Als we in Nederland denken aan duur betaalde sporthelden, dan denken we waarschijnlijk gelijk aan voetbal. Dat is logisch, want dat is onze nationale sport en als prof kun je daarin het best betaald worden. Maar wat geldt voor Nederland, geldt zeker niet voor de rest van de wereld. Als je kijkt naar de lijst van de tien best betaalde sporters ter wereld, dan valt één ding direct op. Je moet in de VS zijn en dan het liefste als basketballer of golfer.

10. Shaquille O’Neal, $735 miljoen

Met een lengte van 2.16 meter en een gewicht van 150 kilo behoorde ‘Shaq’ midden jaren negentig en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw tot een absolute publiekstrekker in de NBA. Met basketballen verdiende hij zo’n $300 miljoen, maar hij heeft dus een veel groter bedrag. Hoe dat kan? Shaq is een slimme zakenman, zo bezit hij 155 “Five Guys” restaurants (populaire fastfood in Amerika), investeerde hij al vroeg in Google aandelen en hij heeft uiteraard een flink aantal reclamedeals met merken als Fruity Pebbles en Vitamin Water.

9. David Beckham, $800 miljoen

from David Beckham GIFs via Gfycat

Beckham begon pas echt veel geld te verdienen toen hij stopte met voetballen. Onder meer via een lucratieve deal met Diageo, die zijn naam verbond aan een nieuw whiskeymerk. Ook de Global Brands Group leverde de voetballer veel geld op door reclame te maken voor hun producten.

8. Kobe Bryant, $800 miljoen

Bryant was de laatste zes jaar van zijn basketbalcarrière de best verdienende sporter in de NBA en dat wil wat zeggen. Na zijn pensioen wil hij het zeker niet rustiger aan gaan doen. Bryant gaat net zo agressief de zakenwereld in als hij zijn tegenstanders op het basketbalveld benaderde. Hij gaat geld verdienen door zijn naam als merk te verkopen, maar ook door een bedrijf op te zetten met durfkapitaal voor riskant geachte beleggingen.

7. Phil Meckelson, $815 miljoen

De eerste golfer op de lijst. Meckelson is typisch een sporter die op het verkeerde moment geboren is, eeuwig in de schaduw van zijn rivaal Tiger Woods. Maar gezien zijn bankrekening heeft hij niets te klagen. In 2015 had hij zelfs meer op zijn rekening staan dan Tiger. Onder meer door deals met KPMG en Rolex.

6. Floyd Mayweather, $1 miljard

Als bokser kun je stinkend rijk worden. Er worden astronomische bedragen betaald om gevechten te organiseren tussen de echte toppers in het boxen. Met zijn laatste bokswedstrijd tegen Connor McGegor verdiende hij bijvoorbeeld $200 miljoen. En dat voor 36 minuten boksen!

5. Michael Schumacher, $1 miljard

Schumacher is het levende voorbeeld dat gezondheid niet te koop is. Je kunt een miljard dollar op de bank hebben staan, maar als je een ongeluk krijgt ben je net zo kwetsbaar als iedereen. Dat bleek in 2013 toen hij na een ski-ongeluk in coma raakte, waar hij nooit meer uit ontwaakte.

4. Jack Nicklaus, $1,2 miljard

Het is een prestatie van formaat om als zakenman nog succesvoller te zijn, dan je als sporter was. Het overkwam Jack Nicklaus. Een voor ons onbekende golfer die een compleet zakenimperium opbouwde. Hij ontwerpt met zijn bedrijf wereldwijd super-de-luxe golfbanen, maar zit ook in vastgoed, de wijnhandel, en nog veel meer.

3. Arnold Palmer, $1,4 miljard

Arnold Palmer is de eerste in de lijst van beste betaalde sporters die inmiddels niet meer leeft. De voormalige golfer overleed in 2016. Zijn zakenimperium is echter nog steeds een fortuin waard. Palmer verdiende goud geld door samen met IMG sportmarketing te introduceren. Daarnaast is hij wereldberoemd in Azië, waar meer dan 400 winkels Arnold Palmer kleding verkopen.

2. Tiger Woods, $1,7 miljard

Het leven van Tiger Woods is er eentje met pieken en dalen, maar dat geldt zeer zeker niet voor zijn financiën. De legendarische golfer is al sinds 1996 professioneel golfer, maar verdient zijn geld vooral met lucratieve marketingcontracten. Onder meer met TaylorMade en Bridgestone. Daarnaast had Woods ook genoeg tijd voor de nodige buitenechtelijke relaties die een einde maakte aan zijn huwelijk. De laatste tijd is hij weer in het nieuws, maar deze keer positief. Na een zeer zware blessure doet hij nu weer volop mee op de golfbaan. Woods is een echte doorzetter en dat loont blijkbaar.

1. Michael Jordan, $1,85 miljard

via Gfycat

Het is geen verrassing dat de nummer 1 positie wordt ingenomen door `s werelds bekendste basketballer. Jordan was tijdens zijn carrière al een levende legende en dat is nooit meer opgehouden. Bovendien blijkt hij ook een goede zakenman te zijn. In 2010 kocht hij voor 175 miljoen de Charlotte Bobcats op. Een NBA basketbalclub. Dat bleek een gouden deal te zijn. De naam werd veranderd in de `Hornets` en de ploeg doet nu volop mee in de top van het Amerikaanse basketbal. En dat levert geld op. De club is nu zo`n 780 miljoen dollar waard. Geen slechte investering.