De volgende tien boeken zijn het meest verkocht wereldwijd ooit. Althans, waarschijnlijk. Een goede schatting maken van het aantal verkochte boeken is niet makkelijk zeker niet als boeken al honderden jaren oud zijn, maar zelfs van recente boeken als Harry Potter of Fifty Shades of Grey zijn door de vele verschillende edities niet de precieze verkoopaantallen bekend. En dan zijn er ook nog religieuze werken als de Bijbel, de Koran, het Manifest van de Communistische Partij en Citaten van voorzitter Mao Zedong. Grote kans dat deze boeken op nummer één staan, maar aangezien het verplicht leesmateriaal is, en de boeken veelal worden uitgedeeld is het onmogelijk om deze boeken te vergelijk met het werk van bijvoorbeeld Dickens of Rowling. Daarom zijn deze boeken niet in de lijst opgenomen.

10. Think and Grow Rich (Napoleon Hill) – 70 miljoen

Think and Grow Rich

Auteur Napolean Hill wordt ook wel gezien als de ‘vader’ van de zelfhulp boeken. Hij bestudeerde succesvolle mensen en bedacht ‘de’ formule voor succes. De timing van het boek kon niet beter, Think and Grow Rich werd uitgebracht in 1937 op het hoogtepunt van de Grote Depressie. Mensen waren duidelijk opzoek naar een beetje succes.
De Nederlandse variant is ook bekend onder de titel “Invictus Library” succes is het resultaat van de manier waarop je denkt.

Het boek is hier te koop bij Bol.com

9. Da Vinci Code (Dan Brown) – 80 miljoen

Da Vinci Code

De best verkochte thriller ooit is de Da Vinci Code van Dan Brown. Mede dankzij de gratis publiciteit door kritiek van zowel de Kerk als de Wetenschap vloog zijn spannende boek over de zoektocht naar de Heilige Graal als warme broodjes over de toonbank.

De Davinci Code koop je bij bol.com

8. De Kronieken van Narnia: Het betoverde land achter de kleerkast (C.S. Lewis) – 85 miljoen

De Kronieken van Narnia

Het eerste deel van De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis werd gepubliceerd in 1950. Het is een fantasie kinderboek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en gebruik maakt van het “magic doorway” verhaal: een magische doorgang wordt ontdekt tussen de normale wereld en de magische wereld. Een thema dat jaren later natuurlijk zeer succesvol is gekopieerd door J.K. Rowling. Vooral in Amerika en Engeland worden de “Narnia” boeken door bijna alle kinderen gelezen.

Een prachtige versie van de volledige knonieken van Narnia kun je kopen bij bol.com

7. De Kleine Prins (Antoine de Saint-Exupéry) – 80 miljoen

De Kleine Prins

Van het Franse kinderboek Le Petit Prince zijn de exacte verkoopcijfers niet bekend, er zijn zelfs schattingen dat het 200 miljoen keer is verkocht. De illustraties in het boekje, gemaakt door de schrijver zelf, zijn misschien nog wel beroemder dan het boek zelf.

Hier te koop bij bol.com

6. Droom van de rode kamer (Cao Xueqin) – 100 miljoen

Droom van de rode kamer

De Chinese roman Droom van de roder kamer beschrijft de opkomst en ondergang van een familie ten tijde van de Qing dynastie. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1791, en is nog steeds populair. Hele studies worden er gewijd aan de het boek. De verkoop aantallen zouden zelfs weleens hoger kunnen zijn dan de gegeven 100 miljoen, zeker als je bedenkt dat het komt uit een land met 1.3 miljard inwoners!

Hier te koop bij bol.com

5. Tien Kleine Negertje (En toen waren er nog maar) (Agatha Christie) – 100 miljoen

tien kleine negertjes

In het Guinness Record boek staat Agatha Christie vermeld als meest verkochte auteur aller tijden. Haar werk is in tenminste 108 talen verschenen. Van al haar boeken zijn er minstens 3.2 miljard exemplaren verkocht. “Tien Kleine Negertjes” uit 1939 is Christies populairste boek (momenteel verkocht onder de titel ” En toen waren er nog maar…. “)

Hier te koop bij bol.com

4. Harry Potter en de Steen der Wijzen (J.K. Rowling) – 107 miljoen

steen der wijzen

Het eerste boek uit de Harry Potter serie uit 1997 is ook de populairste, in totaal zijn er (naar schatting) 107 miljoen exemplaren verkocht van de Steen der Wijzen. Kijken we naar een top 20 lijst van best verkochte boeken, dan vinden we alle andere Harry Potter boeken ook terug: Relieken van de Dood 50 miljoen, Gevangene van Azkaban 55 miljoen, Orde van de Feniks 55 miljoen, Vuurbeker 55 miljoen, Geheime Kamer 60 miljoen, Halfbloed Prins 65 miljoen. Met 450 miljoen verkochte exemplaren is Harry Potter dan ook de absolute nummer één bij de bestverkochte boekenreeksen aller tijden.

Hier te koop bij bol.com

3. The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien) – 150 miljoen

lotr

Het lijkt vals spelen om de hele The Lord of the Rings trilogie te noemen, maar het verhaal is bedoeld als één boek. Om logistieke redenen besloot de uitgever in 1954 het boek op te delen in drie delen, maar eigenlijk is het altijd als een geheel verkocht (meestal als een boxset).

Hier te koop bij bol.com

2. A Tale of Two Cities (Charles Dickens) – 200 miljoen

tale of two cities

A Tale of Two Cities beschrijft de situatie in de periode direct voorafgaand aan de Franse Revolutie, de demoralisering en onderdrukking van de Franse boeren door de oude aristocratie, maar vervolgens ook de wreedheid van de revolutionairen jegens die aristocratie direct na de revolutie. Tegelijkertijd schetst Charles Dickens parallelle sociale patronen in het toenmalige Londen. Het boek is geheel vrij van auteursrechten en er zijn dus honderden edities van vele uitgevers, een precieze schatting van het aantal verkochte boeken is dus moeilijk, maar 200 miljoen lijkt goed mogelijk aangezien het voor Amerikaanse scholieren verplicht leesmateriaal is.

Hier te koop bij bol.com

1. Don Quichot (Miguel de Cervantes) – 500 miljoen

don quichot

Miguel de Cervantes’ boek over de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is, is een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Don Quichot werd voor het eerst gepubliceerd in 1612. Aangezien het boek al meer dan 400 jaar wordt verkocht, is het onmogelijk om een goede schatting te maken van het aantal verkochte exemplaren. Er zijn schatting van meer dan 500 miljoen verkochte exemplaren.

Hier te koop bij bol.com