Top 10 Beste David Lynch Films

Grote vreugde onder fans van de vreemde wereld volgens David Lynch: volgend jaar keert de televisieserie Twin Peaks terug met nieuwe afleveringen. Bovendien zal hij deze keer zelf het complete seizoen regisseren. Al jaren staat Lynch garant voor bizarre films vol rare humor, nare geweldsuitbarstingen, koffie en heel veel dromen. De onvoorspelbare fantasie van David Lynch in tien films:

10. The Straight Story (1999)

The Straight Story

In 1999 verraste Lynch iedereen door een film voor Disney te maken. Bovendien filmde hij het sentimentele verhaal zonder zijn gebruikelijke fratsen. De bejaarde oorlogsveteraan Alvin Straight hoort op een dag dat zijn broer een beroerte heeft gekregen. Ook al zijn ze jaren van elkaar vervreemd besluit hij meteen om hem te bezoeken, op zijn grasmaaier, voor een reis van bijna 400 kilometer. De mensen die hij onderweg tegenkomt raken onder de indruk van zijn eenvoudige levensfilosofieën.

9. Dune (1984)

Dune

Lange tijd dacht men dat de sciencefictionklassieker Dune onverfilmbaar was. Lynch werd als jonge talentvolle regisseur gestrikt om deze dure film te maken. Dune ziet er prachtig uit maar de film flopte nadat hij door critici was afgekraakt. Vooral sciencefictionfans wisten de film op waarde te schatten. Voor liefhebbers van Lynch is het de moeite waard om na al die jaren Dune nog eens te bekijken. Opeens zie je veel kleine details die tot zijn vaste stijlmiddelen behoren.

8. Wild at Heart (1990)

Wild at Heart

In 1990 presenteerde Lynch ongeveer gelijktijdig met Twin Peaks een nieuwe film. Wild at Heart is een zoetsappig liefdesverhaal met wrede geweldsexplosies. Sailor (Nicholas Cage) gaat er met zijn grote liefde Luna (Laura Dern) vandoor. Dit tegen de zin van haar moeder die een privédetective en een gangster achter hen aanstuurt. Op weg naar Californië komt het liefdeskoppel menig excentriekeling tegen. Wild at Heart verdeelde de meningen maar won dat jaar de Palme d’ Or op het filmfestival van Cannes.

7. Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Twin Peaks Fire Walk With Me

Lynch zou zich bijna niet met het tweede seizoen van Twin Peaks bemoeien wat daardoor al snel minder kijkers trok. Het jaar daarop verraste Lynch iedereen met een heuse Twin Peaks speelfilm. De film speelt zich af in de dagen voor de moord op Laura Palmer. Veel, maar niet alle, figuren uit de serie keerden terug in de film. Toch werd Twin Peaks: Fire Walk With Me gezien als een totale mislukking. De sfeer is dan ook veel grimmiger dan in de vaak luchtige serie. Achteraf gezien is het een fascinerende film waarin vooral Sheryl Lee als Laura Palmer een geweldige acteerprestatie neerzet.

6. The Elephant Man (1980)

The Elephant Man

Lynch had een naam opgebouwd als experimentele filmer toen hij werd gevraagd voor zijn eerste grote productie. The Elephant Man is gebaseerd op het leven van Joseph Merrick, een zwaar verminkte man die in het Londen van de 19de eeuw leefde. Een doktor (gespeeld door Anthony Hopkins) ontfermt zich over Merrick wanneer hij hem tegenkomt op een freakshow. Maar zijn verleden en de wreedheid van de mensen laten hem niet zomaar los. The Elephant is een prachtige zwart-wit film die van Lynch een gevierd regisseur maakte.

5. Eraserhead (1977)

Eraserhead

De eerste film van Lynch mag gerekend worden tot het rijtje vreemdste films aller tijden. Het verhaal is als een rare droom bijna niet na te vertellen. De excentrieke en bangelijke Henry Spence woont in een industriële wereld waar hij op een misvormde baby moet passen. Hij krijgt steeds meer last van hallucinaties, waardoor hij onder andere denkt dat een vrouw in een radiator leeft die liedjes zingt. Toen Eraserhead uitkwam was bijna niemand geïnteresseerd in de film. Door de jaren heen groeide het uit tot een echte cultfilm waardoor Lynch in het vizier van Hollywood kwam.

4. Lost Highway (1997)

Lost Highway

Na de mislukking van Twin Peaks: Fire Walk Wit Me keerde Lynch in 1997 terug met een film die de gemoederen alweer bezighield. Was Lost Highway een briljant portret van een schizofreen of nam de regisseur iedereen in het ooitje met een onnavolgbaar verhaal? Lost Highway is een zeer stijlvolle film waarin de saxofonist Fred Madison op een dag wordt gearresteerd en veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. In de dodencel wordt hij ziek en lijkt hij van lichaam te ruilen met een jonge man. Eenmaal op vrije voeten probeert hij te wennen aan zijn nieuwe leven. Het verleden heeft hem echter nog lang niet losgelaten.

3. Mulholland Dr (2001)

Mulholland Dr

Lost Highway maakt rare sprongen door de realiteit, Mulholland Dr gaat nog verder. Lynch vertelt het klassieke verhaal van een onschuldige vrouw die naar Hollywood komt om beroemd te worden. Betty ontmoet de mooie Rita die haar geheugen kwijt is. Terwijl ze heel snel carrière maakt begint Betty een relatie met Rita. Halverwege de film veranderd alles plotseling en is Betty veranderd in Diane, een mislukte actrice. Mulholland is een stijlvol en sexy doolhof dat de kijker verwonderd achterlaat.

2. Inland Empire (2006)

Inland Empire

Men ging er vanuit dat Lynch met Mulholland Dr zijn meest onnavolgbare film had gemaakt. Dat was een vergissing. Inland Empire (2006) speelt zich ook weer af in Hollywood. De actrice Nikki (Laura Dern) doet auditie voor een comebackrol. Haar mysterieuze Poolse buurvrouw vertelt Nikki van te voren dat ze de rol zal krijgen. Het is het begin van een onnavolgbare reis door verschillende realiteiten waaronder een televisieshow waarin een familie van konijnen de hoofdrol speelt. Een grimmig meesterwerk met een opvallend positief einde.

1. Blue Velvet (1986)

Blue Velvet

Lynch was gedesillusioneerd na Dune en besloot om met de volgende film zijn eigen obsessies te volgen. Blue Velvet veroorzaakte in 1986 een sensatie. Lynch creëerde een beeld van een perfect Amerikaans dorpje waarachter een duistere wereld ligt. Kyle MacLachlan speelt de naïeve en nieuwsgierige Jeffrey die op een dag een menselijk oor vindt. Wanneer de politie weinig initiatief toont gaat hij zelf op onderzoek uit. Al snel stuit hij op een beeldschone nachtclubzangeres die wordt gechanteerd door een gewelddadige gangster. Kan Jeffrey haar helpen? Blue Velvet is een even sensuele als choquerende nachtmerrie waarmee Lynch zijn unieke filmstijl aan een groot publiek presenteerde.