Top 10 Beste Fantasyfilms Aller Tijden

Fantasy is een geweldig genre voor films. Ridders, draken, tovenaars en dwergen die leven in werelden waar magie mogelijk is, je kunt er als kijker heerlijk bij wegdromen. Wat zijn de tien films waarin de fantasie een hoofdrol speelt?

10. Willow

Willow

George Lucas had na het succes van Star Wars nog een fantasierijk verhaal op de plank liggen. Hij liet Ron Howard in 1988 Willow verfilmen waarbij uitgebreid gebruik werd gemaakt van special effects uit de stal van Lucas. De titelheld is een kleine en eenvoudige boer die op een dag aan de rivier aan baby vindt. Dit kind zou volgens de voorspelling wel eens het einde van de kwade tovenares Bavmorda kunnen inluiden. Het leven van Willow krijgt al snel een andere wending.

9. The NeverEnding Story

The NeverEnding Story

Het Oneindige Verhaal is sinds 1979 uitgegroeid tot een zeer populair kinderboek. In 1984 waagde Wolfgang Petersen (Das Boot) zich aan een verfilming van de eerste helft van het boek. Op prachtige wijze wordt de wereld verbeeld van het magische boek dat de jonge Sebastian leest. Het rijk Fantasia wordt bedreigd door een groot niets. De jonge krijger Atreyu wordt op pad gestuurd om een oplossing te vinden waarbij hij uit onverwachte hoek hulp krijgt.

8. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

The Chronicles of Narnia

Schrijver C.S. Lewis verkocht tijdens zijn leven nooit de filmrechten van zijn succesvolle fantasyreeks Narnia. Pas toen zijn zoon beelden zag van digitaal gerenderde dieren ging hij akkoord. De eerste Narnia-film is een prachtig verhaal van vier broers en zussen die in hun nieuwe huis een kledingkast vinden. Dit blijkt een poort te zijn naar een magische wereld waar een wrede ijskoningin heerst.

7. The Princess Bride

The Princess Bride

In 1987 was The Princess Bride geen groot succes in de bioscoop. Door de jaren heen groeide het echter uit tot een cultfilm omdat het op originele wijze speelt met de clichés van fantasy. Een opa leest zijn zieke kleinkind voor uit The Princess Bride een typisch verhaal over een prinses die niet wil trouwen en een arme staljongen die haar helpt. Natuurlijk beleven ze veel avonturen waarbij ze een aantal vreemde figuren tegenkomen zoals de legendarische zwaardvechter Montoya.

6. Pan’s Labyrinth

Pan’s Labyrinth

Guillermo del Toro heeft menig fantasierijke film op zijn naam staan. Pan’s Labyrinth uit 2006 is een grimmige fantasyfilm voor volwassenen waarin een meisje tijdens de Spaanse Burgeroorlog een labyrint ontdekt. Ondanks waarschuwingen wordt Ofelia in haar dromen aangespoord om het labyrint te betreden. Daar blijkt ze een verloren gewaande prinses te zijn en ontmoet ze de vreemdste wezens, waaronder een faun die haar drie opdrachten geeft. In de echte wereld heerst haar stiefvader ondertussen met harde hand.

5. Excalibur

Excalibur

De legende van Koning Arthur is altijd een populaire bron geweest voor fantasyfilms. Excalibur uit 1981 is een even stijlvolle als duistere versie van het verhaal. De tovenaar Merlijn krijgt op een dag van de Vrouw van het Meer het toverzwaard Excalibur. Daarna helpt hij met magie de ridder Uther om de vrouw van zijn bondgenoot te bezwangeren. Deze zoon zal uiteindelijk Arthur worden, de jongen die Excalibur uit de steen zal trekken en zich koning mag noemen. Als koning zal Arthur de Ridders van de Ronde Tafel in het leven roepen. Een van die ridders zal hem flink van problemen bezorgen.

4. Labyrinth

Labyrinth

Jim Henson, bedenker van The Muppet Show, heeft als poppenspeler een belangrijke rol gespeeld in een groot aantal fantasyfilms. In 1986 regisseerde hij zijn eigen film Labyrinth waarin David Bowie de rol van de tovenaar Jarrett vertolkt. Het tienermeisje Sarah leest graag in het boek Labyrinth dat toverkracht bezit. Op een avond wenst ze tijdens het oppassen dat haar halfbroertje kwijtraakt waarna deze pardoes wordt ontvoerd door aardmannetjes. Zij brengen Toby naar het kasteel van de geslepen tovenaar Jarrett. Jarrett geeft Sarah 13 uur om Toby te komen ophalen. Ze moet een labyrint zien door te komen dat bevolkt wordt door bizarre wezens.

3. Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Harry Potter and the Philosopher's Stone

De boeken van J.K. Rowling over de tovenaarsleerling Harry Potter groeiden uit tot een wereldwijd fenomeen. Maar kon die wereld vol magie wel geloofwaardig worden verfilmd? Regisseur Chris Columbus (Home Alone) durfde het in 2001 aan. Dankzij goede casting en een groot aantal special effects kwam de school voor magie tot leven. In het eerste deel komt Harry Potter erachter dat hij naar een school voor toverkunst mag. Daar maakt hij al snel nieuwe vrienden. Maar niet iedereen is even blij met zijn komst. Harry Potter and the Philosopher’s Stone groeide uit tot een van de populairste films aller tijden waarna alle boeken werden verfilmd.

2. The Wizard of Oz

The Wizard of Oz

The Wizard of Oz zette een nieuwe standaard voor de fantasyfilm al was het door het revolutionaire kleurgebruik. Tegenwoordig is het verhaal van Dorothy, die samen met haar hond Toto door een tornado terecht komt in het fantasierijk Oz, overal bekend. Toch was de film in 1939 geen groot succes. Door de jaren heen groeide de faam en de invloed van The Wizard of Oz. Aangekomen in Oz blijkt Dorothy een gemene heks te hebben gedood. De goede heks vertelt haar dat de tovenaar van Oz haar kan helpen om thuis te komen. Op weg naar de tovenaar ontmoet Dorothy een aantal aparte figuren die de tocht veel gezelliger maken.

1. The Lord of the Rings

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings boeken vormen het hoogtepunt van fantasy. Jarenlang werd de trilogie van schrijver Tolkien onverfilmbaar geacht. Regisseur Peter Jackson bleef, ondanks een tekort aan animo bij filmstudio’s, geloven in het project en kreeg het vanaf 2001 voor elkaar om drie films te maken. Dankzij prachtige landschappen en digitale effecten wist Jackson Midden-Aarde tot leven te brengen. We volgen de avonturen van de hobbit Frodo die een toverring moet vernietigen in het hart van het rijk van de kwaadaardige Sauron. Hierbij krijgt hij hulp van een kleurrijk reisgezelschap dat onder leiding staat van de tovenaar Gandalf. Met zijn verfilmingen zette Jackson een nieuwe standaard voor de fantasyfilm.