De Amerikaanse acteur Al Pacino wordt gezien als een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij heeft prijzen gewonnen voor zijn werk in films, televisieseries en toneelstukken. Daarnaast is Pacino verantwoordelijk voor een aantal van de beroemdste oneliners uit de filmgeschiedenis. Wat zijn de tien beste filmrollen van Al Pacino?

10. Sea of Love

Sea of Love

Door de jaren heen kreeg Pacino een mooi doorleefd gezicht. Dat past mooi bij de rol van vermoeide politie-inspecteur die alles heeft gezien. Pacino had in 1989 vier jaar geen film gemaakt. Zijn comeback was de spannende romantische thriller Sea of Love. De veteraan Frank Keller werkt mee aan een onderzoek naar een seriemoordenaar die mannen vermoord nadat ze hebben gereageerd op een contactadvertentie. Frank plaatst zelf een advertentie en wordt al snel verliefd op een mooie verdachte.

9. Glengarry Glen Ross

Glengarry Glen Ross

Omdat Pacino een begenadigd toneelacteur is, was een rol in Glengarry Glen Ross geen grote verrassing. De film uit 1992 is namelijk een verfilming van het gelijknamige toneelstuk over een aantal verkopers van onroerend goed. Op een dag krijgen ze bezoek van ene Blake (Alec Baldwin) die hen op brute wijze motiveert. De verkopers krijgen de kans om zich te bewijzen. Maar alleen de beste twee mogen blijven, de rest zal worden ontslagen. Pacino houdt als de topverkoper Ricky Roma een lange monoloog zoals maar weinige acteurs kunnen.

8. Scent of a Woman

Scent of a Woman

Het is eigenlijk moeilijk te geloven dat Pacino tot nu toe maar een Oscar heeft gewonnen. Dat gebeurde pas in 1993 voor zijn rol in Scent of a Woman. Charlie (Chris O’Donnell) zit op een exclusieve school, al is hij niet van rijke komaf. Als bijbaantje wordt hij oppas van de sacherijnige oud-officier Frank Slade (Pacino) die behalve blind ook alcoholist is. Frank neemt Charlie mee op een aantal reizen die veel van zijn geduld vereisen, want de blinde man weet mensen makkelijk te irriteren. Pacino’s uitroep “Hooah!” groeide uit tot een klassiek filmcitaat.

7. …And Justice For All

…And Justice For All

Arthur Kirkland (Pacino) is een lastige advocaat. Op een dag krijgt hij het verzoek om een rechter te verdedigen. Deze Fleming wordt van verkrachting verdacht. De advocaat heeft in eerste instantie weinig zin in de opdracht aangezien Fleming hem in een eerdere zaak dwars zat. Wanneer hij de klus toch aanneemt blijkt al snel dat de rechter waarschijnlijk schuldig is aan het vergrijp. Dit leidt tot een chaotische rechtszaak met een verrassend einde.

6. The Insider

The Insider

Het waargebeurde The Insider (1999) van Michael Mann is een spannende film over een klokkenluider die de praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak wil stellen. Al snel wordt deze Jeffrey Wigand (Russell Crowe) het leven zuur gemaakt. Lowell Bergman (Pacino) is een producer van een actualiteitenprogramma die geïntrigeerd raakt door het verhaal van Wigand. Beide mannen werken aan een onthullend interview maar ondervinden daarbij uit onverwachte hoek tegenwerking.

5. Heat

Heat

Al Pacino en Robert De Niro zijn waarschijnlijk de twee beste acteurs van hun generatie. Ze speelden al samen in The Godfather 2 maar aangezien hun rollen in verschillende tijdlijnen zaten, hadden ze geen gemeenschappelijke scènes. Dit gebeurde eindelijk in Heat (1995) de ambitieuze misdaadfilm van Michael Mann. De Niro speelt een professionele dief die gespecialiseerd is in grote overvallen. Pacino speelt de inspecteur die hem probeert te vangen. Beide mannen lijken gefascineerd door elkaar wat leidt tot een ontmoeting in een café. Op vriendelijke wijze bespreken ze met elkaar persoonlijke problemen. Al zijn ze er allebei van overtuigd dat wanneer het erop aankomt ze de ander zonder problemen zullen doden.

4. Dog Day Afternoon

Dog Day Afternoon

Het populaire Dog Day Afternoon (1975) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Drie vrienden besluiten op een dag om een bank te overvallen. Maar van het plan komt weinig terecht. Een van de overvallers vlucht meteen en de andere twee komen erachter dat het geldtransport net de vorige dag is langs geweest. Wanneer de politie arriveert, besluiten ze om de medewerkers te gijzelen. Sonny (Pacino) neemt de leiding en probeert een vrijgeleide te regelen waarbij hij op legendarische wijze de sympathie van omstanders weet krijgen. Maar zijn de autoriteiten wel van plan om de nieuwe volksheld te laten ontsnappen?

3. Scarface

Scarface

De misdaadfilm Scarface (1983) is waarschijnlijk een van de meest geciteerde films aller tijden. Dat is te danken aan Pacino’s briljante rol als Tony Montana een Cubaanse vluchteling die zich opwerkt tot drugsbaron. Montana pakt de zaken doortastend aan en zijn manier van omgaan met concurrenten is even bruut als zijn taalgebruik. Zo wordt in de film 207 keer het woord fuck gebruikt. Daarnaast werden uitspraken als “Say hello to my little friend” klassiekers.

2. Serpico

Serpico

Ook de politiefilm Serpico (1973) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Frank Serpico (Pacino) is een uitmuntende politieagent in New York. Hij wordt dan ook gepromoveerd tot undercoveragent. Serpico ontdekt dat zijn collega’s gewelddadig en corrupt zijn. Hij weigert om geld aan te nemen en besluit uiteindelijk om zijn bevindingen te openbaren. Maar naast de corrupte collega’s zijn veel van zijn superieuren niet blij met de klokkenluider. Serpico moet op een gegeven moment vrezen voor zijn leven. De filmposter met een portret van Pacino als de bebaarde Serpico groeide uit tot een icoon van de jaren zeventig.

1. The Godfather

Godfather

The Godfather (1972) van Francis Ford Coppola zou de grote doorbraak betekenen van Pacino al kreeg Marlon Brando uiteindelijk de Oscar voor beste acteur (die hij vervolgens weigerde.) Als Michael speelt Pacino de jongste zoon van Vito Corleone, een gedistingeerde maffiabaas. Michael is eigenlijk weinig geïnteresseerd in het leven als crimineel, maar de dood van zijn broer en de ouderdom van zijn vader dwingen hem om de machtspositie in te nemen. Dan blijkt hij toch te beschikken over een meedogenloos karakter. Hij pareert de aanval op de familie op brute wijze en bewijst de nieuwe Don Corleone te zijn. Pacino zou ook de in de twee vervolgfilms schitteren waar hij als baas van de Corleone-familie worstelt met allerlei problemen.