Sinds de oprichting in 1996 heeft de Britse rockband Coldplay miljoenen albums verkocht en inmiddels al acht Grammy Awards gewonnen. De band van zanger Chris Martin, drummer Will Champion, gitarist Jon Buckland, en bassist Guy Berryman heeft ook al achttien (vaak memorabele) optredens in Nederland gegeven. Iedereen die de muziek van Coldplay kent heeft wel een favoriet Coldplay-nummer. We hebben de tien beste songs van deze Engelse band voor je op een rij gezet. Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

coldplay
Fabio Diena / Shutterstock.com

10. Paradise

Het nummer Paradise was de tweede single van het album Mylo Xyloto, dat op 24 oktober 2011 verscheen. Paradise behaalde de derde plaats in de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten, en kwam op nummer één in onder meer Groot-Brittannië, Noorwegen en Brazilië. Er zijn verschillende populaire dance-remixes van Paradise gemaakt, onder meer door de Nederlandse dj Fedde Le Grand.

9. Talk

Talk was de eerste single van Coldplay die in Nederland de nummer één positie behaalde (in de Vlaamse hitlijsten heeft de band nog nooit bovenaan gestaan). Het nummer staat op het in 2005 verschenen X&Y, dat zowel in Nederland als België wekenlang het meest populaire album was. In Talk is een melodie van het Kraftwerknummer Computer Love gebruikt.

8. A Sky Full of Stars

De tekst van A Sky Full of Stars gaat over een man die zijn hart wilt geven aan een vrouw die hij bemint, omdat zij hem doet denken aan een hemel vol sterren. Het nummer is de achtste track op het album Ghost Stories uit 2014 en de derde single van dit album. A Sky Full of Stars kwam in Nederland tot de zesde plaats in de Top 40 en in Vlaanderen zelfs op nummer twee. Het nummer is mede geschreven en geproduceerd door de Zweedse muziekproducent en dj Avicii.

7. Magic

Ook Magic is afkomstig van het album Ghost Stories en werd in Nederland een iets grotere hit dan A Sky Full of Stars. De single stond namelijk in week 7 en 8 van 2014 op nummer twee van de Top 40. Ghost Stories was het derde album dat Coldplay opnam in twee speciaal daarvoor gebouwde studio’s in Noord-Londen (The Bakery en The Beehive).

6. In My Place

In My Place wordt nog vaak gespeeld door Coldplay, ondanks dat dit nummer al in 2002 werd uitgebracht. Het werd echter nog eerder dan dat geschreven, want de tekst ontstond tijdens de opnames van het debuutalbum Parachutes. Het gevoelige In My Place was de eerste single van het doorbraakalbum A Rush of Blood to the Head, maar zorgde in Nederland met een derde plaats in de tipparade nog niet voor de doorbraak die er met Clocks negen maanden later wel zou komen.

5. Yellow

Het prachtige Yellow is de oudste single van Coldplay in deze lijst. Het nummer is afkomstig van het debuutalbum Parachutes uit 2000. In dat jaar speelde de band voor het eerst in het buitenland, en wel in de kleine zaal van Paradiso. Yellow bereikte in Groot-Brittannië de vierde plaats in de singleshitlijsten, maar sloeg in de Lage Landen niet direct aan. Inmiddels is het nummer wel uitgegroeid tot een echte Coldplay-klassieker, getuige ook de vaste plaats bij de 200 beste nummers van de Top 2000.

4. The Scientist

Net als nummer twee Clocks en nummers zes In My Place is ook The Scientist afkomstig van het tweede album van Coldplay, het in 2002 verschenen A Rush of Blood to the Head. Dit album bereikte de derde plaats in zowel de Nederlandse Album Top 100 en de Vlaamse Ultratop 200 Albums. The Scientist werd een paar maanden na In My Place uitgebracht, maar bleef zowel in Nederland als Vlaanderen steken in de tipparade. Muziekblad Q omschreef The Scientist als een groot geschenk voor filmmakers, want het is een modern maar toch klassiek nummer en past daardoor perfect onder gevoelige scènes in speelfilms.

3. Vive La Vida

Met het door Brian Eno geproduceerde album Viva la Vida or Death and All His Friends brak Coldplay enigszins met het geluid van de voorgaande albums. Dit vierde album van de band was sterker aangezet en daardoor klonken veel nummers bombastischer dan die van eerdere albums. Desondanks, of juist daardoor, werd dit in 2008 verschenen album het best verkochte Coldplay album tot nu toe in Nederland en Vlaanderen (in beide landen drie keer Platina). Het titelnummer was de tweede single van Viva la Vida (or Death and All His Friends), dat in Nederland de hoogste positie in de hitparade bereikte. In Vlaanderen bleef Vive La Vida op nummer vier steken. Opvallend aan het nummer Vive La Vida is het uitblijven van een voor Coldplaynummers zo kenmerkende dominante piano, en de nadruk die in plaats daarvan op zang, snaarinstrumenten en basgitaar wordt gelegd.

2. Clocks

Clocks is de grootste hit van het doorbraakalbum A Rush of Blood to the Head uit 2002 en misschien wel het bekendste nummer van Coldplay. Het nummer werd aan het einde van de opnames van A Rush of Blood to the Head toegevoegd aan het album. Met Clocks brak Coldplay in 2003 definitief door en scoorde een grote hit in Nederland met een tweede plaats in de single Top 40. In Vlaanderen kwam Clocks overigens niet eens in de hitlijsten voor. Wie de laatste jaren wel eens dansles heeft genomen, zal de speciale salsaremake van Clocks van Buena Vista Social Club waarschijnlijk wel kennen.

1. Fix you

Fix You was de tweede single van het album X&Y uit 2005. Het is het enige nummer van Coldplay waarin de vier bandleden tegelijkertijd zingen. Het voor Fix You zo kenmerkende kerkorgel komt uit een oud keyboard dat de schoonvader van Chris Martin aan zijn dochter Gwyneth Paltrow had gegeven. Iedereen die wel eens bij een concert van Coldplay is geweest, weet dat elk nummer door bijna het hele publiek luidkeels wordt meegezongen. Maar met geen enkel nummer van de band wordt zo hartstochtelijk meegedaan als met Fix You. Bovendien is Fix You al jarenlang het hoogste genoteerde nummer van Coldplay in de Top 2000, en in de editie van 2016 staat het nummer zelfs op plaats tien.