Top 10 Beste Actiefilms van 2014

2014 was een goed jaar voor de actiefilm. Naar sommige titels werd al lange tijd uitgekeken, maar er waren ook een paar leuke verrassingen. Welke tien films in 2014 deden ons in de bioscoopstoel trillen en verbaasden met de coolste actiescènes?

Dit lijstje uit 2014 is wat ouder, misschien ben je opzoek naar de top 10 actiefilms van 2019?

10. Lucy

Lucy

De Fransman Luc Besson heeft door de jaren zijn eigen stijl van actiefilms ontwikkeld. Ook Lucy is weer heel stijlvol zonder al te veel diepgang. Scarlett Johansson speelt de hoofdrol als naïeve vrouw die verwikkeld raakt in de smokkel van een nieuwe drug. Wanneer ze per ongeluk een enorme dosis van het middel binnenkrijgt begint haar hersencapaciteit tot ongelofelijke niveaus te groeien. Vechten gaat haar ook opeens veel makkelijker af wat leidt tot een groot aantal spectaculaire scènes waaronder een flitsende autoachtervolging in hartje Parijs.

9. The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2

De Spider-Man serie is weer opgestart met nieuwe acteurs. Kan het wedijveren met de originele reeks? Daarover zijn de fans het nog niet eens al doet deel twee van The Amazing Spider-Man zijn best. Andrew Garfield en Emma Stone in de hoofdrollen hebben chemie en de speciale effecten zijn weer helemaal in orde. Aan actie is er ook geen gebrek want waarschijnlijk is dit de Spider-Man film met de meeste tegenstanders per minuut.

8. X-Men: Days of Future Past

X-Men-Days-of-Future-Past

De X-Men serie leek langzaam zijn aantrekkingskracht te verliezen. Met Days of Future Past, de zevende X-Men film alweer, wist regisseur Bryan Singer een spectaculaire stap voorwaarts te zetten. Wolverine wordt met een speciale missie naar 1973 teruggestuurd. Zoals altijd met tijdreizen resulteert dit in bizarre ontwikkelingen waarbij ook een aantal historische figuren hun opwachting maken. De film wordt inmiddels gezien als een van de beste uit de serie. Een mysterieuze scene na de aftiteling belooft weinig goeds voor het vervolg.

7. Fury

Fury

Sinds Saving Private Ryan kent de realistische oorlogsfilm een nieuwe standaard. Fury, met rollen voor Brad Pitt en Shia LaBeouf, is eenzelfde soort film die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Het verhaal gaat over de ruige sergeant Don “Wardaddy” Collier en zijn ervaren team dat een Shermantank met de naam Fury bemand. Een van de bemanningsleden is omgekomen en wordt vervangen door een compleet onervaren typist die nog nooit in een tank heeft gezeten. Hij zal zich moeten bewijzen terwijl de Fury richting Duitsland rijdt. Daar komen ze in een rauwe strijd terecht waarbij de Amerikanen zich niet altijd van hun beste kant laten zien.

6. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1

The Hunger Games Mockingjay

De succesvolle Hunger Games trilogie nadert zijn einde maar zoals tegenwoordig gebruikelijk is wordt het laatste deel in tweeën uitgebracht. Vanzelfsprekend keert Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) terug wanneer ze na de laatste Hongerspelen is gered door de ondergrondse rebellen. Met enige tegenzin wordt zij het symbool van de rebellen die strijden tegen overheersing van het Capitool. Haar oude strijdmakker Peeta Mellark wordt ondertussen door het Capitool in propaganda gebruikt als haar tegenhanger, maar gelooft hij wel in zijn rol? Mockingjay is een geweldige toevoeging aan The Hunger Games reeks waarbij symbolen uit de film steeds vaker in echte protesten zijn terug te zien. Alleen Guardians of the Galaxy was in 2014 een groter commercieel succes.

5. Snowpiercer

Snowpiercer

De Koreaanse film wint de laatste jaren ook in het Westen aan terrein. Vanzelfsprekend worden Koreaanse regisseurs daarom steeds vaker gevraagd voor films met internationale acteurs. Bong Joon-ho, maker van onder andere The Host, presenteerde dit jaar de originele sciencefictionfilm Snowpiercer. Hierin zijn rollen weggelegd voor bekende acteurs als Chris Evans, Tilda Swinton en Ed Harris. Het grimmige verhaal gaat over een grote trein die continu door een sneeuwlandschap reist. De inzittenden zijn de enige overlevenden van een natuurramp. De trein is verdeeld in wagons voor de rijken en de armen. De laatste groep besluit te rebelleren en werkt zich in bloedstollende gevechten richting de locomotief. Daar wacht ze een aantal onplezierige verrassingen.

4. Captain America: The Winter Soldier

Captain America The Winter Soldier

Captain America is een grootheid binnen het Marvel-universum. Toch kreeg deze held nooit de film die bij zijn status hoort. Met The Winter Solder wilde men hier verandering in brengen. De film speelt zicht twee jaar na The Avengers film af. Het geheim agentschap S.H.I.E.L.D. wordt aangevallen door een mysterieuze moordenaar die zichzelf The Winter Soldier noemt. Samen met Natasha Romanoff (weer gespeeld door Scarlett Johansson) moet Captain America onderzoeken hoe diep de samenzwering gaat die S.H.I.E.L.D. bedreigt. Daarbij heeft Romanoff misschien wel een heel andere agenda. Captain America: The Winter Soldier probeert duidelijk een verandering te brengen in het superheldengenre door minder gebruik te maken van digitale effecten. Met een verfrissend duistere toon ademt de film bovendien de sfeer uit van thrillers uit de jaren zeventig.

3. John Wick

John Wick

Keanu Reeves kon wel weer een keer een goede film gebruiken. Met de originele actiefilm John Wick maakt hij een kleine comeback. In de film speelt hij een huurmoordenaar die met pensioen is gegaan nadat zijn vrouw op jonge leeftijd overleed. Op een dag beledigt hij de zoon van een Russische maffiabaas die zijn auto wil hebben. Wanneer deze de auto komt opeisen doodt hij Wicks hondje. Dat had hij natuurlijk beter niet kunnen doen. De maffiabaas zelf schrikt wanneer hij erachter komt wie zijn zoon heeft bestolen. Met tegenzin besluit hij de leraar van Wick in te huren om zijn hem uit de weg te ruimen. John Wick maakt met veel plezier gebruik van actiescènes in de Aziatische stijl. Bovendien kent de film een heel apart gevoel voor humor.

2. Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow

Is het nog mogelijk om de buitenaardse invasiefilm te voorzien van een nieuwe invalshoek? De makers van Edge of Tomorrow bewijzen van wel met de verfilming van een Japans boek. Wanneer de aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens moet majoor William Cage (gespeeld door Tom Cruise) tegen zijn zin in meevechten in een robotachtig pak. De slag blijkt rampzalig uit te pakken en Cage wordt gedood. Hij wordt de vorige dag wakker maar niemand gelooft dat hij de komende slag al heeft meegemaakt. Zo herleeft hij keer op keer dezelfde dag totdat hij eindelijk iemand weet te overtuigen van zijn situatie. Kunnen ze de herhaling gebruiken om hun vijand beter te leren kennen? Met zijn bizarre wendingen zorgt Edge of Tomorrow voor een frisse wind in het actiefilmgenre. Dankzij het commerciële succes zal de film de komende jaren ongetwijfeld vaak worden nagedaan.

1. Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy

Commercieel gezien was Guardians of the Galaxy de meest succesvolle actiefilm van 2014. Geen wonder want de film vormt een achtbaan van actie. Bovendien had Guardians of the Galaxy een heel eigen gevoel voor humor en een gezellige soundtrack vol oude hits. Nadat zijn moeder overlijdt wordt de jongen Peter Quill ontvoerd door ruimtepiraten, de Ravagers. Wanneer hij eenmaal volwassen is steelt Quill op een planeet een bol. Blijkbaar niet zomaar een bol want hij krijgt meteen allerlei louche figuren achter zich aan. Het is het begin van een doldwaas avontuur dat in 2017 een vervolg zal krijgen.

    1. anoniem september 4, 2015
    2. Snorlax oktober 13, 2015
    3. Anoniem september 28, 2016

    Jouw Reactie?