Met zijn abstracte afbeeldingen en gebruik van primaire kleuren is Piet Mondriaan een pionier geworden in de wereld van de abstracte kunst. De schilder is naast Rembrandt en van Gogh, één van de grootste kunstenaars die Nederland gekend heeft. Mondriaan wilde een revolutie teweegbrengen in de kunstwereld met zijn beweging De Stijl. Zijn werk bood inspiratie voor alle moderne creatievelingen die met een eenvoudige stijl toch iets unieks wilden creëren. Van architect tot grafisch ontwerper: Piet Mondriaan is een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Hier vind je de 10 beroemdste werken van Piet Mondriaan.

10. Oostzijdse Molen aan het Gein bij Maanlicht

Mondriaan is niet altijd bezig geweest met abstracte lijnen en primaire kleuren. De schilder heeft zich gedurende zijn carrière steeds meer in de richting van de abstracte schilderkunst ontwikkeld, maar begon voornamelijk met het schilderen van landschappen. Het natuurgebied rondom Gein was één van zijn grote inspiratiebronnen, waardoor er ook meerdere werken te vinden zijn waarop dit gebied wordt afgebeeld. Dit specifieke exemplaar werd in eerste instantie geschilderd door Mondriaan als een huwelijkscadeau aan een bevriend stel.

9. Devotie

De twee werelden van Mondriaan komen samen in dit schilderij: een realistisch beeld van een meisje dat op een stoel zit en naar een bloem kijkt, gecombineerd met vervreemdende primaire kleuren. De naturalistische stijl van Mondriaan begint langzaam over te gaan in de meer abstracte stijl die hij later in zijn carrière ontwikkelt. De schilder liet zich voor dit werk inspireren door het luminisme: een schilderstijl waarbij afbeeldingen worden gecreëerd door tegenstellingen in licht en donker. De lijnen in dit schilderij geven deze tegenstelling prachtig weer.

8. De Grijze Boom

De essentie van de werken van Piet Mondriaan wordt zichtbaar in dit schilderij. Een natuurlijk verschijnsel, zoals een boom, wordt helemaal kaalgeplukt en geminimaliseerd tot een aantal lijnen. Mondriaan heeft zijn liefde voor abstractie nog niet helemaal doorgezet in dit schilderij, maar er is duidelijk te zien dat het beeld van een boom wordt gecreëerd door slechts een aantal lijnen die door elkaar lopen. Het beeld oogt nog natuurlijk, maar is eigenlijk op een onnatuurlijke wijze in elkaar gezet door de schilder.

7. Evolutie

Mondriaan lijkt bekend te staan om zijn simpliciteit en zakelijke afbeeldingen, maar niets is minder waar. Veel van zijn werk draait om filosofische vraagstukken, of om grote thema’s zoals religie. Dit schilderij is een voorbeeld van een werk dat speelt met zaken als religie en filosofie. In drie afbeeldingen van een vrouw wil Mondriaan een beeld geven van de spirituele verlichting van de mens, die in drie stadia plaatsvindt. De mens opent zijn ogen, ziet de werkelijkheid van de wereld en de geest en kan vervolgens een verlicht leven tegemoet gaan.

6. New York City 1

De werken die Mondriaan maakte in de New York serie markeren de laatste fase van zijn werk als schilder. De zwarte lijnen die de gekleurde vlakken van zijn werk omlijsten zijn verdwenen. Wat overblijft zijn enkel de primaire kleuren die zelf lijnen vormen op het witte doek. De schilder heeft zich voor dit schilderij laten inspireren door de structuur van New York: een stad met enkel rechte wegen die haaks op elkaar staan en zo een raster creëren. Het beeld lijkt stil te staan, maar wie de overlapping van de lijnen volgt zal een dynamisch werk voor zich zien.

5. Compositie 10 in Zwart Wit (Pier en Oceaan)

De kubistische periode in de kunst was op zijn hoogst toen Mondriaan dit schilderij maakte. De stijl wordt gekenmerkt door geometrische vormen die een abstract beeld van de werkelijkheid geven. Mondriaan zette echter nog een extra stap, en maakte een kubistisch schilderij dat meer abstract dan realistisch was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit slechts het begin was in zijn weg om steeds strakkere en simplistische lijnen te gebruiken in zijn kunst.

4. Victory Boogie Woogie

Het is Piet Mondriaan helaas niet meer gelukt om dit schilderij helemaal te voltooien, maar toch is het wereldberoemd. De schilder overleed nog voordat het werk af was. De titel is dan ook niet door de kunstenaar bedacht, maar door kenners aan het werk gegeven. Het is duidelijk dat Mondriaan een vervolg maakte op zijn beroemde Broadway Boogie Woogie, met dezelfde stijl in lijnen en kleuren.

3. Compositie met Twee Lijnen

Het lijkt bijna niet simpeler te kunnen: twee lijnen op een canvas doek. Mondriaan combineert het meest simplistische beeld wat hij kan bedenken met iets unieks, namelijk het kantelen van het doek. In een reeks aan gelijksoortige schilderijen wil hij een dynamischer beeld creëren door zijn doeken in de vorm van een diamant op te hangen, in plaats van als een simpel vierkant.

2. Compositie 2, in Rood, Blauw en Geel

Mondriaan heeft meerdere werken gemaakt die lijken op Compositie 2. Deze combinatie van zwarte lijnen met gekleurde vakken is wat zijn werk iconisch heeft gemaakt. Door de kleuren van het doek af te laten lopen wordt er een dynamisch beeld gecreëerd. Als toeschouwer zou je bijna denken dat deze compositie eigenlijk groter is dan getoond wordt. De vlakken zijn mogelijk slechts pixels van een grotere afbeelding die de toeschouwer zelf moet bedenken.

1. Broadway Boogie Woogie

Het laatst voltooide werk dat Mondriaan ooit heeft uitgebracht is wederom een ode aan de straten van New York. Wat het verschil maakt in dit werk zijn de vele afwisselende kleuren, die een levendig patroon creëren. De schilder heeft zich laten inspireren door de felle lichten van Broadway, maar ook door de jazzmuziek die in het begin van de twintigste eeuw zeer populair was. Het schilderij wordt vaak bestempeld als het ultieme werk van Mondriaan. Zijn werk met lijnen en primaire kleuren is tot een hoogtepunt gekomen, en laat vooral ook zien dat een schilderij met enkel rechte lijnen erg dynamisch kan zijn.

Meer beroemde schilders