Top 10 Beste Blockbuster Films van 2015

2015 was weer een uitstekend jaar voor film. Dat betekende een groot aantal blockbusters die voor afgeladen bioscoopzalen zorgden. Tussen de bekende namen en vervolgfilms zaten ook een aantal verrassende titels. Wat waren de tien beste blockbusters van 2015?

10. The Hunger Games: Mockingjay Part 2

The Hunger Games Mockingjay Part 2

Het derde boek van de populaire Hunger Games trilogie werd in twee delen verfilmd. Hierdoor moesten fans extra lang wachten op de ontknoping. Kon Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) als symbool van de rebellie de kwaadaardige president Snow onttronen? Wie het boek niet had gelezen wachtte misschien een verrassing.

9. The Martian

The Martian

Ridley Scott (Alien, Thelma & Louise) is een gerenommeerde regisseur die een flink aantal blockbusters op zijn naam heeft staan. Toch was The Martian een van de onverwachte hits van 2015. In The Martian raakt een astronaut, gespeeld door Matt Damon, gestrand op Mars. Hij is eigenlijk ten dode opgeschreven maar gebruikt al zijn kennis om te overleven. Enthousiaste verhalen over de prachtige 3D-beelden van de rode planeet maakten The Martian tot een sciencefictionhit.

8. Mission: Impossible – Rogue Nation

Mission Impossible - Rogue Nation

Bezit Tom Cruise na al die jaren nog steeds het charisma om de mensen massaal naar de bioscoop te krijgen? Na het succesvolle vierde deel van de Mission: Impossible serie was het antwoord niet moeilijk. Rogue Nation bleek weer een hit dankzij de terugkeer van een aantal bekende gezichten (Simon Peggg, Ving Rhames) en een spannend verhaal vol verrassingen. De scène waarin Tom Cruise aan een opstijgend vliegtuig hangt werd al snel uitgeroepen tot een actieklassieker.

7. Jurassic World

Jurassic World

Jurassic Park (1993) is een van de grootste blockbusters aller tijden. Met het vierde deel Jurassic World wordt het verhaal over dinosauriërs in de moderne tijd opgefrist want de special effects zijn sindsdien flink verbeterd. De film speelt zich af op hetzelfde eiland als het origineel waar nu een groot pretpark staat. Mensen zijn gewend geraakt aan de ouderwetse dino. Wetenschappers ontwikkelen daarom een nieuwe soort, indominus rex. Al snel komt men er achter dat deze agressieve soort goed leert, en honger heeft.

6. Furious 7

Furious 7

De Fast & Furious serie blijft een garantie voor een blockbuster. Snelle auto’s, stoere bestuurders en spannende verhalen waar de goedaardige bende zich in allerlei bochten moet wringen om te overleven. De vorige delen vormden een soort flashbacks en met Furious 7 gaat men eindelijk verder met het verhaal na Tokyo Drift. Want een rustig leven is de helden niet gegund, de broer van slechterik Owen Shaw zint namelijk op wraak. Vin Diesel, The Rock en voor de laatste keer Paul Walker zijn weer van de partij.

5. Spectre

Spectre

James Bond blijft een garantie voor een blockbuster. De serie over agent 007 is weer helemaal bij de tijd met adembenemende stunts en gadgets. Bond lijkt aan het begin van de film op eigen houtje te opereren. Dit zeer tegen de zin in van zijn bazen en hij wordt geschorst. Maar Bond gaat natuurlijk niet achter de geraniums zitten en al snel raakt hij verstrikt in een zoektocht waarbij hij een samenzwering ontdekt met wereldwijde gevolgen. Naast een sterrencast met onder andere Ralph Fiennes, Monica Bellucci en Christoph Waltz speelt Daniel Craig voor het laatst zijn ingetogen versie van James Bond.

4. Avengers: Age Of Ultron

Avengers Age Of Ultron

Het onvermijdelijke vervolg op het uiterst succesvolle The Avengers (2012) waarin een aantal beroemde superhelden als Iron Man, Hulk en Captain America een team vormden. Regisseur Joss Whedon wist alle acteurs uit de eerste film te strikken voor een nieuw avontuur. De Avengers denken hun werk wat te kunnen verlichten door een artificiële intelligentie met de naam Ultron te activeren. Dat gaat natuurlijk mis en Ultron begint een lichaam voor zichzelf te bouwen. Ondertussen lijken de Avengers door ruzie uiteen te vallen. Het einde van de film geeft genoeg aanknopingspunten voor een derde blockbuster.

3. Inside Out

inside out

Inside Out was een van de meest verrassende blockbusters van 2015. Pixar biedt altijd kwaliteit, maar Inside Out verkent voor een animatiefilm nieuw terrein. Dit keer wordt namelijk een kijkje in het hoofd van een tienermeisje gegeven. We volgen haar vanaf de geboorte en zien hoe haar eerste emotie, Plezier, tot leven komt. Al snel wordt ze bijgestaan door Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Na een ingrijpende verhuizing vindt er een grote verandering plaats bij de emoties. De onhandigheid van het ondergeschoven verdriet leidt tot een groot avontuur door de geest. Kan Plezier weer de touwtjes in handen krijgen, want depressie lijkt het leven van het meisje over te nemen. Ondanks het ongewone, bijna volwassen onderwerp, groeide Inside Out tot een megahit.

2. Mad Max: Fury Road

Mad Max Fury Road

Was Mad Max na dertig jaar nog wel levensvatbaar? George Miller, regisseur van de eerste trilogie, had vertrouwen in een nieuwe Max (Tom Hardy) en kon na een aantal tegenslagen een nieuw hoofdstuk presenteren: Fury Road. De postapocalyptische wereld lijkt grimmiger dan ooit te voren. Max komt via een omweg in aanraking met Furiosa (Charlize Theron) die een sadistische heerser verraadt en met zijn harem op de vlucht gaat. Binnen de kortste keren worden ze achterna gezeten door een leger dat er alles aan doet om ze te stoppen. Een spectaculaire achtervolging is het gevolg waar zoveel mogelijk echte stunts voor een sensationele film zorgen.

1. Star Wars: The Force Awakens

Star Wars The Force Awakens

Dankzij een perfecte trailer groeide het zevende deel van Star Wars uit tot de film waar in 2015 het meest naar werd uitgekeken. Maar kon nieuwe regisseur J.J. Abrams de druk wel aan? De bioscopen waren ver van te voren uitverkocht en al snel klonken enthousiaste verhalen over een echte Star Wars film. Geen wonder wat de belangrijkste acteurs uit de originele trilogie doen weer mee. Tegelijkertijd worden een aantal nieuwe personages geïntroduceerd die de film moeiteloos dragen. Veel kijkers hadden na afloop meteen zin in het volgende deel dat pas in 2017 zal verschijnen. The Force Awakens is de populairste Star Wars film tot nu toe en is bovendien snel op weg om de meest succesvolle film aller tijden te worden.