Het is geen makkelijke klus om een boek te schrijven, maar het is misschien nog moeilijker om een boek te verkopen. Gelukkig hebben niet alle auteurs last van dit probleem. Sommige schrijvers zien hun boeken als warme broodjes over de toonbank gaan. Ben je benieuwd we er bij de top van de schrijverswereld hoort? Dat lees je in deze top 10 best verkopende auteurs ooit.

10. Leo Tolstoj – 400 miljoen

Leo Tolstoj

Het is lastig om precies te weten hoeveel boeken deze oudere auteur verkocht heeft, maar er wordt geschat dat het er minstens 400 miljoen moeten zijn. Dat is niet vreemd, want Leo Tolstoj wordt door veel mensen als een meester van de literatuur gezien. Oorlog en Vrede en Anna Karenina horen bij zijn bekendste werken. De schrijver hield van een realistische schrijfstijl, waarbij hij de pijn en het verdriet van gewone mensen onder de loep nam. Terwijl sommige mensen zijn werk te zwaar vinden, zijn literatuurliefhebbers fan van zijn rijke schrijfstijl.

9. Eiichiro Oda – 450 miljoen

Eiichiro Oda

Manga liefhebbers weten precies wie Eiichiro Oda is. Deze man is namelijk verantwoordelijk voor een van de populairste mangaseries ter wereld: One Piece. De serie is gestart in 1997, waarna er bijna ieder jaar een nieuw boek is verschenen. Fans houden van de comics, dus een verfilming kon niet uitblijven. Er is een animatieserie verharry schenen die gebaseerd is op de boeken, wat de verkoop van het werk van Eiichiro Oda natuurlijk alleen maar stimuleerde. Voor hij het weet zal hij de 500 miljoen verkochte boeken aantikken.

8. Dr. Seuss – 100 tot 650 miljoen

dr seuss

Het schrijven van goede kinderboeken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dr. Seuss heeft er een ware kunst van gemaakt, want hij schrijft kinderboeken met prachtige rijm en diepere lagen. Een aantal van zijn bekendste boeken zijn de Kat met de Hoed, de Lorax en het populaire kerstverhaal over the Grinch. Veel van zijn kinderboeken zijn dan ook verfilmd en geliefd bij jong en oud. De boeken zijn ook het lezen waard, want deze zijn voorzien van typische tekeningen die helemaal bij de stijl van Dr. Seuss passen.

Tip: ook Netflix komt in november 2019 met een serie gebaseerd op een boek van Dr. Seuss, Groene eieren met ham.

7. J.K. Rowling – 500 miljoen

jk rowling
Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Harry Potter is de absolute nummer één bij de bestverkochte boekenreeksen aller tijden. Van de zeven exemplaren zijn er in totaal 500 miljoen verkocht. Het eerste boek uit de Harry Potter serie uit 1997 is het populairste, in totaal zijn er (naar schatting) 107 miljoen exemplaren verkocht van de Steen der Wijzen. Het staat hiermee hoog in de top 10 van best verkochte boeken.
Naast Harry Potter heeft J.K. Rowling ondertussen ook andere succesboeken op haar naam staan als Koekoeksjong, Zijderups, Het slechte pad, en Witte Dood, allen geschreven onder pseudoniem Robert Galbraith.

6. Georges Simenon – 500 tot 700 miljoen

Georges Simenon
Jac. de Nijs / Anefo – Nationaal Archief

De Franstalige Belg Georges Simenon is wereldwijd bekend door zijn 75 boeken over detective Jules Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen, vaak onder een pseudoniem.

5. Danielle Steel – 500 tot 800 miljoen

danielle steel
ImagenX / Shutterstock.com

Danielle Steel is een instituut als het gaat om romantische boeken. Ze schreef er al meer dan 120. Naar schatting zijn er 800 miljoen van verkocht, voornamelijk door vrouwen.
Leuk om te weten, naast haar boeken voor volwassenen schreef Danielle Steel ook een serie kinderboeken de Max en Martha-serie.

4. Barbara Cartland – 600 miljoen

barabara cartland

Barbara Cartland is dan wel een schrijfster die ontzettend veel boeken heeft verkocht, maar ze heeft er ook ontzettend veel geschreven. Ze heeft er ongeveer 750 op haar naam staan. Wanneer je de berekeningen doet, kom je er al snel achter dat ieder boek iets minder dan een miljoen keer verkocht is. De schrijfster heeft dan ook geen echte bestsellers (in vergelijking met de andere schrijvers in deze lijst), maar verkoopt ieder boek net voldoende om hoog op deze lijst te eindigen. Ze specialiseerde zich in boeken die zich afpeelde in het Victoriaanse tijdperk. Zelf zag ze er ook uit alsof ze uit die tijd was gekomen, ze liep meestal in een roze chiffon jurk, gevederde hoed, blonde pruik en zware make-up. De Engelse tabloids smulden ervan.

3. Harold Robbins – 750 miljoen

Harold Robbins
Rob C. Croes / Anefo – Nationaal Archief 930-5260

Het leven van de Amerikaanse schrijver Harold Robbins zou een prachtige Hollywood film kunnen opleveren. Geboren in Brooklyn werkte hij zich op van loopjongen tot een van de grote studiobonzen van Universal Studios, de ware Amerikaanse droom.
Zijn debuutroman “Never love a stranger” baarde meteen opzien in het Verenigde Staten van de jaren ’40 vanwege de vele expliciete seks. De naam van Robbins was gezet en het boek betekende de start van een 50-jarige carrière. Veel van zijn boeken zijn verfilmd, bijvoorbeeld “A Stone for Danny Fisher” met Elvis in de hoofdrol, en een van zijn populairste boeken “The Carpetbaggers” is losjes gebaseerd op het levensverhaal van Howard Hughes en werd zelf tweemaal verfilmd. In totaal verkocht Harold Robbins 750 miljoen boeken.

2. Agatha Christie – 2 miljard

Agatha Christie

De Britse Agatha Christie is vooral bekend geworden om de vele detectives die ze heeft geschreven: 66 in totaal. Deze zijn in maar liefst 108 talen vertaald en worden dus wereldwijd gelezen. Het is niet gek dat zij op nummer twee van dit lijstje te vinden is. Christie vond het ook leuk om zichzelf uit te dagen met nieuwe projecten. Zo schreef ze een aantal toneelstukken, hield ze zich bezig met korte verhalen en vond ze het leuk om non-fictie te schrijven. Uiteraard werden ook al deze boeken goed verkocht.

Het boek “tien kleine negertjes” is haar best verkochte boek met meer dan 100 miljoen exemplaren en staat in de top 10 best verkochte boeken aller tijden. Het boek wordt tegenwoordig, om overduidelijke redenen, verkocht met de titel “En toen waren er nog maar”.

1. William Shakespeare – 2 tot 4 miljard

William Shakespeare

De legendarische “bard of Avon”, of te wel William Shakespeare. Hij leefde zo’n 500 jaar geleden en is nog steeds de beroemdste toneelschrijver en dichter. Iedereen kent zijn werk. Of het nou Romeo en Juliet, Hamlet of Machbeth is, gegarandeerd heb je een van zijn werken gelezen op school. Het is nogal een grove schatting, maar er schijnen tussen de 2 en 4 miljard boeken van Shakespeare in omloop te zijn en dit aantal gaat alleen maar toenemen de komende decennia (al dan niet in digitale vorm). Een ware legende.

Meer lijstjes over boeken:

Top 10 Duurste boeken aller tijden
Top 10 Best verkochte boeken aller tijden
Top 10 Langste boeken ooit geschreven
Top 10 Beste Nederlandse boeken
Top 10 Beste Sci-fi boeken