Top 10 Beste 3D Films

De 3D-film heeft een vreemde geschiedenis gekend. 3D bestaat al sinds het begin van de 20ste eeuw maar werd in de jaren vijftig pas een rage. Daarna beschouwde men 3D een tijdlang als een ouderwetse gimmick totdat het met de komst van digitale technieken goedkoper werd om kwalitatief hoogwaardige 3D-films te maken. En gelukkig hoeven we ook niet meer met kartonnen brilletjes te kijken. Wat zijn de tien beste 3D-films die je helemaal het witte doek inzuigen?


10. Creature from the Black Lagoon

Creature from the Black Lagoon

Net op het punt dat de 3D-rage over zijn top heen was, kwam in 1954 de horrorfilm Creature of the Black Lagoon uit. De makers deden hun best om de film op soms subtiele wijze nog leuker te maken voor de kijker. Zo werd het pak van het monster met speciale uitsteeksels uitgevoerd zodat het fraai uit beeld kwam zetten. Al haalt niets het bij de klassieke greep van de klauwen naar het publiek.

9. Space Station 3D

Space Station 3D

3D hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot speelfilms en doet het bij documentaires heel goed in combinatie met IMAX-schermen. Space Station 3D gebruikt veel beelden die door astronauten zijn gefilmd zodat je echt het gevoel krijgt dat je in de ruimte bent. Niet alleen dat, je maakt ook nog op indrukwekkende wijze een lancering mee.


8. Journey to the Centre of the Earth

Journey to the Centre of the Earth

De remake van Journey to the Centre of the Earth (2008) is een typisch geval van een film die gemaakt is voor 3D. Als avonturenfilm is het misschien niet echt speciaal, maar met de mogelijkheden van 3D wordt heerlijk uitgepakt. Meteen in het begin hapt een T-Rex uit het scherm en daarna volgt verrassing op verrassing, met als hoogtepunt een achtervolging op een mijnkar die kan wedijveren met de beste achtbaan.

7. Hugo

hugo

Hugo (2011) is waarschijnlijk Martin Scorcese’s liefste film en vertelt niet alleen de avonturen van een weeskind in Parijs, maar is ook een ode aan de filmgeschiedenis. De leefwereld van Hugo, een groots treinstation, komt prachtig tot leven in drie dimensies. Daarnaast geeft het Scorcese de kans om het effect te doen herleven van een van de eerste films, namelijk die van de arriverende trein waarbij het publiek echt dacht dat deze uit het scherm kwam rijden.


6. Ghosts of the Abyss

https://www.youtube.com/watch?v=UFh2gvlreu4

James Cameron (The Abyss, Terminator) houdt ervan om nieuwe filmtechnieken te ontwikkelen. Zijn voorkeur voor speciale effecten en grootse sets zijn inmiddels legendarisch. Als Cameron zijn oog op 3D laat vallen weet je dat hij er iets speciaal mee gaat doen. De IMAX-documentaire Ghost of the Abyss vormt eigenlijk een brug tussen Camerons meest succesvolle films. De duiktocht naar het wrak van de Titanic wordt een spookachtige reis waarin je schip bijna lijkt te kunnen aanraken.

5 Toy Story 3

Toy Story 3

De nieuwe generatie 3D wordt vaak succesvol toegepast op animatiefilms. Ook het derde deel van Toy Story moest er aan geloven en Pixar liet zijn favoriete personages niet in de steek. Aangezien de film al helemaal digitaal is geanimeerd zorgt 3D op bijna natuurlijk wijze voor een extra laag waarbij het speelgoed nog realistischer tot leven komt. De doodenge climax waarbij de helden bijna in een verbrandingsoven verdwijnen is daardoor wel superintens voor kleine kinderen.


4. Monsters vs Aliens

Monsters vs Aliens

Ook de Dreamworks studio weet 3D uitstekend toe te passen en in deze vrolijke film uit 2009 geven ze bovendien nog eens een knipoog naar jaren vijftig klassiekers als Creature of the Black Lagoon. Dat Susan op een dag veranderd in een reusachtige vrouw geeft de makers een mooie aanleiding om haar op adembenemende wijze door San Francisco te laten lopen (en rolschaatsen). Met 3D-bril op zit je met je neus op een paar epische gevechten tussen de helden en een gigantische vechtrobot.

3. Coraline

Coraline

Coraline is een van de engste kinderfilms in tijden. Het productieteam Laika gebruikt voornamelijk de zogenaamde stop-motion techniek die zeer tijdrovend is, maar een heel mooi effect geeft. Zeker in dit verhaal van een meisje dat er op een dag achterkomt dat ze in haar nieuwe huis een poort naar een andere wereld kan openen. Haar vader en moeder hebben hier veel meer aandacht voor Coraline. Natuurlijk heeft dat een schaduwkant want waarom wil haar moeder dat ze haar ogen inruilt voor knopen? De subtiele 3D-effecten zorgen ervoor dat de droomwereld prachtig tot leven komt.

2. How To Train A Dragon

How To Train A Dragon

Hoe zou het zijn om op een draak te kunnen vliegen? Dreamworks gaf in 2010 het antwoord met How To Train A Dragon (Nederlandse titel: Hoe Tem Je Een Draak). In een Vikingwereld is het traditie dat de mannen uitgroeien tot drakenbestrijders. De jonge Hiccup denkt op een dag dat hij een draak heeft neergeschoten maar komt er achter dat deze nog leeft. In plaats van het dier te doden raakt hij bevriend en moet Hiccup zijn dorp overtuigen dat draken niet kwaadaardig zijn. Natuurlijk wordt er flink op de rug van draken gevlogen waarbij de animators alles uit de kast trekken om je met 3D te laten geloven dat je meevliegt.

1. Avatar

Avatar

Avatar (2009) is met gemak de meest vooruitstrevende 3D-film tot nu toe. James Cameron had al geëxperimenteerd met 3D en nu was het moment aangebroken voor een grote stap voorwaarts. Met name in een IMAX-theater bleek Avatar in 3D voor een nieuw soort verdieping te zorgen. De planeet Pandora die door kolonisten wordt verkend, komt op natuurlijke wijze tot leven. In plaats van klassieke schrikeffecten zorgt 3D ervoor dat de kijker in de wereld wegzinkt. Natuurlijk worden er een paar memorabele scènes gepresenteerd zoals de avonturen op de zwevende eilanden die een nieuwe vorm van hoogtevrees veroorzaken. De daaropvolgende vlucht op een draakachtige Banshee zet een standaard voor 3D-actiescènes. Een technisch meesterwerk waar vervolgfilms van gaan verschijnen die ongetwijfeld zullen bewijzen dat de mogelijkheden van 3D nog lang niet zijn uitgeput.