Top 10 Beste Drama Films 2014

De genrefilms kenden een uitstekend 2014. Maar hoe zat dat met dramafilms? Films waar de mens centraal staat. De film over relatieproblemen, communicatie, de donkere kant van de mens, kortom, het leven. Welke tien films zorgden in 2014 voor diepe gevoelens?

10. Transcendence

Transcendence

Transcendence werd gepresenteerd als een vooruitstrevende sciencefictionfilm maar is vooral een vreemd liefdesverhaal. De computerwetenschapper Will (Johnny Depp) is ervan overtuigd dat computers binnen afzienbare tijd bewust zullen worden. Een anti-technologische terreurgroep schiet Will neer met een vergiftigde kogel waardoor hij nog maar een maand heeft te leven. Zijn vrouw Evelyn neemt zich voor om het bewustzijn van Will te uploaden in een computer zodat hij verder kan leven. Die beslissing zal verstrekkende gevolgen hebben.

9. Noah

Noah

Regisseur Darren Aronofsky had voor zijn verfilming van het Bijbelse verhaal een ware sterrencast tot zijn beschikking: Anthony Hopkins, Emma Watson, Jennifer Connelly en in de titelrol Russell Crowe. Voordat de film ook maar in de bioscoop te zien was brak onrust uit over de insteek van de filmer. Aangezien het Bijbelverhaal vrij kort is kon Aronofsky het naar eigen inzicht aanvullen. Zo heeft de tegenstand die Noach ondervindt een belangrijke rol in de film, zelfs wanneer de vloed onderweg is. Noah is een epos dat het goed doet bij de liefhebber van stoere films als Gladiator of Braveheart.

8. Maps to the Stars

Maps to the Stars

Voormalig horrorregisseur David Cronenberg richt zich de laatste jaren meer op dramafilms. Wat niet wil zeggen dat zijn werk minder grimmig is geworden. In Map to the Stars neemt hij genadeloos Hollywood op de korrel. Een jonge vrouw arriveert in Los Angeles en weet een baantje te krijgen als personal assistent van een actrice die haar beste tijd heeft gehad. Al snel wordt duidelijk dat de vrouw nog rekeningen heeft te vereffenen met een gezin waarin de zoon als tieneridool centraal staat.

7. Whiplash

Whiplash

De 19-jarig Andrew wordt als jazzdrummer aangenomen op het conservatorium. De beruchte leraar Fletcher zoekt een drummer en Andrew gaat op auditie. Het loopt uit op een vernedering wat Andrew alleen maar sterkt in zijn wil om een legendarische drummer te worden. Alles zet hij er voor opzij, ook zijn relatie. Dankzij de moordende concurrentie laat Andrew ook minder charmante kanten zien om andere drummers voor te blijven. Fletcher blijft hem ondertussen streken leveren. Kan hij een grote drummer worden zonder Flechter uit de weg te ruimen? Whiplash is een prachtig portret van de muziekwereld waarbij clichés slim worden ontweken.

6. Nightcrawler

Nightcrawler

De debuterend regisseur Dan Gilroy maakte bij veel kijkers indruk met zijn zelfverzekerde Nightcrawler. De titelfiguur gespeeld door Jake Gyllenhaal is een onsympathiek figuur zoals je niet vaak meer ziet. Lou is een dief die op een dag een filmploeg de nasleep van een auto-ongeluk ziet filmen. Geïnspireerd ruilt hij een gestolen racefiets in voor een camera en gaat zelf op zoek naar incidenten. Al snel weet hij een sensationele gebeurtenis te filmen die hij verkoopt aan een lokaal televisiestation. In zijn jacht naar nieuw materiaal lapt Lou allerlei regels aan de laars. De politie begint onraad te ruiken. Kan Lou ze met zijn films om de tuin leiden?

5. The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars

The Fault in Our Stars is een zeer populair tienerboek dat menig lezer in tranen uitlas. Een verfilming was onvermijdelijk en werd gedeeltelijk in Amsterdam opgenomen. De zestienjarige Hazel heeft al van kinds af aan schildklierkanker. Na een periode van genezing keert de ziekte genadeloos terug. Tijdens een praatgroep van medepatiënten leert ze de zelfverzekerde August kennen. Samen gaan ze op reis naar Amsterdam om de schrijver van een boek te ontmoeten dat hun beiden fascineert. Ook al loopt het bezoek uit op een teleurstelling wordt hun band steeds sterker. Thuisgekomen wacht August echter slecht nieuws.

4. The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street is een fraai portret over moderne hebzucht. Martin Scorcese wist Leonardo DiCaprio weer te strikken voor een memorabele hoofdrol, deze keer die van Jordan Belfort. Na een beurscrash moet de handelaar Belfort weer helemaal opnieuw beginnen. Als underdog weet hij met een eigenzinnig team steenrijk te worden. Dat aan de financiële producten die zij verkopen een luchtje zit vergeten ze snel. Dit in tegenstelling tot de F.B.I. die heel geduldig een zaak opzet wegen oplichting. Belfort gaat helemaal op in zijn decadente levensstijl wat door Scorcese met veel gevoel voor absurditeit in beeld wordt gebracht. Wanneer de film is afgelopen blijft het moeilijk voor te stellen dat het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

3. Gone Girl

Gone Girl

Ondanks het veelgeprezen House of Cards had David Fincher eindelijk weer tijd over voor een speelfilm. Het resultaat was een zeer origineel relatiedrama. Wanneer Nick Dunne (Ben Affleck) op een dag thuiskomt, is zijn vrouw Amy (Rosamund Pike), een succesvolle schrijfster, verdwenen. Er zijn sporen van geweld en de politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd. Ondertussen organiseren bewoners van het stadje massale zoektochten. Stap voor stap wordt ontrafeld wat er werkelijk aan de hand is. Het lijkt er op dat Nick wel heel veel geld van zijn vrouw gebruikt. En was hun huwelijk wel zo goed als ze deden geloven? Steeds meer raakt de politie ervan overtuigd dat Nick hun hoofdverdachte is. De media doet daar graag nog een schep bovenop. Gone Girl is een spannende film vol verrassende wendingen en geeft bovendien een beklemmend beeld van de moderne maatschappij.

2. Her

Her

De langverwachte terugkeer van Spike Jonze (Being John Malkovich) was een hoogst originele relatiefilm. In de nabije toekomst is de vriendelijke maar in zichzelf gekeerde Theodore (Joaquin Phoenix) een professioneel brievenschrijver. Hij staat op het punt om te scheiden van zijn grote liefde. Op een dag besluit Theodore om een operating system aan te schaffen dat artificiële intelligentie bezit en zich kan aanpassen. Hij besluit dat het vrouwelijk moet zijn en het systeem noemt zichzelf Samantha. Samantha (met de sexy stem van Scarlett Johansson) is heel nieuwsgierig, grappig en heeft altijd aandacht voor Theodore. Ze beginnen een nieuws soort relatie. Maar Samantha blijft zich ontwikkelen, zal Theodore haar nog wel kunnen bijbenen?

1. Boyhood

Boyhood

Boyhood van Richard Linklater (bekend van A Scanner Darkly en Before Sunrise) is een unieke film. De opnamen werden verdeeld over een periode van twaalf jaar. Hierdoor konden dezelfde acteurs natuurlijk oud worden. Dit effect is het duidelijkst waarneembaar in Ellar Coltrane die de hoofdrol van Mason speelt. In het begin van de film is hij zes jaar oud, aan het einde staat hij op het punt om volwassen te worden. Met een speelduur van bijna drie uur volgt de kijker de ontwikkeling van Mason en zijn ouder zus Samantha. Ze zien hoe hun alleenstaande moeder probeert een nieuw leven te beginnen. Hun vader Mason sr. neemt af en toe poolshoogte maar begint langzaam maar zeker aan een eigen leven met een nieuwe familie. Boyhood werd meteen uitgeroepen tot een filmklassieker die niet alleen op een compleet eigen manier tot stand kwam maar ook een prachtig beeld geeft van de relatie tussen kinderen en ouders.