Drugs in films, dat werkt altijd goed omdat je er veel kanten mee op kan. In de typische moraalvertelling begint gebruik als een onschuldig plezier en eindigt het in het tranendal van verslaving. Je kunt melige films over drugs maken of je betrekt er de criminele onderwereld bij. Wat zijn de tien beste drugsfilms aller tijden?
10. The Boost (1988)
In de jaren tachtig begint cocaïnegebruik met name in de Verenigde Staten epidemische vormen aan te nemen. Een goed moment om het vertrouwde verhaal te vertellen van gebruikers die geruïneerd worden door hun verslaving. De casting van James Woods in The Boost is een goede keuze, want met zijn nerveuze manier van doen is hij geknipt voor de rol van zakenman die snel rijk wil worden. Cocaïne is er eerst om succes mee te vieren en vervolgens wordt het een verdoving om geldproblemen mee te vergeten. The Boost is ook een van de eerste films waar crack in wordt gerookt. Een realistische waarschuwing.
9. Naked Lunch (1991)
Het cultboek Naked Lunch van William S. Burroughs leek onverfilmbaar. Dat weerhield horrorregisseur David Cronenberg niet om het boek als basis te gebruiken voor een bizarre film. Naked Lunch volgt de avonturen van de schrijver William Lee in een Noord-Afrikaanse stad die doordrenkt is van drugs. Alleen worden hier niet de gebruikelijke drugs gebruikt. Zo wordt er gehandeld in zwart vlees van grote duizendpoten en Lee raakt verslaafd aan het gebruik van een vreemd verdelgingsmiddel. Hierdoor krijgt de film een hallucinerende sfeer waarin Lee onder andere rapporten schrijft op pratende typemachines.
8. Trainspotting (1996)
Trainspotting was het rauwe literaire debuut waarmee de Schotse schrijver Irvine Welsh een beeld schetste van een groep vrienden in Edinburgh met een bovengemiddelde interesse in heroïne. Danny Boyle waagde zich aan een verfilming en wist er door de muziekkeuze (onder andere Iggy Pop en Underworld) en humor een onverwacht succesvolle film van te maken. Ondanks de vaak luchtige toon schuwt de film niet om de schaduwkanten van het junkiebestaan te laten zien. Zoals in de cruciale scene waar de vrienden ontdekken dat een baby door verwaarlozing is overleden. Diezelfde baby keert ook terug in de hallucinaties van Ewan McGregor wanneer deze serieus probeert af te kicken.
7. Dazed and Confused (1993)
Een van de vrolijkste drugsfilms aller tijden is Dazed and Confused van Richard Linklater. De film speelt zich af op de laatste dag van school in de zomer van 1976. Een aantal groepjes tieners wordt gevolgd waaronder twee nieuwelingen die na een pijnlijk initiatieritueel door de grote jongens mee worden genomen voor een nacht lol trappen. De joints worden vrijwel continu gedraaid en opgerookt terwijl op de soundtrack classic rock klinkt. Een sympathieke film met jonge acteurs als Matthew McConaughey, Ben Affleck en Mila Jovovich die later zouden uitgroeien tot Hollywoodsterren.
6. Christiane F.: Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo (1981)
West-Berlijn werd in de jaren zeventig overspoeld door een heroïnegolf. Een van de slachtoffers was het tienermeisje Christiane Feischerinow over wie een succesvolle biografie werd geschreven. De verfilming volgt de manier waarop de 14-jarige Christiane in aanraking komt met drugs, waarbij heroïne sluipend haar leven overneemt. Om aan geld te komen sluit ze zich aan bij de prostituees die rondhangen bij het treinstation Bahnhof Zoo. De film geeft een rauw-realistisch beeld van het jonge junkieleven. De hoofdrollen van Christiane en haar vriend Detlef werden door onbekende acteurs vertolkt wat voor een authentiek gevoel zorgde.
[criteo]5. Altered States (1980)
Altered States van Ken Russell is een echte cultfilm. William Hurt speelt een psycholoog die onder andere is geïnteresseerd in schizofrenie. Hij onderzoekt verschillende bewustzijnsniveaus door zichzelf in watertanks af te zonderen waardoor hij visioenen krijgt. Daarna gaat hij een stap verder door naar Mexico af te reizen en mee te doen aan een indianenritueel waarbij een paddenstoelsoep wordt gedronken. Onder de indruk van de visioenen neemt hij een voorraad paddenstoelen mee en combineert het gebruik ervan met sessies in de watertank. Dat lijkt een stap te ver. Altered States staat bekend om zijn vooruitstrevende special effects waarmee indrukwekkende hallucinaties werden verbeeld.
4. Drugstore Cowboy (1989)
De regisseur Gus Van Sant maakte naam met deze verfilming van een autobiografie van de kleine crimineel James Fogle. Toen de film werd uitgebracht was het boek onuitgegeven en zat Fogle nog in de gevangenis. Drugstore Cowboy volgt de avonturen van een groep verslaafden die bestaat uit twee koppels en geleid wordt door Matt Dillon. De bende is gespecialiseerd in het inbreken in apotheken vaak door gebruik te maken van afleidingsmanoeuvres als een gespeelde epileptische aanval. Nadat een lid (gespeeld door de jonge Heather Graham) een overdosis neemt besluit Dillon om een normaal leven te beginnen. Drugstore Cowboy is een sfeervolle en eerlijke film over drugsgebruik. De schrijver en ex-junkie William S. Burroughs deed ook mee in een leuke bijrol.
3. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
In het boek Fear and Loathing in Las Vegas (1971) vertelt Rolling Stone journalist Hunter S. Thompson in geuren en kleuren over de reis naar Las Vegas die hij samen met zijn advocaat maakt. Hij is op zoek naar het hart van The American Dream. Dat gaat niet zonder een kofferbak vol drugs wat weer leidt tot hallucinerende avonturen. Een moeilijk te verfilmen boek, maar het lukte Terry Gilliam om de waanzin, met behulp van een flink aantal digitale effecten, te verbeelden. Daarbij kreeg hij hulp van Johnny Depp en Benicio Del Toro die zich met zichtbaar plezier uitleven in de hoofdrollen.
2. Scarface (1983)
Deze film van Brian De Palma met een script geschreven door Oliver Stone is uitgegroeid tot een van de populairste bronnen van filmcitaten, waaronder “say hello to my little friend”. Al Pacino is in topvorm als de brutale Cubaanse immigrant Tony Montana die zich in Miami ontpopt tot drugscrimineel. Hij bouwt handig een imperium op rond de handel in cocaïne. Uiteindelijk stort zijn wereld in en begint hij aan achtervolgingswaanzin te lijden. In een van de vele legendarische scènes zit Pacino achter een bureau waarop een ongelofelijk grote berg cocaïne ligt. Dodelijk vermoeid valt hij snuivend met zijn gezicht in de berg.
1. The Bad Lieutenant (1992)
Regisseur Abel Ferrara hield lange tijd van een snuifje. Veel van zijn films hebben direct of indirect te maken met verslaving. The Bad Lieutenant is een compromisloos portret van een New Yorkse politiedetective (gespeeld door Harvey Keitel) die het spoor compleet bijster is. Hij is gokverslaafde, corrupt en nadat hij zijn kinderen op school aflevert neemt hij meteen een flinke snuif cocaïne. Het is het begin van een film waarin een ongelofelijke hoeveelheid drugs wordt geconsumeerd en die eindigt met een zeer onverwachte ontknoping. Zoë Lund schreef het script en dient zelf in de film Keitel een shot heroïne toe, wat door Ferrara tot in de kleinste details wordt vastgelegd.
[adsenseo]
4 reacties
Een top 10 over drugs films waar Requiem for a dream niet in staat neem ik niet serieus.
Die hoort zwz op nr 1 te staan.
@Jook
Zeer zeker mee eens!
Mac and devin go to high school!!?
In to the blue niet in dit lijstje!??