Al meer dan 40 jaar houdt de Australische hardrockgroep AC/DC het vol door te vertrouwen op een beproefde formule. Harde bluesriffs, wilde gitaarsolo’s en teksten over lol trappen. Wat zijn de tien meest elektrificerende liedjes van AC/DC?

10. Hells Bells

Toen zanger Bon Scott in 1980 overleed na overmatig drankgebruik leken de dagen van AC/DC geteld. De band besloot door te gaan met een nieuwe zanger, Brian Johnson, met wie ze razendsnel Back in Black opnamen. De dreinende opener Hells Bells laat meteen horen dat AC/DC niet van opgegeven weet.

9. Dirty Deeds Done Dirt Cheap

Na naam te hebben gemaakt in Australië lukte het AC/DC met hun derde album om internationaal op te vallen. Het titelnummer van Dirty Deed Done Dirt Cheap zou al snel uitgroeien tot een publiekslieveling. De cadans van het refrein is gemaakt om heerlijk mee te brullen. In de tekst nodigt Bon Scott mensen met problemen uit om hem te bellen zodat hij een oplossing kan bieden. Het telefoonnummer dat Scott zingt was destijds een echt nummer in Australië.

8. For Those About To Rock (We Salute You)

Na het overweldigende succes van Back in Black dook AC/DC snel in de studio om in 1981 een opvolger te presenteren. Het openingsnummer is een ijzersterk nummer dat sindsdien de traditionele afsluiter van hun concerten is. De geluidseffecten van vurende kanonnen kan dan mooi gecombineerd worden met flinke explosies.

7. High Voltage

https://www.youtube.com/watch?v=wzw6j1mAnsQ

AC/DC werd opgericht op een moment dat rockmuziek rustiger leek te worden. De bandleden wilde weer wat energie injecteren in het genre en hun debuut laat daar geen twijfel over bestaan. Nadat AC/DC internationaal bekendheid verwierf, brachten ze hun debuut opnieuw uit, met een titelnummer High Voltage dat vreemd genoeg pas op hun tweede album T.N.T stond. De vrolijke rocker zou in de periode Bon Scott altijd een livefavoriet blijven zoals de geweldige versie op het livealbum If You Want Blood You’ve Got It bewijst.

6. Let There Be Rock

De band had in 1976 in Europa een naam voor zichzelf gemaakt. Maar ze waren ook geïrriteerd dat hun Amerikaanse platenmaatschappij Dirty Deeds Done Dirt Cheap vanwege de matige productie niet wilde uitbrengen. Voor hun volgende album werd gekozen voor een vet geluid met heel veel gitaren. Het titelnummer is een van hun populairste nummers. Bon Scott zingt een soort Bijbelverhaal over de geboorte van rock ’n roll dat ook iets langer was dan gebruikelijk voor de band. De opbouw laat extra ruimte voor solo’s van gitarist Angus Young.

5. If You Want Blood You Got It

Aan het eind van de jaren zeventig was AC/DC een gevestigde naam geworden. Om een laatste stap richting echt grote populariteit te maken, had de band een nieuwe producer nodig. Dit werd uiteindelijk Robert John “Mutt” Lange die niets aan de groep wilde veranderen maar er wel voor zorgde dat elk geluid perfect klonk. De groep had de titel If You Want Blood You Got It al gebruikt voor hun livealbum van een jaar eerder en maakte er nu een swingende rocker van.

4. Whole Lotta Rosie

Whole Lotta Rosie was pas de derde single van het Let There Be Rock-album. Toch zou dit liedje als eerste classic rock-status krijgen. In Nederland was het hun eerste hit en ook de grootste met als hoogste notering nummer 3. Het liedje is een ode aan de Rubensvrouw, hier belichaamd door ene Rosie waarmee zanger Scott een nacht had doorgebracht. Ondanks haar flinke omvang (ongeveer 120 kilo in de tekst) was zij volgens Scott een geweldige geliefde.

3. Thunderstruck

In het midden van de jaren tachtig leek de populariteit van AC/DC langzaam af te nemen. Waar hun hardrock voorheen heel ruig klonk, was het AC/DC-geluid in vergelijking met een nieuwe generatie metalbands opeens veel beschaafder. Hun grote comeback was het liedje Thunderstruck uit 1990 (en hun eerste Nederlandse top 10-hit sinds Whole Lotta Rosie). Thunderstruck kent een geweldige opbouw met een lang aangehouden gitaarriedel waarbij herhaaldelijk “Thunder!” wordt gescandeerd. De spanningsboog wordt heel voorzichtig aangetrokken totdat na het eerste couplet de hele band invalt. Een ware hardrockklassieker.

2. Highway to Hell

Highway to Hell is een van de bekendste nummers van AC/DC, maar in eerste instantie wilde de platenmaatschappij liever niet dat Highway to Hell de titelsong zou worden van het album uit 1979. Eigenlijk gaat het liedje over het leven op tournee maar in Amerika zouden ze hierdoor een tijd als een satanische band worden gezien. De bandnaam verwees volgens sommige mensen eigenlijk niet naar elektriciteit maar zou een afkorting zijn van Anti-Christ/Devil Children. Tegenwoordig is Highway to Hell een rockklassieker die regelmatig in films wordt gebruikt. Het nummer wordt vaak door andere artiesten gezongen, bijvoorbeeld Billy Joel en is populair tijdens talentenshows als X-Factor. In 2013 bracht AC/DC Highway to Hell opnieuw uit en werd het bijna de Britste kersthit van dat jaar.

1. Back in Black

Het Back in Black-album zou een ongekend succes blijken te zijn. Inmiddels is het na Thriller het meest verkochte album aller tijden (met naar schatting 50 miljoen exemplaren.) Het titelnummer zou zelf uitgroeien tot een fenomeen. Dat is in de eerste plaats te danken aan een van de populairste gitaarriffs aller tijden. Deze droge riff zou een heel eigen leven gaan leiden als sample in hiphop (bijvoorbeeld in tracks van Beastie Boys en Eminem.) Daarnaast is de meezinger een ode aan de overleden zanger Bon Scott die geschreven werd door zijn vervanger Brian Johnson. Naar eigen zeggen leek de tekst eerst op onzin, maar de rest van de band herkende er precies de levensstijl van Scott in.