Allez, we gaan naar België! Volgens een lijst, opgesteld door RateBeer, kun je bij onze Zuiderburen de lekkerste biertjes van Europa drinken. In hun top 100 beste bieren (2014) staan in totaal tien Belgische Biertjes, allen krijgen ze de hoogste waardering van de website:

Hommage 3 Fonteinen

belgisch speciaal bier 4

‘Hommage 3 Fonteinen’ wordt gebrouwen in ‘Geuzestekerij 3 Fonteinen’ in het Belgische Beersel. ‘Hommage 3 Fonteinen’ is een frambozengeuze, welke ontstaat door de rijping van frambozen in jonge lambiek. Door er een kleine hoeveelheid krieken aan toe te voegen, wordt de kenmerkende kleur verkregen. Dit bier, met een alcoholpercentage van 8%, kun je het beste binnen twee jaar drinken. Hoewel de kwaliteit blijft behouden, verliest de ‘Hommage 3 Fonteinen’ na twee jaar kleur. Leuk om te weten is dat de ‘hommage’ toekomt aan Gaston Debelder, vader van brouwer Armand Debelder. Niet alleen leerde Gaston zijn zoon het vak, ook wakkerde hij bij hem de passie voor frambozengeuze aan.

Bush de Nuits (Scaldis Prestige de Nuits)

Hoewel ‘Brouwerij Dubuisson’ al sinds 1769 bestaat, kun je ‘Bush de Nuits’ gerust een jong biertje noemen. Zo werd dit bier in 2008 gelanceerd. ‘Bush de Nuits’ wordt jaarlijks gebrouwen, hetgeen je op het etiket kunt lezen. Deze ‘Bush’ variant wordt wel omschreven als een koperkleurige tripel met een alcoholpercentage van maar liefst 13%. Aan het uitschenken gaat een rijpingsproces gedurende zes tot negen maanden op houten vaten vooraf. In deze vaten heeft ooit ‘Bourgogne Nuits-Saint-Georges’ gezeten. De smaak van ‘Bush de Nuits’ doet dan ook denken aan wijn!

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw/Blue

belgisch speciaal bier 3

Met het brouwen van de ‘Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw/Blue’ heeft ‘Brouwerij Het Anker’ in Mechelen wereldfaam vergaard. Het gaat hier om een Belgisch bier van hoge gisting. De kleur laat zich het beste omschrijven als robijnrood. Bijzonder aan ‘Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw/Blue’ is ook dat het minstens 10 jaar houdbaar is. Naast de blauwe variant, met een alcoholpercentage van 11%, is er ook ‘Cuvée van de Keizer – Rood’. Dit bier is goudblond van kleur en is niet langer dan drie jaar houdbaar. Vermeldenswaardig is dat beide bieren elk jaar op 24 februari worden gebrouwen. Deze dag staat bekend als de geboortedag van Keizer Karel V.

Rochefort Trappistes 10

‘Rochefort Trappistes 10’ kenmerkt zich door een bijzondere aanpak. Laten we beginnen bij de oorsprong; deze brengt ons naar het jaar 1899. Toen is het eerste ‘Rochefort bier’ gebrouwen in de ‘Cisterciënzerabdij’ in de Belgische plaats Rochefort. De monniken hier staan bekend als de ‘Cisterciënzers van de Strikte Observatie’ en leven een geheel van de buitenwereld afgezonderd leven. Zo voorzien zij met hun ‘Rochefort bieren’ in eerste instantie in hun eigen behoefte. Een specifieke hoeveelheid wordt verkocht met als doel om de opbrengst te schenken aan mensen, die het nodig hebben. Naast ‘Rochefort Trappistes 10’ brouwen de monniken ook nog een ‘Rochefort 6’ en ‘Rochefort 8’. Elke variant heeft een eigen kleur kroonkurk. Verder verschilt het alcoholpercentage van de bieren.

Sint Bernardus Abt 12

belgisch speciaal bier 2

Liefhebbers van Belgisch bier hebben vast wel eens gehoord van ‘Brouwerij Sint-Bernadus’ in Watou. Sinds 1946 worden hier vijf bieren voorzien van het etiket ‘Sint Bernadus’ gebrouwen. Daarnaast is er nog de ‘Watou Tripel’. De ‘Sint Bernadus Abt 12’ wordt gerekend tot de beste van alle bieren, die hier worden gebrouwen. Het betreft een donker bier met een fraaie, ivoorkleurige schuimkraag. De ‘Sint Bernadus Abt 12’ kenmerkt zich door een lange, bitterzoete afdronk. Dit heeft vast te maken met het feit dat dit bier boordevol complexe smaken zit!

Struise Black Albert

Al jaren behoort ‘De Struise Brouwers’ tot de beste brouwers van de wereld. Aan de basis van dit florerende bedrijf staan Carlo Grootaert, Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau. In 2001 zijn zij gestart met hun brouwwerkzaamheden. In eerste instantie maakten zij vooral indruk op Amerikaanse en Scandinavische bierbrouwers. Pas daarna werden ze ontdekt in eigen land. In 2012 werd aan de ‘De Struise Brouwers’ het logo ‘Belgische Hop-Houblon’ beschikbaar gesteld. Dit label maakt duidelijk dat hun bieren worden gebrouwen met minimaal 50% Belgische hop. ‘Black Albert’ is een bier van hoge gisting. Het wordt zes maanden gerijpt op oude rumvaten. De naam van dit bier maakt een connectie tussen de Belgische Koning Albert en ‘stout’ (black).

Struise Pannepot

belgisch speciaal bier 5

Ook ‘Struisse Pannepot’ wordt gebrouwen door ‘De Struise Brouwers’. Tot deze reeks bieren behoren verder nog de ‘Pannepeut’, ‘Pannepot Reserva’, ‘Pannepot Reserva Vintage’, ‘Pannepot Special Reserva’ en ‘Pannepot Wild’. De bieren staan bekend om hun hoge gisting. De naam van deze reek bieren verwijst naar de vissersboten van ‘De Panne’, die begin 1900 de wateren rondom België bevoeren. De bruine kleur van het bier doet denken aan de donkere ‘ale’ – het bier van toen – dat zij na hun werk dronken.

Struise Pannepot Reserva

De ‘Pannepot Reserva’ wordt in totaal 14 maanden gelagerd op wijnvaten. Het eindresultaat is een smaakvol, bruin bier met een alcoholpercentage van 10%. Volgens de kenners schenkt dit bier pikzwart uit. Eenmaal in het glas, dan blijft de kraag wat achterwege en heeft de ‘Pannepot Reserva’ even tijd nodig om alle aroma’s te verspreiden. Diezelfde kenner prijst wel het mondgevoel; zo zou de ‘Pannepot Reserva’ heerlijk decadent in de mond aanvoelen. Dan moet je denken aan een combinatie van ‘fluwelig’, ‘rond’ en ‘vol’. Hoe dan ook, dit bier wordt graag gedronken door het smaakpanel van RateBeer.

Westvleteren Acht

belgisch speciaal bier

Ook ‘Westvleteren’ is een bier, dat zich kenmerkt door een lange geschiedenis. In 1831 werd begonnen aan de bouw van de huidige ‘Sint-Sixtusabdij van Westvleteren’. Wettelijk gezien hadden de bouwvakkers recht op twee glazen bier per dag. Al snel besloten de paters om het bier zelf te brouwen. Zo spaarden zij veel geld uit! Hoewel dit bier niet te vergelijken is met het ‘Westvleteren’ van nu, is toen wel de basis onder de brouwerij gelegd. Anno 2014 worden hier vier soorten bier gebrouwen, waarvan de lichtste alleen de abdijbewoners toekomt. Naast de varianten ‘Westvleteren Blond’, ‘Westvleteren Zes’ en ‘Westvleteren Twaalf’ is er dus het smaakvolle ‘Westvleteren Acht’.

Westvleteren Twaalf (XII)

In februari van dit jaar is ‘Westvleteren Twaalf’ door RateBeer voor de vierde achtereenvolgende keer tot het beste bier van de wereld verkozen. Dit bier wordt geroemd om zijn samenstelling van complexe smaken. Je kunt je voorstellen dat de titel ‘beste bier van de wereld’ leidde tot een enorme run op de ‘Westvleteren Twaalf’. De hoge vraag in combinatie met het lage aanbod brengt een indrukwekkende handelsstroom op websites, zoals eBay, teweeg. Daar verwisselt dit bier tegen hoge prijzen van eigenaar!