Top 10 Beste (buitenlandse) Boeken van 2013

Niets gezelliger dan tijdens lange, verloren winteravonden onder de dons te kruipen met een goed boek. Maar welk boek? De redacteuren van Amazon helpen je keuze alvast een eind op weg met hun selectie van de beste boeken uit 2013 tot dusver.

10. Eleanor & Park door Rainbow Rowell

Eleanor & Park door Rainbow Rowell

Deze novelle voor jonge volwassenen vertelt het verhaal van twee tieners en misfits, Eleanor en Park. Het boek speelt zich af tijdens het schooljaar 1986, wanneer de twee elkaar ontmoeten op de schoolbus. Zij worden verliefd, hoewel zij weten dat zoiets als een eerste liefde amper kan blijven duren. Toch blijken zij wanhopig genoeg om te proberen. Een grappige, enigszins sarcastische, maar ook eerlijke novelle, die niet alleen jongeren, maar ook ouderen zal aanspreken.

De boeken van Rainbow Rowell zijn nog niet vertaald in het Nederlands.

 

9. Een Huis in de Hemel door Amanda Lindhout & Sara Corbett

Een Huis in de Hemel door Amanda Lindhout

Als kind ontsnapte Amanda Lindhout aan het leven in een gewelddadig huishouden door National Geographic te doorbladeren en zichzelf voor te stellen in de exotische decors uit het tijdschrift. Op negentienjarige leeftijd spaarde zij als serveuse haar fooien om er de wereld mee rond te reizen. Zo backpackte Amanda door Latijns Amerika, Laos, Bangladesh, India, Soedan, Syrië en Pakistan. In Afghanistan en Irak vestigde zij ondertussen een reputatie als oorlogsverslaggeefster voor de televisie.

In die hoedanigheid trekt zij in augustus 2008 naar het geteisterde Somalië. Op de vierde dag van haar verblijf wordt zij er ontvoerd door een groep gemaskerde mannen. Gegijzeld voor 460 dagen, bekeert Amanda zich tot de islam als overlevingsstrategie, onderneemt een riskante ontsnapping en wordt van verlaten woestijnhuis naar verlaten woestijnhuis gebracht. Zij heeft enkel haar verbeelding om te overleven.

Levendig, spannend en goed geschreven vertelt Een Huis in de Hemel (A House in the Sky) het onwaarschijnlijk en intiem verhaal van een jonge vrouw en haar zoektocht naar medeleven in het aangezicht van onvoorstelbare vijandigheid.

8. De Zoon door Philipp Meyer

De Zoon door Philipp Meyer

Philipp Meyer is de bejubelde auteur van American Rust. Met zijn opvolger De zoon (The Son) schrijft hij nu een episch verhaal over een Texaanse familie in het Amerikaanse Westen. Het werd een meer dan 150 jaren omspannende saga vol macht, bloed, land en olie. Het boek omvat dan ook zowat alles vanaf de Camanche raids in de jaren 1800 tot de grote olievondsten van de twintigste eeuw.

Beklijvend, panoramisch en evocatief is The Son een waar meesterwerk dat zich een plaats weet te verwerven in een grote Amerikaanse traditie.

7. Tien December door George Saunders

Tien Decembe

Als één van de belangrijkste en origineelste schrijvers van zijn generatie, is George Saunders onweerlegbaar de meester van het kortverhaal. Tenth of December is zijn eerlijkste, meest toegankelijke en ontroerendste collectie tot dusver. Met thema’s als klasse, seks, liefde, verlies, werk, wanhoop en oorlog gaat Saunders daarbij meteen naar de kern van het hedendaags bestaan. Zijn kleine verhalen onderzoeken grote vragen en verkennen de fouten in onze moraliteit, spittend naar de vraag wat ons goed en menselijk maakt.

6. Lawrence in Arabia door Scott Anderson

Lawrence in Arabia door Scott Anderson

De Arabische revolte tegen de Turken was voor velen een bijkomstigheid van de Eerste Wereldoorlog. Daardoor werd het conflict in wezen vorm gegeven door een opmerkelijk klein aantal van opmerkelijk laag gerangschikte officieren. Lawrence in Arabia volgt vier van deze mannen terwijl zij, ver weg van de grote machtsbastions, het Midden Oosten helpen vormgeven door gevechten, spionage en complotten. Het resultaat is een zeer degelijk onderzocht boek, dat veel van onze kennis over de vorming van het Midden Oosten weerlegt.

5. Pilgrim’s Wilderness door Tom Kizzia

Pilgrim's Wilderness

Als papa Pilgrim met zijn vrouw en vijftien kinderen in McCarthy, Alaska verschijnt, hebben zijn buren geen idee van de problemen die hen te wachten staan. De Pilgrims presenteren zichzelf als een voorbeeld voor de samenleving, maar hun familiegeschiedenis loopt langs donkere paden. In een paar weken tijd boort papa Pilgrim bovendien ook nog eens een rijweg dwars door de bergen, recht naar zijn familiewoonst. Dit zorgt voor een scherpe confrontatie met de National Park Service en verplicht ook de mede-bewoners om een kant te kiezen: staatsmacht of burgerrechten.

Met Pilgrim’s Wilderness vertelt veteraan en Alaska-journalist Tom Kizzia een waar gebeurd verhaal vol FBI-dossiers, fysisch en seksueel misbruik, brainwashing en gewelddadige sterfte.

4. Leven na Leven door Kate Atkinson

Leven na Leven door Kate Atkinson

Wat als je zou kunnen sterven en opnieuw geboren worden, opnieuw en opnieuw, tot je het ‘goed’ hebt? Dat overkomt Ursula Todd, de heldin van deze briljante novelle met vele lagen. Op een koude, met sneeuw beladen nacht in 1910 wordt zij geboren als kind van een Engelse bankier en zijn vrouw. Ursula sterft echter nog voor zij kan ademen. Op dezelfde nacht wordt Ursula Todd geboren en laat een lustige schreeuw horen. Het is het begin van een merkwaardig leven. Want elke keer als Ursula groeit, sterft zij ook, herhaaldelijk en op vele verschillende manieren, terwijl de wereld almaar dichter bij haar eigen Apocalyps komt: de Tweede Wereldoorlog.

Leven na Leven (Life After Life) is tegelijk grappig, filosofisch en krachtig in zijn onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van Ursula’s eigenaardige situatie op haar familie, vrienden en het leven in de twintigste eeuw. Zal Ursula’s oneindig aantal levens haar in staat stellen de wereld te redden van het onvermijdelijke lot? En zo ja, zal zij dat dan doen?

3. Thank You for Your Service door David Finkel

thank you for your service david finkel

Met Thank You for Your Service schrijft David Finkel het vervolg op zijn vorige boek The Good Soldiers. Voor deze instant klassieker van de oorlogsliteratuur bedde Finkel zich in in het 2-16 infanteriebataljon van het Amerikaanse leger. Hij volgde zo de fameuze ‘surge’ van Irak in 2007.

Nu volgt Finkel dezelfde jongens na hun thuiskomst in Amerika. Met Thank You for Your Service creëert hij zo een onweerlegbaar, essentieel portret van hoe het leven na de oorlog verloopt: van hoe moeilijk, traag, frustrerend en onzeker de weder aanpassing aan het burgerleven zich ontwikkelt. Finkel heeft daarbij niet alleen oog voor de soldaten, maar ook voor hun vrouwen, weduwen, kinderen, vrienden en de vele professionele helpers die (vaak tevergeefs) de gedane schade ongedaan proberen te maken.

Precies daarom is Thank You for Your Service non-fictie op zijn best. Deze interview-collectie is tegelijk relevant en ontluisterend. Voor de lezer blijkt het dan ook al snel onmogelijk om niet te worden aangedaan door het ‘gevecht na het gevecht’ dat deze kapotte lichamen en geesten voeren.

2. En uit de Bergen Kwam de Echo door Khaled Hosseini

En uit de Bergen Kwam de Echo

Van de auteur van de New York Times bestsellers The Kite Runner en A Thousand Splendid Suns komt nu het verhaal van een broer en een zus die van elkaar gescheiden worden nadat de vader het meisje verkoopt aan een welstellende familie uit Kabul, Afghanistan. Verteld vanuit verschillende perspectieven volgt het boek broer en zus doorheen een halve eeuw oorlog, geboorte, dood, bedrog en liefde.

In dit familieverhaal gaat het daarbij niet alleen over vader en moeders, maar ook over broeders en zusters, nichten, neven en andere verzorgers. Via deze weg exploreert Hosseini de vele manieren waarop de familie functioneert, verzorgt, verwondt, bedriegt, eert en zichzelf opoffert voor elkaar. Vaak worden wij dan nog het meest verrast door de acties van zij die het dichtst bij ons staan, precies op die momenten dat het er het meest toe doet. Om dat te bewijzen volgt Hosseini zijn karakters op de voet de wereld rond – van Kabul tot Parijs tot San Francisco en de Griekse eilanden van Tinos. Vertrekkend vanuit hun persoonlijke lotgevallen, levens en keuzes verbreedt deze roman zo langzaamaan zijn perspectief, ook naar de buitenwereld. Een boek dat almaar emotioneler en complexer wordt met elke kering van het blad.

1. Het Puttertje door Donna Tartt

Het Puttertje

Het Puttertje (The Goldfinch) is zowel een hartbrekend verhaal als een allesomvattend mysterie. Hartbrekend is het verhaal van hoofdpersoon Theo Decker, die als kind zijn moeder verliest in een ‘freak accident’. Allesomvattend is het mysterie van het verdwenen schilderij dat door het boek wordt geweven. Deze klepper van meer dan zevenhonderd bladzijden heeft daardoor een fantastische plot met een onweerstaanbare urgentie, waarvan de lezer sowieso het vervolg wil kennen.

En die plot begint dus met een New Yorks jongetje van dertien, Theo Decker. Op miraculeuze wijze overleeft die het ongeluk waarbij zijn moeder omkomt. Verlaten door zijn vader, wordt Theo opgevangen door de familie van een rijke vriend. Verbijsterd door zijn vreemde ‘thuis’ op Park Avenue, verstoord door een schoolvriend die niet weet hoe met Theo te communiceren, en verscheurd door het verlies van zijn moeder; houdt Theo zich vast aan dat ene ding dat hem nog aan haar herinnert: een klein, mysterieus schilderij. Het zal hem weldra naar de onderwereld van de kunsten leiden.