie. Hij had de leiding over verschillende restaurants, waaronder een aantal met een Michelinster. Ook in Amsterdam had hij zijn eigen restaurant. Toen hij in Nederland woonde kwam hij regelmatig tevoorschijn in verschillende programma’s, zoals Aperitivo en Born2cook. Je kent hem misschien het beste als de vaste kok bij Koffietijd, waar hij tot 2017 regelmatig recepten deelde. Inmiddels woont de kok niet meer in Nederland en is daarom ook niet meer veel te zien op de Nederlandse televisie.

9. Ramon Beuk

Ramon Beuk

Lisa van Osch – wikiportret.nl/ CC BY-SA 4.0

Ook Ramon Beuk was te zien bij de programma’s Born2cook en Koffietijd. Het is een kok van Surinaamse afkomst, waar veel van zijn werk ook door wordt geïnspireerd. Zijn moeder leerde hem op jonge leeftijd koken, waarbij verschillende Surinaamse gerechten centraal stonden. Hierdoor ontstond zijn liefde voor koken. Deze Surinaamse roots zijn ook terug te zien in zijn televisiewerk. Zo keerde hij voor een televisieprogramma terug naar Suriname in Terug Naar Mijn Roti. De kok schreef ook een boek met recepten uit de Surinaamse keuken.

8. Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen begon haar carrière op televisie helemaal niet als kok, maar als VJ bij TMF. Door de jaren heen ontwikkelde ze een steeds sterkere interesse in voeding, waardoor ze uiteindelijk ook verschillende programma’s over eten ging presenteren. Zo maakte ze voor 24Kitchen Miljuschka’s Food Trucks, een programma waarin ze het lokale eten van allerlei foodtrucks ontdekte. Ze is ook als voedingsdeskundige te zien bij RTL Boulevard en kreeg een dagelijks kookprogramma dat Miljuschka Kookt heette.

7. Julius Jasper

Julius Jasper

Jan Zandbergen – wikiportret.nl/CC BY-SA 4.0

Julius Jasper is een kok die meerdere kookboeken heeft uitgebracht, maar inmiddels ook een bekend gezicht van televisie is. Je kent hem waarschijnlijk van het programma Topchef, dat hij samen met Robert Kranenborg presenteert. In dit programma geeft hij masterclasses aan kandidaten en beoordeelt hij hun creaties. Hij was ook jurylid bij het programma Klinkt Smakelijk, waar hij zijn expertise als kok kon delen. Door het succes van deze programma’s is hij ook bij verschillende talkshows te zien geweest.

6. Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven

Omroep MAX / CC BY 3.0

Liefhebbers van Heel Holland Bakt zijn waarschijnlijk wel bekend met Robèrt van Beckhoven. Deze bakker en patissier heeft al jarenlang een succesvolle bakkerij waar hij talloze prijzen mee gewonnen heeft. Hij werd pas bekend bij het grote publiek toen hij jurylid werd bij Heel Holland Bakt. Ook zat hij in de jury bij programma’s als CupCakeCup en CupCakeKlas. Door zijn populariteit is hij ook te zien geweest in programma’s die niets met koken of bakken te maken hebben, zoals Wie is de Mol? en De Slimste Mens.

5. Cas Spijkers

Cas Spijkers was niet alleen een geliefde chef en kookboekauteur, maar ook een bekend gezicht bij verschillende kookprogramma’s. Zo was hij een van de vaste gezichten in het programma Koken met Sterren. Hierbij ging een bekende Nederlander in gesprek met de presentatrice van het programma, terwijl zij allerlei lekkers kregen voorgeschoteld door koks zoals Cas Spijkers. Het succes was groot en heeft ervoor gezorgd dat Spijkers voor veel mensen een bekende tv-kok is geworden. In 2011 is Cas Spijkers op 65 jarige leeftijd overleden.

4. Rudolph van Veen

Rudolph van Veen

Media Producer NL /wikipedia/CC BY-SA 4.0

Rudolph van Veen leerde de fijne kneepjes van het koksvak onder andere in de keuken van Cas Spijkers, waar hij als leerling-kok werkte. Sinds begin 2000 is hij ook te zien op televisie. Zo was hij de vaste kok bij het programma Life & Cooking van Carlo Boszhart en Irene Moors. Deze televisiekok was ook een van de krachten achter 24Kitchen. Hij zorgde voor de oprichting van dit televisiekanaal en maakt ook al vanaf het begin programma’s voor de zender. Een van zijn populairdere programma’s is Rudolph’s Bakery, waarin hij allerlei bakgerechten deelt.

3. Herman den Blijker

Herman den Blijker is een kok die zichzelf het koksvak heeft geleerd. Dat deed hij met succes, want hij runde op één moment maar liefst twaalf verschillende toprestaurants. Deze expertise gebruikte hij voor zijn televisieprogramma’s. Zo heeft den Blijker meerdere programma’s gehad waarin hij ondernemers hielp met het opzetten en runnen van hun restaurant. Ook liet hij zijn kookkunsten zien in het programma Grillmasters. Daarnaast heeft den Blijker ook verschillende kookboeken geschreven waarin hij zijn favoriete recepten deelt. Wil je zelf net zo goed koken als den Blijker zorg dan dat je het juiste keuken materiaal in huis hebt, hier kun je bijvoorbeeld pannensets vergelijken zodat je zeker weet dat je de beste in huis haalt voor die perfecte biefstuk.

2. Robert Kranenborg

Robert Kranenborg

Jan Zandbergen – wikiportret.nl/ CC BY-SA 4.0

Voordat Robert Kranenborg op televisie te zien was, was hij chef-kok in het beroemde La Rive restaurant van het Amstel Hotel. Onder zijn leiding kreeg het restaurant maar liefst twee Michelinsterren. Hierdoor kreeg hij veel bekendheid en de kans om verschillende televisieprogramma’s te maken. Zo kookte hij met amateurkoks in Over de Kook en was hij een jurylid bij programma’s als Topchef en MasterChef. Verder is hij regelmatig te zien in talkshows. Zo presenteerde hij bij De Wereld Draait Door regelmatig een klassiek gerecht dat in zijn ogen weer meer aandacht zou moeten krijgen,.

1. Joop Braakhekke

De beroemdste tv-kok van Nederland was zonder twijfel Joop Braakhekke. Deze kok had zijn eigen restaurants en stond bekend om zijn bijzondere karakter. Zijn restaurants waren altijd zijn belangrijkste project, maar hij was ook regelmatig op televisie te zien. Zo presenteerde hij het programma Kookgek en ging hij in het programma Topkok op zoek naar de beste amateurkok van Nederland. Helaas overleed de geliefde kok op 75-jarige leeftijd in 2016.