De muziekindustrie bloeit als nooit tevoren. Niet eerder in de historie van de popmuziek luisterden zoveel mensen naar nieuwe nummers en artiesten die op geheel eigen wijze de billboardlijsten bestormen. Weliswaar zijn de grote muziekmaatschappijen minder blij met het internet en de daling van inkomsten, maar het publiek is de grote winnaar. In de loop der jaren hebben een aantal artiesten laten zien dat ze constant aan de top konden blijven staan. De topartiesten verkochten een ongelofelijke hoeveelheid albums en singles. Sommigen van hen zijn al veertig jaar bezig met het vergaren van roem en rijkdom. Wie zijn dan die grote artiesten die bakken met geld hebben verdiend?

10. Whitney Houston – 200 miljoen albums

whitney houston

De vrouw met de misschien wel mooiste stem van de twintigste eeuw verdiende goed aan haar zoete stemgeluid. Whitney Houston kwam vaak in het nieuws vanwege haar druggerelateerde uitspattingen, maar zeker in de jaren tachtig en negentig was het een absolute wereldster die zalen met haar prachtige stemgeluid stil kreeg en ontroerde. ‘I will always love you’ is een nummer dat iedereen kent en waar menig stel de eerste zoenen op uitwisselde. Het is de bestverkochte single van een vrouw uit de muziekgeschiedenis. Whitney kon de weelde niet meer aan en overleed in 2012 na een overdosis. Wat rest zijn herinneringen aan haar prachtige uiterlijk en nog mooiere klanken.

9. Celine Dion – 200 miljoen

Celine-Dion
JStone / Shutterstock.com

De uit Canada afkomstige Celine Dion weet als sinds begin jaren tachtig het grote publiek te vermaken met haar hoge uithalen en subtiele ballads. Hoewel ze pas 45 jaar oud is, heeft ze al een carrière om ‘u’ tegen te zeggen. Ze won het Eurovisiesongfestival in 1988 namens Zwitserland en maakte daarna talloze albums met de meest uiteenlopende klassiekers. ‘My heart will go on’, de soundtrack van een van de succesvolste films aller tijden, Titanic, is een nummer dat nog steeds grijs wordt gedraaid. Een combinatie van Frans en Engels maken de nummers van Dion zo heerlijk om naar te luisteren. Ze treedt de laatste jaren vooral op in de grote gokstad Las Vegas, waar ze regelmatig te zien is in het Ceasars Palace. Dion heeft de potentie om nog flink te stijgen in het klassement, want ze heeft nog een flink aantal jaren voor de boeg.

8. Mariah Carey – 200 miljoen

mariah carey
Fabio Diena / Shutterstock.com

Op 27 maart 1970 kwam de verleidelijke Mariah Carey ter wereld. De prachtige zangeres dankt haar succes aan haar enorme uithalen en knappe uiterlijk. Net zoals haar stemgeluid, geven ook haar rondingen de nodige vibraties af. In de jaren negentig reeg ze hit-na-hit aan elkaar: het leek niet op te kunnen. Vooral in de R&B, pop en soul had de stem van Carey een meerwaarde. Hoewel ze de laatste jaren zich steeds meer bezighield met het grootbrengen van haar kinderen, liet ze zich zo af en toe nog weleens zien. Ze won talloze awards op de grootste shows en heeft met het nummer ‘All I want for Christmas’ voor de rest van haar leven een nummer dat ze in die koude winterperiode altijd kan blijven zingen.

7. Pink Floyd – 250 miljoen

Pink Floyd
Ben Cook / Shutterstock.com

Van 1965 tot 1995 toerde de band rondom de wereld met hun progressive en psychedelische rock. Nick Mason, Roger Waters, Richard Wright, Syd Barrett en David Gilmour maakten op gezette tijden onderdeel uit van deze legendarische Engelse rockband. Met het bijzondere ‘The Dark Side of the Moon’ maakte de band een album dat de tand des tijds nog steeds doorstaat. Algemeen wordt als beste album ‘The Wall’ genoemd. Een aantal leden zijn inmiddels gestorven, maar de andere leden komen zo nu en dan op speciale gelegenheden samen om de uitzinnige fans nog eens te vermaken.

6. Led Zeppelin – 300 miljoen albums

Led Zeppelin
Heinrich Klaffs / Wikicommons

Led Zeppelin was een Engelse rockband die zijn oorsprong vond in het jaar 1968. Gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones, drummer John Bonham en zanger Robert Plant veroverden de wereld met hun eigen geluid. Met hun heavy metal en hard rock kregen ze elke tribune aan het veren. Hun album ‘Stairway to heaven’ behoort tot de klassiekers in het genre. Na de tragische dood van Bonham – hij stierf aan het drinken van meer dan veertig shots wodka – was de band van slag. Led Zeppelin stopte, om zo nu en dan een succesvolle reünie te organiseren.

5. Elton John – 300 miljoen albums

Elton John
Mazzzur / Shutterstock.com

De homoseksuele zanger heeft ontzettend veel betekend voor de gay-community over de hele wereld. Al vanaf de jaren zestig was John bezig om de wereld te veroveren met mierzoete ballades en knallende nummers. De singer-songwriter is populair bij het grote publiek, alsook bij zijn mede-artiesten. 31 jaar lang had John tenminste een nummer in de billboard hot 100, tussen 1970 en 2000. Hij schreef de soundtrack voor de film The Lion King en schreef en zong nog talloze grote hits voor de meest uiteenlopende gebeurtenissen. Hij is geliefd bij het Engelse koningshuis en een graag geziene gast tussen de groten der aarde. Sir Elton John is een levende legende.

4. Madonna – 300 miljoen albums

madonna
Denis Makarenko / Shutterstock.com

De volledige naam luidt Madonna Louise Ciccone, een vrouw geboren op 16 augustus 1958. Met haar provocatieve optredens haalde ze meer dan eens het nieuws. Madonna doorbrak de barrière voor vrouwen door als eerste vrouw haar seksualiteit, de performance op het podium en haar zangtalenten te combineren in een eclectische mix. Ze had relaties met grote filmsterren en sporters en heeft als bijnaam ‘The Queen of Pop’. Nog steeds is Madonna immens populair. ‘Papa don’t preach’ en ‘Like a Virgin’ zijn van die echte – heerlijke – jaren tachtig klassiekers.

3. Michael Jackson – 400 miljoen albums

michael jackson
Vicki L. Miller / Shutterstock.com

The King of Pop‘ is voor veel mensen de beste artiest aller tijden. Met zijn dansmoves, prachtige vocals en bijzondere uiterlijk werd hij de populairste van de Jackson Five. De jongste van vijf broers maakte meerdere legendarische albums zoals ‘Thriller’ ‘Bad’ en ‘History’. De oorspronkelijk zwarte artiest kreeg echter problemen met zijn huid en deed veelvuldig aan plastic chirurgie. Ook had hij op latere leeftijd steeds meer last van drugsgebruik en gekke uitspattingen. Voor de fans blijft Jackson echter een artiest die met zijn voorstellingen iedereen in het stadion in extase bracht. Een groot artiest overleed in de zomer van 2009, veel te vroeg.

Lees ook de top 10 Michael Jackson nummers

2. Elvis Presley – 600 miljoen albums

Elvis
Metro-Goldwyn-Mayer, Inc.

Elvis is de bestverkopende artiest na zijn dood en haalt uiteindelijk net de toppositie niet in dit lijstje. Toch had Presley nog veel meer in gedachten. De op 42-jarige leeftijd overleden ‘King of Rock ’n Roll’ wist met zijn danspasjes en zwoele stem de vrouwen op de banken te krijgen. In de jaren vijftig en zestig was hij de eerste echte popster van de wereld. Hij zong, acteerde en genoot van het leven. Na een overdosis was het echter ook voor Presley einde oefening. Geen ‘Jailhouse Rock’ meer voor Elvis.

1. The Beatles – 600 miljoen + albums

the beatles
United Press International/publiek domein

De Britse popband maakt in de jaren zestig hun opwachting in de bekende opstelling met John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison. Paul en John kregen de meeste aandacht en waren de creatieveling. Met een aantal sublieme albums en tientallen briljante nummers op hun naam, besloot de band in 1970 om te stoppen. De leden gingen hun eigen weg. Lennon werd als vredesgoeroe later neergeschoten, Harrison overleed aan kanker in 2001. McCartney houdt sindsdien de eer hoog. The Beatles zijn bijna een synoniem voor popmuziek geworden. Een klassieke rockband met een ongelofelijke drive.