Batman is best al een oude knar. Tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger voerden de gemaskerde misdaadbestrijder voor het eerst op in ‘Detective Comics #27’ in 1939. En toch blijft ‘The World’s Greatest Detective’ verbazend viriel. Batmans aartsvijand ‘Joker’ stal in 2019 nog de show en filmawards dankzij Joaquin Phoenix’ intense vertolking.

In 2021 treedt Bruce Wayne’s alter ego opnieuw uit de Batcave in Matt Reeves ‘The Batman’. Spannende tijden, voor hoofdacteur Robert Pattinson. Elke Batmanfan hoopt op een nieuwe ‘The Dark Knight’. Maar voor je het weet belandt je in een ‘Batman & Robin’-miskleun.

Van Joel Schumachers schabouwelijke camp tot Christoper Nolans tijdloos Oscarmateriaal: de Top 10 Beste Batman Films ontdek je hieronder.

10. Batman & Robin (1997)

batman en robin

‘Batman & Robin’ is zó slecht dat hij alleen dáárom al in geen enkel lijstje mag ontbreken. De film koestert een schrale IMDb-score van 3,7 en werd met 11 nominaties uiteraard niet vergeten op de ‘Razzies’ van 1997.

Alicia Silverstone verzilverde de Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol als Batgirl en sleurde die kwalijke reputatie nog jaren mee. Klein opstekertje: de jonge Amerikaanse kijkertjes riepen haar datzelfde jaar uit tot beste actrice op de ‘Kids’ Choice Awards’.

Geen ‘Batman & Robin’-bespreking zonder de ‘bat nipples’. Want tot vervelens toe halen filmwebsites Joel Schumachers beruchte batsuit-upgrade aan. Een fraai staaltje geschiedvervalsing. Twee jaar voor George Clooney droeg Val Kilmer ook al een batsuit met rubberen tepels in het beduidend beter onthaalde ‘Batman Forever’!

mr freeze

Met 25 miljoen dollar ging er bijna een vijfde van het productiebudget naar de gage van Arnold Schwarzenegger. In ruil maakte diens potsierlijke booswicht Mr. Freeze maar liefst 27 pijnlijk ongrappige woordspelingen op ‘ice’. Zowel George Clooney als regisseur Joel Schumacher hebben zich afgelopen jaren uitgebreid verontschuldigd voor de kolderieke waanzin die ‘Batman & Robin’ was.

Warner Bros. voerde de geplande opvolger ‘Batman Unchained’ wijselijk af. Batman verschool de komende jaren in het geborgene tot Christopher Nolan hem een kanjer van een reboot gaf. Perfecte film om in gezelschap met vrienden en een kratje bier te kijken. Dat dan weer wel.

9. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

batman v superman

De titanenstrijd tussen ‘The Caped Crusader’ en ‘The Last Son of Krypton’ moest het filmevent van 2016 worden. Ben Affleck zou 13 jaar na het archislechte ‘Daredevil’ nog eens een superheld spelen. Hoewel het internet vooraf de draak stak met ‘Batfleck’ was zijn Batmanvertolking beter dan verwacht. De acteur zette zelfs een bijzonder intense Bruce Wayne neer die na de verwoesting van Metropolis wraak zweert op de ‘Man of Steel’.

Helaas is daarmee zowat al het positieve over ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ gezegd. Zack Snyders lawaaierige miskleun is een ellenlange rit die je murw slaat om volstrekt verkeerde redenen. Dat die zwakzinnige ‘Martha’-plotwending uit de pen van een gedegen vakman als David S. Goyer kan vloeien? Je kan er met je hoofd niet bij.

wonderwoman

Zeldzaam hoogtepuntje van de film? Gal Gadots Wonder Woman, die begeleid door haar epische signatuurtune, opduikt in het eindgevecht met Doomsday en zo niet alleen Batman maar ook de moegetergde kijker op het laatste nippertje van een gewisse dood redt.

8. Batman Forever (1995)

val kilmer batman forever

‘Batman Returns’, Tim Burtons tweede Batmanfilm, bleek niet het verhoopte familiekassucces dat Warner Bros. voor ogen had. Hollywoods raarste vogel vloog de laan uit, waarna Joel Schumacher het roer van de derde moderne Batmanfilm overnam. Een ietwat houterige Val Kilmer volgde Michael Keaton op. Die houterigheid kwam deels door het loodzware kostuum. Val Kilmer verloor ettelijke kilo’s van al het zweten tijdens de actiescènes.

badguys in batman forever

Zoals zo vaak wordt het vigilante titelpersonage overklast door de gekostumeerde superschurken van dienst. In dit geval: Tommy Lee Jones carnavaleske Two-Face en vooral Jim Carreys uitzinnige Riddler. De acteur met het rubberen gezicht scoorde een jaar voor ‘Batman Forever’ een ongeziene hattrick met ‘Ace Ventura: Pet Detective’, The Mask’ en ‘Dumb and Dumber’.

De studio gaf de komiek carte blanche en dat is eraan te zien. Het kleurrijke en speelse ‘Batman Forever’ werd een must voor Jim Carrey-fans en een enerverende gruweltrip voor evenveel tegenstanders.

7. Batman: The Movie (1966)

batman the movie

Lang voor Frank Miller zijn beenharde Batman introduceerde in inmiddels klassieke graphic novels als ‘The Dark Knight Returns’ en ‘Year One’, was Batman best nog een vrolijke frans. In de tv-serie die tussen 1966 – 1968 liep, stapelden de tekstballonnetjes met ‘Pow!’, ‘Bam!’, ‘Blap!’ en andere klinkklare campy nonsens zich op. Na een razend populair eerste seizoen kon een volwaardige langspeelfilm niet uit blijven.

Batman (Adam West) en zijn onstuimige sidekick Robin (Burt Ward) kregen het in hun eerste filmavontuur aan de stok met vier vertrouwde slechteriken. De Joker (Cesar Romero), Penguin (Burgess Meredith), Riddler (Frank Gorshin), Catwoman (Lee Meriwether speelde ook nog Bruce Wayne’s liefje Miss Kitka) bezorgen het ‘Dynamic Duo’ drukke dagen.

batman scene met de haai

Maar de scène die op iedereens netvlies gegrift staat is uiteraard Batman die zwalkend aan een touwladder een bijtgrage haai afweert met zijn ‘Shark Repellent Bat Spray’.

6. The Dark Knight Rises (2012)

dark knight rises

Na het commercieel en kritisch monstersucces van ‘The Dark Knight’ probeerden tal van filmmakers tevergeefs Christopher Nolans aanpak te kopiëren. De Londense regisseur trapte zelf niet in die val. ‘The Dark Knight Rises’ werd een heel andere film dan zijn voorganger. ‘Batman Begins’ borduurde op Bruce Wayne’s jeugdtrauma’s, Heath Ledgers Joker schepte chaos in ‘The Dark Knight’ en nu toonde Bane (Tom Hardy) een gepensioneerde Batman (Christian Bale) wat pijn was, en hoe.

Tom Hardy pompte 15 kilo extra spiermassa in een krachthonk en mat zich een zacht gezegd heel opvallende stem aan voor de rol van terrorist Bane. Tom Hardy’s karakteristieke schapenwol gevoerde mantel, een ontwerp van kostuumdesigner Lindy Hemming, ontketende een heuse modetrend. Anne Hathaway flikflakt door de film als een duivels charmante Selina Kyle – de naam Catwoman valt nooit.

Toch voelt het sluitstuk van Christopher Nolans trilogie met zijn 2 uur en 44 minuten nodeloos lang, zijn de talrijke van de pot gerukte plotwendingen niet van de poes en tekent Oscarwinnares Marion Cotillard voor een van de erbarmelijkst geacteerde sterfscènes uit de geschiedenis van het bewegende beeld.

5. The Lego Batman Movie

The Lego Batman Movie

Er bestaan zoveel goede Batman-animatiefilms dat ze eigenlijk een eigen lijstje verdienen (en dat hebben we dus ook gedaan, zie hier. Denk maar aan ‘Batman: Mask of the Phantasm’ uit 1993 of het grimmige ‘Batman: The Killing Joke’. Die laatste kwam in 2016 met een R-rating van de MPAA, dus zeg nog eens dat tekenfilms voor kinderen zijn. Het bekendste en kindvriendelijke geanimeerd Batman-avontuur is natuurlijk ‘The Lego Batman Movie’.

De Deense blokjesbouwer gooit sinds 2006 Batman-sets op de markt. De kleine vleermuisman (met de indrukwekkende stem van Will Arnett) mocht dus niet ontbreken in ‘The Lego Movie’ uit 2013. Vier jaar later kreeg hij met ‘The Lego Batman Movie’ een succesvolle solofilm. Batmans Lego-avontuur is een festijn van hilarische verwijzingen naar eerdere live-actionfilms en pientere toespelingen op de popcultuur.

Zo spreekt Billy Dee Williams, openbare aanklager Harvey Dent uit Tim Burtons ‘Batman’, booswicht Two-Face in en toetert de Batmobile de theme song van de cultfilm uit 1966. Toch gunde de Academy ‘The Lego Batman Movie’ in 2018 niet eens een Oscarnominatie. Een onbegrijpelijke beslissing in het jaar waarin mindere goden als ‘The Boss Baby’ en ‘Ferdinand’ wél meedongen naar het beeldje voor beste animatieprent.

4. Batman Begins (2005)

Batman Begins

Iedereen kent het verhaal. De jonge Bruce Wayne kijkt machteloos toe hoe een ordinaire straatboef zijn ouders na een operavoorstelling in koelen bloede neerschiet. Trouwe butler Alfred ontfermt zich over de weesjongen tot de tijd rijp is om uit de schaduw te treden als de vigilante nachtwaker Batman.

Toch duurde het tot 2005 voor Christopher Nolan als eerste regisseur werk maakte van een gedegen oorsprongsverhaal voor Gotham City’s beschermer. ‘Batman Begins’ was een broodnodige nieuwe start na Joel Schumachers schabouwelijke ‘Batman & Robin’ uit 1997. Na George Clooneys carrièrenadir als Batman gaf Christian Bale de donkere superheld de nodige gravitas die de stripheld al zo lang ontbeerde.

Batman Begins scarecrow

Liam Neeson geeft prima tegengewicht als de mysterieuze Ra’s al Ghul. Cillian Murphy mikte aanvankelijk op de cape. Een geïmponeerde Christopher Nolan gaf de ‘Peaky Blinders’-ster de rol van Scarecrow als troostprijs. Maar die absurd lage bariton van Batman? Die blijft nog steeds verschrikkelijk.

3. Batman (1989)

batman 1989

23 jaar naar Batmans eerste olijke filmavontuur, gaf Tim Burton zijn gotische interpretatie aan de gemaskerde misdaadbestrijder. Tim Burtons ‘Batman’ was om vele redenen een gok. De ravenzwarte regisseur castte Michael Keaton voor de dubbelrol van Batman/Bruce Wayne. De acteur was toen vooral bekend van komisch werk als ‘Mr. Mom’, ‘Night Shift’ en ‘Beetlejuice’, waardoor de fans moord en brand krijsten. Het kwam zelfs tot een petitie die boos uitschreeuwde: ‘… he’s definitely not the sort of imposing figure needed to define the ultimate creature of the night, the BATMAN!’

De criticasters kregen ongelijk. Tim Burton toverde een ronduit glorieus Gotham City tevoorschijn. Medewerkers Anton Furst en Peter Young wonnen in 1990 terecht de Oscar voor artdirection en setdecoratie. Jack Nicholson beheerst elk snippertje schermtijd als The Joker.

batman joker jack nicholson

De iconische rol leverde Nicholson een indrukwekkende bankrekening op. De grijnslachende acteur bedwong naast een cheque van 6 miljoen dollar ook een vast percentage op de box-officewinst en verkoop van afgeleide merchandise in zijn contract. De lucratieve deal leverde hem uiteindelijk een slordige 60 miljoen dollar op en tikt nog steeds vrolijk aan.

2. Batman Returns (1992)

batman returns

Voor heel wat fans is ‘Batman Returns’ de ultieme Batmanfilm. En geef ze eens ongelijk. Na het monstersucces van ‘Batman’ werkten Tim Burton en hoofdacteur Michael Keaton opnieuw samen voor ‘Batman Returns’. Burton eiste deze keer alle creatieve vrijheid en die benutte hij meesterlijk.

Het vervolg is een gotisch spektakel met gekruid met de pekzwarte humor waar Tim Burton een heel carrière opbouwden. Michelle Pfeiffer reïncarneert een onweerstaanbaar sensuele Catwoman. Danny DeVito geniet zienderogen van zijn rol als The Penguin – hij bleef tussen twee opnames door in zijn rol zitten. En wie anders dan de immer akelige Christopher Walken was geknipt voor het maatpak van booswicht Max Schreck? Of zoals Tim Burton verklaarde: ‘… that man scares the hell out of me!’

batman returns2

Het publiek dacht er anders over. ‘Batman Returns’ maakte de hooggespannen verwachtingen niet waar. Warner Bros. mikte op een kindvriendelijk kassucces. Het eindresultaat was voor die tijd zo donker en gewelddadig dat McDonalds, die afgeleide promospeelgoedjes in haar Happy Meals stopte, bedolven werd onder woeste ouderbrieven.

1. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight

Vanaf de openingsscène met de brutale overval op de Gotham National Bank weet je: dit is meer dan een superheldenfilm. Dit is een onversneden meesterwerk. Een onversneden meesterwerk dat er bovendien als 4de film ooit in slaagde om de toen nog magische box-officegrens van 1 miljard dollar te breken.

Drie jaar na ‘Batman Begins’ moest Christian Bale’s Batman genoegen nemen met de rol van tweede viool. Toen Sir Michael Caine voor het eerst Heath Ledger in volle Joker-glorie op de set zag, schrok de geridderde filmveteraan zich zo’n hoedje dat hij terstond zijn tekstregels vergat. De Australische acteur ging tot op het bot voor zijn rol als The Joker en ontwikkelde zo een knoert van een slaapprobleem.

The Dark Knight joker

De rest van het verhaal is jammer genoeg gekend. Op 22 januari 2008 overleed de 28-jarige Heath Ledger na een overdosis opiaten en benzodiazepine. Exact 13 maanden later kreeg het betreurde talent postuum de Oscar voor beste mannelijke bijrol. ‘The Dark Knight’ bivakkeert al jaren in de top 10 van het gezaghebbende IMDb. En zo hoort het ook.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Lijstjes van andere film franchises